Σύνταξη άρθρου: Ιωάννα Ασυλογιστάκη

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Πολλοί άνθρωποι έχουν σκεφτεί κατά καιρούς να βγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το καταφέρει κανείς αυτό και αρκετοί καταφεύγουν σε κάποια δραστηριότητα. Μια ξεχωριστή ιδέα είναι η ελεύθερη πτώση με τη χρήση αλεξίπτωτου, ένα, όπως συνηθίζεται να λέγεται, extreme sport. Πολλοί έχουν στη λίστα των επιθυμιών τους να κάνουν, έστω και μία φορά στη ζωή τους, κάτι τέτοιο. Κάποιοι δειλιάζουν και αλλάζουν γνώμη, άλλοι μπορεί απλώς να απορρίπτουν την ιδέα ως ριψοκίνδυνη και ακριβή.

Αυτοί που το έχουν σκεφτεί κατ’ επανάληψη και τελικά μετά από καιρό έχουν πάρει την απόφαση να το κάνουν, μπορούν να βρουν παρακάτω μερικές βασικές πληροφορίες για τη διαδικασία.

Άλμα tandem, η πτώση του πρωτάρη

Ελεύθερες πτώσεις γίνονται σε σχολές ελεύθερης πτώσης, όπου μπορεί κάποιος είτε να πραγματοποιήσει την επιθυμία του και να πέσει μία ή και περισσότερες φορές είτε να ξεκινήσει εκπαίδευση για δίπλωμα επαγγελματία αλεξιπτωτιστή. Στην περίπτωση, λοιπόν, των ερασιτεχνών υπάρχει το άλμα tandem.

Ευρέως διαδεδομένο σε όλον τον κόσμο, το άλμα tandem αποτελεί τον πιο δημοφιλή τρόπο, για να βιώσεις την εμπειρία της ελεύθερης πτώσης. Μετά από μια ολιγόλεπτη εκπαίδευση στο έδαφος (η οποία αφορά κυρίως στη σωστή στάση του σώματος κατά την πτώση και προσγείωση) και φορώντας ειδική εξάρτυση, είστε σε θέση να κάνετε άλμα μαζί με έμπειρο εκπαιδευτή με ένα ειδικά σχεδιασμένο αλεξίπτωτο δύο ατόμων. Είναι σημαντικό να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό όλων ότι δεν πέφτετε μόνοι σας. Ακόμα κι αν κάποιος το επιθυμεί, απαγορεύεται· εκτός από την περίπτωση που είναι εκπαιδευμένος διπλωματούχος αλεξιπτωτιστής ή κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του για δίπλωμα, οπότε και ακολουθούνται άλλα πρωτόκολλα.

Στο άλμα tandem εσείς είστε ασφαλώς δεμένοι μπροστά από τον εκπαιδευτή (σώμα με σώμα), ο οποίος ελέγχει απόλυτα την ελεύθερη πτώση, δηλαδή ενεργοποιεί και χειρίζεται το αλεξίπτωτο μέχρι την ασφαλή προσγείωση και των δύο. Με λίγα λόγια, δεν κάνετε τίποτα πέρα από το να απολαύσετε την εμπειρία!

Διαδικασία

Η διαδικασία της πτώσης είναι αρκετά απλή. Περιληπτικά, η ημέρα του άλματος έχει ως εξής: άφιξη στον χώρο της σχολής, υπογραφή νομικών εγγράφων, εκπαίδευση 15 λεπτών, εφαρμογή εξοπλισμού και επιβίβαση στο αεροπλάνο. Στο κατάλληλο υψόμετρο η πόρτα ανοίγει και πηδάτε! Κάνετε ελεύθερη πτώση, πέφτοντας με ταχύτητα περίπου 220 χλμ./ώρα, και σε συγκεκριμένο υψόμετρο ο εκπαιδευτής ανοίγει το αλεξίπτωτο. Μετά από μία πτήση μερικών λεπτών με το αλεξίπτωτο προσγειώνεστε με ασφάλεια στον χώρο προσγείωσης. Φυσικά χρειάζεστε λίγη ώρα για να συνέλθετε!

Η διάρκεια της αληθινής πτώσης στο κενό και της υπόλοιπης πτήσης μέχρι την προσγείωση εξαρτάται από το ύψος που θα επιλεγεί. Μια σχολή μπορεί να έχει μόνο ένα συγκεκριμένο ύψος για τις πτώσεις και μια άλλη να δίνει την επιλογή ενός «χαμηλού» και ενός «υψηλού». Στα 8.000 πόδια η ελεύθερη πτώση μεταφράζεται σε περίπου 10 δευτερόλεπτα πριν ανοίξει το αλεξίπτωτο και στα 11.500-14.000 σε σχεδόν 1 λεπτό. Από τη στιγμή που θα ανοίξει το αλεξίπτωτο μέχρι την προσγείωση χρειάζονται 5 με 10 λεπτά. Η όλη διαδικασία διαρκεί έως και 3 ώρες από τη στιγμή που θα φτάσετε στη ζώνη-αεροδρόμιο μέχρι να ολοκληρώσετε την ελεύθερη πτώση σας.

Σημαντικές πληροφορίες

Οι σχολές ελεύθερης πτώσης λειτουργούν όλον τον χρόνο, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, και η κράτηση μπορεί να γίνει τηλεφωνικά ή διαδικτυακά λίγες μέρες νωρίτερα. Δεν χρειάζεται βεβαίωση γιατρού ούτε υπάρχει όριο ηλικίας, απλώς στην περίπτωση ανήλικου απαιτείται έντυπο συγκατάθεσης κηδεμόνα και σε περιπτώσεις μικρών παιδιών θα εξαρτηθεί από το αν μπορούν ή όχι να χωρέσουν σωστά στην εξάρτυση.

Για να μπει ο ενδιαφερόμενος στον χώρο του αεροδρομίου, όπου λειτουργεί η σχολή, πρέπει να έχει μαζί του ταυτότητα ή αντίστοιχο έγγραφο (π.χ. διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης κ.λπ.). Προτιμώνται τα άνετα και σχετικά φαρδιά ρούχα, έτσι ώστε να μην περιορίζονται οι κινήσεις του σώματος αλλά και για λόγους ασφαλείας (π.χ. αθλητικά παπούτσια, όχι σαγιονάρες) και πάνω από αυτά φοριέται συνήθως στολή. Επίσης, καλό θα είναι ο ενδιαφερόμενος να είναι ξεκούραστος και να έχει καταναλώσει ένα ελαφρύ γεύμα ή σνακ πριν τη προσέλευσή του στο αεροδρόμιο.

Επισημαίνεται πως υπάρχει όριο βάρους, το οποίο εξαρτάται από τη σχολή και τις αντοχές των εξαρτημάτων τους. Χοντρικά όμως κυμαίνεται στα 100 με 115 κιλά, οπότε αν κάποιος τα ξεπερνάει καλό είναι να ενημερώσει τη σχολή για να ξεκαθαριστεί το πώς και αν μπορεί να γίνει η πτώση. Ακόμα, απαγορεύεται αυστηρά να είναι ο ενδιαφερόμενος υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών ή φαρμάκων και, αν έχει κάνει κατάδυση, πρέπει να έχουν περάσει το λιγότερο 24 ώρες πριν την εκτέλεση του άλματος.

Κόστος

Tο κόστος της ελεύθερης πτώσης εξαρτάται βασικά από το υψόμετρο. Έτσι, το άλμα tandem από τα 8.000 πόδια κοστίζει περίπου 180€ και από τα 11.500-14.000 πόδια κοστίζει περίπου 210€. Η τιμή εξαρτάται επίσης από τις παροχές βιντεοσκόπησης και λήψης φωτογραφιών της εκάστοτε σχολής. Δεν υπάρχει η δυνατότητα από τον ενδιαφερόμενο να τραβήξει μόνος τις φωτογραφίες και τα βίντεο καθώς κινητά, φωτογραφικές μηχανές και άλλα προσωπικά είδη απαγορεύονται κατά την πτώση για λόγους ασφαλείας. Οι επιλογές, λοιπόν, είναι δύο: είτε με handycam από τον ίδιο τον εκπαιδευτή που πέφτει μαζί είτε από έξτρα αλεξιπτωτιστή-εικονολήπτη. Η πρώτη επιλογή κοστίζει 40-60 ευρώ και η δεύτερη 60-100 ευρώ. Φυσικά η κάθε σχολή ορίζει τον τιμοκατάλογό της, κατά το δοκούν.

Επίλογος – Προσωπική εμπειρία

Όπως πολύς κόσμος, έτσι κι εγώ είχα σκεφτεί αρκετές φορές να το διακινδυνεύσω και να κάνω ελεύθερη πτώση. Σε αντίθεση με τους γύρω μου, τους δικούς μου ανθρώπους, που τρέμανε στην ιδέα του ρίσκου, δε φοβόμουν· το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πόσο συναρπαστικό πρέπει να είναι, πόσο γεμάτη εμπειρία… και είχα δίκιο! Η ελεύθερη πτώση είναι από τις πιο συναρπαστικές αποφάσεις που έχω πάρει στη ζωή μου! Η αδρεναλίνη σε γεμίζει και νιώθεις ζωντανός όσο ποτέ άλλοτε! Μπορεί η πτώση στο κενό και η μετέπειτα πτήση να μη διαρκεί πάρα πολύ με το ρολόι, αλλά σε γεμίζουν όσο δεν μπορούν να περιγράψουν τα λόγια, διαρκώντας μια ζωή.

Συνιστώ σε όποιον επιθυμεί να κάνει ελεύθερη πτώση να πραγματοποιήσει πρώτα μια έρευνα για τις σχολές ελεύθερης πτώσης της Ελλάδας. Να βρει δηλαδή τις πιο κοντινές του, να ελέγξει στις ιστοσελίδες τους τις τιμές, το υψόμετρο από το οποίο πραγματοποιούν τις πτώσεις τους, τις πληροφορίες που παρέχουν ως προς τη διαδικασία και να προσέξει τις συμβουλές τους! Οι οδηγίες τόσο από την ιστοσελίδα τους όσο και από κοντά, είναι πλήρεις και κατανοητές, αλλά εννοείται πως αν υπάρχει οτιδήποτε που σας απασχολεί και σας προβληματίζει, μην διστάσετε να ρωτήσετε! Μπείτε στο αεροπλάνο όσο γίνεται πιο ήρεμοι, έτσι ώστε να απολαύσετε την εμπειρία χωρίς καμία (κατά το δυνατόν) ανησυχία!

*Για την ευταξία του πράγματος η πτώση μου έγινε με τη σχολή «Skydive Greece», στη Ζώνη Ρίψεων του Ελληνικού Στρατού στην Πάχη Μεγάρων.

Πηγές

Skydive Greece 

Skydive Athens

 

 

Ηλ. Ταχ.:[email protected]

Ιωάννα Ασυλογιστάκη

Δασκάλα