Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Σύνταξη άρθρου: Ειρήνη Ανθή

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

Ένα από τα πιο γνωστά και με πολυσχιδή δράση ξένα ιδρύματα πολιτισμού και εκπαίδευσης στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα είναι το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Ιδρύθηκε το 1907 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ινστιτούτα του δικτύου λόγω της παλαιότητάς του, ενδεικτική της μακροχρόνιας ελληνογαλλικής φιλίας. Βασικός πυλώνας της λειτουργίας του είναι, ασφαλώς, η εκμάθηση και προώθηση της γαλλικής γλώσσας. Όμως, σημαντική του αποστολή αποτελεί συνάμα η οργάνωση και υποστήριξη όλων των ανταλλαγών συνεργασίας σε θεσμικό, μαθησιακό, καλλιτεχνικό και επιστημονικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Είναι σημαντικός αρωγός πολιτιστικών εκδηλώσεων σε σχέση με τη γαλλοφωνία, τις τέχνες, τις επιστήμες και την κοινωνία με κοινό σημείο αναφοράς την αλληλεπίδραση της ελληνικής με τη γαλλική κουλτούρα. Τα μαθήματα γαλλικών σε όλα τα επίπεδα, από την πρώτη επαφή με τη γλώσσα έως και τα ανώτερα διπλώματα, καθώς και η συμβουλευτική του δράση για τις σπουδές στη Γαλλία μέσω του Γραφείου Campus France είναι βασικές δομές της λειτουργίας του που, παρόλα αυτά, δε σταματά εκεί. 

Στα πολύ ισχυρά πλεονεκτήματα του Γαλλικού Ινστιτούτου κατατάσσονται οι εγκαταστάσεις του που φιλοξενούν πληθώρα εκδηλώσεων. Το Auditorium Theo Angelopoulos, μια υψηλής ποιότητας, σύγχρονη αίθουσα, προσφέρεται πολύ συχνά για διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες, παρουσιάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Επιπλέον, πλήθος άλλων μικρότερων αλλά εξίσου λειτουργικών αιθουσών προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες. Σπουδαία παρουσία στις εγκαταστάσεις του αποτελεί επίσης η βιβλιοθήκη «Octave Merlier», η οποία πήρε το όνομά της από έναν πολύ σημαντικό Γάλλο διανοούμενο, πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου. Η βιβλιοθήκη χαρίζει ελεύθερη πρόσβαση σε πάνω από 60.000 τίτλους έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού, καθώς και την καταπληκτική υπηρεσία CULTURETHEQUE η οποία είναι μια ολοκληρωμένη μηχανή αναζήτησης που ανοίγει την πύλη σε χιλιάδες πηγές  γνώσης ανά πάσα στιγμή δωρεάν για τα μέλη της βιβλιοθήκης.

Για μία περιήγηση στον κόσμο της βιβλιοθήκης πατήστε εδώ

Η αίθουσα Τεό Αγγελόπουλος, χώρος φιλοξενίας του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

 Οι δράσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου

Όπως προείπαμε, εκτός από τα αμιγή προγράμματα εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ασχολείται και με άλλες δράσεις. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν μαθήματα και σεμινάρια σε σχέση πάντα με τη γλώσσα, όπως τα Εργαστήρια γαλλικών για επιχειρήσεις, νομικά ή ιατρικά επαγγέλματα, το Εργαστήριο θεατρικής μετάφρασης, το Εργαστήριο λογοτεχνικής μετάφρασης, το Εργαστήριο υποτιτλισμού, το θεατρικό εργαστήρι, το Εργαστήριο δημιουργικής γραφής, το Εργαστήριο τραγουδιού. Για τα παραπάνω απαιτείται πάντα προϋπάρχουσα γνώση της γλώσσας στο εκάστοτε επίπεδο που ζητά το κάθε εργαστήρι.

Βέβαια ο ορίζοντας δράσης του εκτείνεται και σε άλλα επίπεδα. Οι πάγιες εκδηλώσεις του, οι οποίες λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο, είναι αρκετά γνωστές στους Αθηναίους συμπολίτες μας και αναφερόμαστε:

  • Στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Εκεί γίνονται κάθε χρόνο παγκόσμιες αβάν πρεμιέρ με την παρουσία διεθνούς φήμης σκηνοθετών και ηθοποιών. Πρόκειται για μια γιορτή του κινηματογράφου που δίνει μία δυνατή γεύση της γαλλικής κουλτούρας και πραγματικότητας ανά τον κόσμο με ταινίες όλων των ειδών που πραγματεύονται κοινωνικά ζητήματα με γαλλική ματιά.

 

  • Στον Κύκλο «Η Νεολαία που Καινοτομεί», που λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου. Εκεί προωθούνταικαι αναδεικνύονται σημαντικές πρωτοβουλίες και συνεργασίες για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών και κοινωνικών μοντέλων με βασικό άξονα την καινοτομία, την ανθρώπινη αλληλεγγύη, τον σεβασμό προς το περιβάλλον και, κυρίως, την επιχειρηματικότητα των νέων.

 

  • Στη σπουδαία δράση που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, τη «Νύχτα Ιδεών». Πρόκειται για μία φιλοσοφική βραδιά με στρογγυλές τράπεζες, προβολές, ατομικές ομιλίες με προσκεκλημένους Έλληνες και Γάλλους φιλοσόφους και ακαδημαϊκούς.Σκοπό έχει να θίξει έως και να αναλύσει βασικά αλλά και πολύ εξειδικευμένα φιλοσοφικά και υπαρξιακά θέματα, διαχρονικά αλλά και σύγχρονα.

 

  • Σε μία ακόμη ετήσια εκδήλωση, που οργανώνεται και υποστηρίζεται άμεσα από το Ινστιτούτο,το Φεστιβάλ «Το Γαλλικό Θέατρo àla grecque». Φιλοξενείται στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» και κάθε χρόνο παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, γαλλικά θεατρικά έργα που έχουν μεταφραστεί από τους σπουδαστές στο Εργαστήριο θεατρικής μετάφρασης. Τα έργα αυτά εκδίδονται επίσης κάθε χρόνο στη σειρά «Νέο γαλλικό θέατρο» από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ. Πρόκειται για μία επαφή με το γαλλικό θέατρο μέσα από τη γραφή περίφημων δημιουργών που ενδυναμώνεται από ερμηνείες Ελλήνων ηθοποιών.

 

  • Τέλος, στον Κύκλο «Λογοτεχνικά Βραβεία», όπου προσκαλούνται κάθε χρόνο βραβευμένοι Γάλλοι λογοτέχνες για παρουσίαση των βιβλίων και των απόψεών τους. Περιλαμβάνεται ένα πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα συζητήσεων με το κοινό για κοινωνικά και φιλοσοφικά θέματα ιδεών, πολιτικού στοχασμού, τεχνών και γραμμάτων.

Φυσικά, οι πολιτιστικές ενέργειες του Ινστιτούτου συνεχίζονται και με περαιτέρω δρώμενα. Στη δράση του CINE-CLUB γίνονται προβολές νέων και παλιών ταινιών σε τακτά χρονικά διαστήματα, πάντα με αφορμή κάποιο πολιτιστικό γεγονός που διαδραματίζεται στην πόλη μας. Ακόμη, αμέτρητες είναι οι προσκλήσεις σε καλλιτέχνες, συγγραφείς, ποιητές, επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και σε πλείστους άλλους διακεκριμένους στους τομείς τους λειτουργούς σε μεμονωμένες βραδιές συζητήσεων και με συμμετοχή του κοινού για θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη σκέψη. Οι δράσεις αυτές απολαμβάνουν συχνά ευρεία κάλυψη από τα Μ.Μ.Ε. .

Κλείνοντας, πρέπει να τονίσουμε ότι όλα όσα προαναφέρθηκαν ό,τι δηλαδή προσφέρει το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, δεν είναι τόσο ακαδημαϊκά όσο πιθανώς ακούγονται. Μας αφορούν. Είναι σαν να υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας ένα κομμάτι της Γαλλίας, στο οποίο όλοι έχουμε εύκολη πρόσβαση και την πραγματική ευκαιρία να προσλάβουμε τα πολιτιστικά προϊόντα που παράγονται τώρα σε πραγματικό χρόνο στη Γαλλία και στους μεγάλους της πολιτιστικούς οργανισμούς (Εθνική Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμια, Ακαδημίες, Γαλλικό Δημόσιο, Εταιρείες). Με το Γαλλικό Ινστιτούτο οι Γάλλοι στη χώρα μας λειτουργούν ως «συνευρωπαίοι».

Διαβάζοντας το άρθρο αυτό σίγουρα θα παρακινηθήκατε να επισκεφτείτε αυτήν τη νησίδα γαλλικού πολιτισμού και να γνωρίσετε αλλά και να συμμετάσχετε στις δράσεις της. Μην παραλείψετε, λοιπόν, να απολαύσετε και τον καφέ σας στο ατμοσφαιρικό καφέ του με τον υπέροχο προαύλιο χώρο καθώς και, όταν αυτό είναι επιτρεπτό, να ανεβείτε στην ταράτσα του για να θαυμάσετε την καταπληκτική θέα στην Αθήνα, κυρίως κατά τη δύση του ηλίου! Προς το παρόν μπορείτε να πάρετε τις επιπλέον πληροφορίες που χρειάζεστε μέσα από την ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Το καφέ του Γαλλικού Ινστιτούτου

 

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Ειρήνη Ανθή

Καθηγήτρια γαλλικών

Περισσότερα στην ενότητα...

Για ποιους λόγους επιλέγω να μάθω Γαλλικά;

Για ποιους λόγους επιλέγω να μάθω Γαλλικά;

Η σπουδαιότητα των ξένων γλωσσών

Η σπουδαιότητα των ξένων γλωσσών

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών