Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

Ένας ακόμη θεσμός, καθιερωμένος πια, η Αρτ Αθήνα, χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ώστε να υπάρξει. Οι συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης που είναι απαραίτητες, ώστε να αντιμετωπιστεί η παρούσα πανδημία, επιβάλλουν τη νέα αλλά και καθιερωμένη πια μορφή του δημοσίου «χώρου», το διαδίκτυο, ως λύση αλλά και ως εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο ένας καλλιτέχνης έρχεται σε επαφή με το κοινό του, κοινωνεί το έργο του. Σαφώς, η καλλιτεχνική παραγωγή και υπάρχει και είναι και πλούσια. Με έναν τρόπο (ή με πολλούς) η πανδημία κινητοποίησε (επιτέλους) τους καλλιτέχνες, τις γκαλερί, τις πινακοθήκες, τις γλυπτοθήκες, τα μουσεία να «φτάσουν» στον αποκλεισμένο στο σπίτι του φιλότεχνο (και μη), να τον κάνουν να εξοικειωθεί με τα των εικαστικών και, ελπίζουμε πολύ, να τον ωθήσουν να σηκωθεί από τον καναπέ του, από τις καφετέριες και τους λοιπούς συνήθεις τόπους, όπου ξοδεύεται ασκόπως ο χρόνος του Ρωμιού και να βάλει στη ζωή του την πνευματικότητα μιας, δια ζώσης, επίσκεψης σε μια αίθουσα τέχνης, μόλις λήξει η βασιλεία του κορωναϊού.

Φωτογραφία από την προσέλευση του κοινού στην Αρτ Αθήνα. Ζάππειο 2019

Φέτος η Αρτ Αθήνα είναι διαδικτυακή. Περιλαμβάνει δε δράσεις, όχι λίγες. Ας τις δούμε.

Art Athina Week Εβδομάδα

Οι γκαλερί της Αθήνας κάθε χρόνο εξέθεταν στα περίπτερά τους τα έργα των καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργάζονταν. Τα περίπτερα συγκεντρώνονταν στον χώρο της Αρτ Αθήνα στο Ζάππειο, στο Ωδείο Αθηνών ή όπου αλλού, για όσο διαρκούσε η Αρτ Αθήνα. Φέτος αυτό είναι αδύνατον. Κάθε γκαλερί λοιπόν κρατά και εκθέτει τα έργα των καλλιτεχνών της στους χώρους της, όπου το κοινό έχει την ευκαιρία να τα δει και να τα μελετήσει από κοντά καθώς η επίσκεψη στις γκαλερί επιτρέπεται. Η διάρκεια της δράσης είναι από τις 8 έως τις 15 Οκτωβρίου 2020.

Art Athina Viewing Rooms Αίθουσες Θέασης

Η ψηφιακή πλατφόρμα της Αρτ Αθήνα. Παραλλήλως με τους φυσικούς τους χώρους οι γκαλερί εκθέτουν τα έργα των καλλιτεχνών τους και στην ψηφιακή πλατφόρμα της Αρτ Αθήνα. Οι παροχές είναι πολλές. Βίντεο, ηχητικές εγκαταστάσεις, μορφές ψηφιακής έκφρασης και «βίντεο Αρτ» είναι κάποιες από αυτές.

Συζητήσεις Talk

Μια καινοτομία φέτος της Αρτ Αθήνα είναι η διαδικτυακή συζήτηση «στον αέρα», σε πραγματικό χρόνο, στις οποίες συμμετέχει και το κοινό. Καλλιτέχνες, curators (επιμελητές), ιστορικοί Τέχνης, στελέχη μουσείων και πινακοθηκών από το εξωτερικό μεταφέρουν την εμπειρία τους και τη μοιράζονται με Έλληνες συναδέλφους τους, οι οποίοι με τη σειρά τους δίνουν το δικό τους στίγμα. Οι συζητήσεις αυτές είναι, κατά τον γράφοντα, ό,τι πιο ενδιαφέρον για τη γνωριμία με έναν κόσμο, του οποίου το επίπεδο σκέψης είναι κάτι παραπάνω από υψηλό. Πρόκειται για Στοχασμό και κατανόηση του Κόσμου, όπως αυτός, ρευστά, κινείται στην πνευματική του αυτοπραγμάτωση. Καλό είναι όποιος δύναται, να τις παρακολουθήσει.

Βίντεο Video

Βιντεοτέχνη, (video art) ή ψηφιακή Τέχνη, αν προτιμάτε. Πρόκειται για μια συνεργασία της Αρτ Αθήνα με ελληνικούς και διεθνείς φορείς Τέχνης, οι οποίοι παρουσιάζουν νέα δουλειά αλλά και παλαιότερη. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς οι καλλιτέχνες, που ασχολούνται με τις ψηφιακές τέχνες είναι πια καθιερωμένοι και σοβαροί καλλιτέχνες. Οι φορείς που συνεργάζονται είναι οι ΔΕΣΤΕ, Prada Foundation, Serpentine, Daata Editions, η συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου, η POLYECO Contemporary Art Initiative αλλά και γκαλερί, ανεξάρτητοι χώροι Τέχνης και αυτόνομοι καλλιτέχνες.

Ανεξάρτητοι Independent

Αφορά σε δράσεις που παρουσιάζουν ανεξάρτητοι φορείς Τέχνης στην πλατφόρμα της Art Athina Viewing Rooms.

Performance

Παρουσιάζονται σημαντικές performance νέες και παλιές. Πρόκειται για ένα πανόραμα, το οποίο δίνει το στίγμα του γίγνεσθαι.

Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Αρτ Αθήνα είναι η κυρία Σταματία Δημητρακοπούλου. Την επιμέλεια πολλών τομέων της Αρτ Αθήνα 2020 έχει αναλάβει η κύρια Μαρίνα Φωκίδη, Ιστορικός Τέχνης. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης. Η Art Athina Virtual τελεί φέτος υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Αικατερίνης Σακελαροπούλου.

Αρτ Αθήνα 2018, Ωδείο Αθηνών

Η Αρτ Αθήνα είναι μείζον γεγονός. Ας πάρει, όποιος μπορεί, τα παιδιά του και ας επισκεφτεί τις γκαλερί που τη φιλοξενούν, ας ανοίξει τον υπολογιστή του στη «σελίδα» της Αρτ Αθήνα, με τα παιδιά του δίπλα, και ας γνωρίσει τον κόσμο της σύγχρονης Τέχνης. Είναι σημαντικό.

 

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος