Σύνταξη άρθρου: Άννα Τσολάκογλου

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Πώς πρέπει να φερόμαστε σ’έναν αρχαιολογικό χώρο, όταν τον επισκεπτόμαστε; Τι πρέπει να προσέχουμε ιδιαιτέρως; Ποια είναι η πρέπουσα συμπεριφορά και η πιο παραγωγική για μικρούς και μεγάλους; Αυτές είναι οι ερωτήσεις που θα μας απασχολήσουν στο παρόν άρθρο, καθώς τελικά δεν είναι καθόλου αυτονόητο το να ξέρουν τα παιδιά μας πώς να συμπεριφέρονται σωστά, όταν μπαίνουν σ’έναν τόσο ξεχωριστό και σημαντικό τόπο, όπως είναι ένας αρχαιολογικός χώρος!

Στα πλαίσια μιας εκπαιδευτικής εκδρομής του σχολείου σε έναν αρχαιολογικό χώρο, ή της επίσκεψης των παιδιών με τους γονείς τους, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πολλαπλά ερεθίσματα, με καινούρια πρόσωπα και πράγματα, με τα οποία οφείλουν να αλληλεπιδράσουν. Σκεφτείτε το, από την εικόνα του βιβλίου ή του βίντεο στην πραγματικότητα! Για να μπορέσουμε όμως να εκμεταλλευτούμε πλήρως την παρουσία μας εκεί, πρέπει να ακολουθήσουμε οπωσδήποτε κάποιους απλούς κανόνες.

Αρχικά λοιπόν, είναι χρήσιμο να ακολουθούν και να σέβονται τις οδηγίες του δασκάλου/ας τους. Όταν για παράδειγμα οι δάσκαλοι τους λένε να προσέχουν πού πατούν, γιατί ο αρχαιολογικός χώρος έχει συνήθως χώμα και χαλίκια και το έδαφος δεν είναι ομαλό, εκείνα για το δικό τους καλό, πρέπει να υπακούσουν και να προσέξουν, γιατί διαφορετικά είναι πολύ πιθανόν να χτυπήσουν. Έπειτα, αφού γνωρίσουν τον ξεναγό τους, θα πρέπει να ακούν προσεκτικά όλα όσα τους λέει, διότι αυτός είναι ο υπεύθυνος για την καθοδήγησή τους σε αυτόν τον χώρο.

Όταν λοιπόν τους δείχνει πού είναι η είσοδος και η έξοδος του χώρου, τα παιδιά είναι απαραίτητο να ακούν, ώστε να γνωρίζουν από πού θα μπουν και θα βγουν, πάντα με τη συνοδεία του δασκάλου τους, καθώς και πού είναι κάποιο τυχόν αδιέξοδο, ώστε να μη χαθούν, ψάχνοντας κάτι άλλο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στον χώρο, οι μαθητές μας θα πρέπει να συμπεριφέρονται ευγενικά, να μη μιλούν μεταξύ τους για άσχετα θέματα, κι αν χρειαστεί να μιλήσουν για κάποιον λόγο, να το κάνουν χαμηλόφωνα χωρίς να φωνάζουν, για να μην αποσπούν την προσοχή των άλλων επισκεπτών, που θέλουν να απολαύσουν τα ευρήματα με ησυχία.

Για ο,τιδήποτε θέλουν να μάθουν, ή να αποσαφηνίσουν, μπορούν ελεύθερα να ρωτούν τον/την ξεναγό ή τον/την δάσκαλό τους. Επίσης, δεν τρέχουμε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο! Περπατούμε προσεκτικά! Φυσικά, εάν πρόκειται για μικρούς σε ηλικία φίλους μας (μαθητές δημοτικού) που θέλουν να πάνε στην τουαλέτα, δεν έχουν παρά να το ζητήσουν από τον υπεύθυνο δάσκαλο-συνοδό τους, κι εκείνος θα τους οδηγήσει αμέσως εκεί!

Ακόμα, θα πρέπει να μάθουν να ακούνε προσεκτικά τις πληροφορίες που τους δίνει ο ξεναγός για τα αρχαιολογικά μνημεία του χώρου, ώστε να καταλαβαίνουν ποια ήταν η αξία και ποιος ο ρόλος τους στην ιστορία του πολιτισμού μας. Ίσως είναι η πρώτη φορά που έρχονται σε επαφή με τέτοια σημαντικά ευρήματα, για αυτό είναι απαραίτητο να ξέρουν ότι τα μνημεία και αντικείμενα αυτά είναι πολύτιμα, καθώς είναι μοναδικά και ανεκτίμητης αξίας. Έτσι, είναι σωστό να τα σέβονται και να μην τα αγγίζουν, γιατί κατά λάθος, με μια απρόσεκτη κίνηση μπορεί να σπάσουν, καθώς και γιατί με την αφή, αυτά φθείρονται, αφού τα χέρια μας είναι πιθανόν να έχουν ιδρώτα, σκόνη ή και υπολείμματα τροφών. Φυσικά ούτε λόγος για γκραφίτι πάνω στα αρχαία! Ούτε και χαράζουμε το όνομα με κάποιο μεταλλικό αντικείμενο! Και τα σκουπίδια πάντα στον κάδο!

Το πιο ωφέλιμο είναι, αφού τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, ακούσουν όσα τους λέει ο ξεναγός, να διαβάζουν προσεκτικά τις πινακίδες που υπάρχουν στο πλάι ή κάτω από κάθε εύρημα, για να θυμούνται και να εμπεδώνουν αυτά που άκουσαν. Σε αυτό το σημείο, είναι χρήσιμο να τονίσουμε στα παιδιά ότι βοηθάει πολύ να διαβάζουν τις πινακίδες αυτές με τη σειρά που είναι αριθμημένες, ώστε να κατανοούν τι βλέπουν με τη σωστή χρονολογική σειρά και να μη πηγαίνουν ανακατεμένα από το ένα σημείο στο άλλο και μπερδεύονται.

Και… μην ανησυχείτε, παιδιά! Αν έχετε κουραστεί – ευχάριστα βέβαια – από όσα ωραία έχετε μάθει σε αυτήν την εκδρομή, ακολουθεί πάντα νόστιμο φαγητό, χαρούμενα τραγούδια, και πειράγματα με τους συμμαθητές και τους φίλους μέχρι τον γυρισμό στο σχολείο ή το σπίτι!

Πηγή

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Σωσάννα Πλευριά

Αρχαιολόγος