Σύνταξη άρθρου: Ειρήνη Ανθή

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

Τα τελευταία 60 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας ένα ίδρυμα εργάζεται με επιμέλεια, αναβαθμίζοντάς το με τη φυσική, εκπαιδευτική και πολιτιστική παρουσία του αισθητικά και ποιοτικά, η Ελληνοαμερικανική Ένωση. Ήταν το έτος 1957 όταν σπουδαίοι άνθρωποι από τον χώρο των γραμμάτων όπως ο Ηλίας Βενέζης, από τον χώρο της δημόσιας ζωής όπως οι Ξενοφών Ζολώτας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και Κάρολος Αρλιώτης, διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας, ακόμη άλλοι από τον χώρο των επιχειρήσεων όπως ο Πρόδρομος Μποδοσάκης-Αθανασιάδης και από τον χώρο των επιστημών, όπως ο Άγγελος Κατακουζηνός, συνετέλεσαν τα μέγιστα ώστε να ιδρυθεί αυτό το σπουδαίο μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ίδρυμα. Οι δράσεις του είναι πολυποίκιλες και πάντα με άξονες την αγγλική γλώσσα και τη συνομιλία της αμερικανικής με την ελληνική κουλτούρα. Φυσικά μέσα από κοινωνικά, επιστημονικά, οικολογικά, ιστορικά, πολιτιστικά θέματα και πάντα προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας μέσα στην οποία ζει και δρα η Ένωση.

Το εκπαιδευτικό έργο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Το εκπαιδευτικό της έργο είναι σημαντικό. Διαθέτει κατ’ αρχήν τον τομέα του φροντιστηρίου για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας σε όλα τα επίπεδα και για όλες τις ηλικίες και από το οποίο έχουν περάσει πάνω από 150.000 μαθητές, ενώ αποτελεί και επίσημο εξεταστικό φορέα γλωσσομάθειας. Προσφέρει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές που γίνονται στο Hellenic American College (HAEC), τον φορέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχει ιδρυθεί σε συνεργασία με το Hellenic American University. Συγκεκριμένα οι προπτυχιακές σπουδές εστιάζουν στη Μουσική (σε συνεργασία με το Ωδείο Φ. Νάκας), στην Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία, στην Πληροφορική, στη Μηχανική, στην Ψυχολογία, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με πτυχία που αναγνωρίζονται και από το ελληνικό κράτος, ενώ οι μεταπτυχιακές σπουδές εστιάζουν στην Ψυχολογία-Κλινική συμβουλευτική ψυχικής υγεία, στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, στη Μετάφραση, στη Διερμηνεία Συνεδρίων, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στις Επιστήμες Πληροφορικής.

Αξίζει να αναφέρουμε το εργαστήριο του Career Development Office που απευθύνεται στους σπουδαστές του HAEC αλλά και σε κάθε εργαζόμενο-επαγγελματία που ενδιαφέρεται να γίνει ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για εργαστήριο συμβουλευτικής και καθοδήγησης καριέρας/επαγγελματικής σταδιοδρομίας και εμπλουτισμού επαγγελματικών δεξιοτήτων. Η Ελληνοαμερικανική Ένωση, όμως, υποστηρίζει και τη δια βίου μάθηση με εργαστήρια και σεμινάρια όπως social media (μέσα κοινωνικής δικτύωσης) και πολιτιστικής διαχείρισης, screen/script writing (συγγραφή σεναρίου), φωτογραφίας/κινηματογράφου, τα οποία απευθύνονται εξίσου σε επαγγελματίες όσο και στο ευρύτερο κοινό που επιθυμεί να εισέλθει σε κάποια από τις παραπάνω ενασχολήσεις.

Οι αρχές που προτάσσει η Ελληνοαμερικανική Ένωση είναι το πρακτικό πνεύμα, η εφαρμοσμένη γνώση, η βιωματική διδασκαλία, η αναζήτηση καινοτομίας, η σύνδεση με την επιχειρηματικότητα και ο μηχανισμός συνεχούς αξιολόγησης. Στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας η συνεισφορά της είναι ουσιώδης με δράσεις για παιδιά, για ενήλικες και για την οικογένεια συνολικά.

Μια συναρπαστική δράση για παιδιά είναι το ECO FANS JUNIOR, που γίνεται στα πλαίσια του φροντιστηρίου και αφορά στους μαθητές του αλλά και σε ευρύτερο παιδικό κοινό. Πρόκειται για εξορμήσεις σε εμβληματικά σημεία της πόλης μας με αναφορά στο φυσικό αλλά και στο αστικό περιβάλλον και για γνωριμία των στοιχείων που το διέπουν, όπως τα ιστορικά, τα πολιτιστικά και τα κοινωνικά. Τα τελευταία χρόνια μέχρι και φέτος οι μαθητές έλαβαν μέρος στις παρακάτω δράσεις:

  • Στην επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης οι μαθητές εξερεύνησαν τον ναό του Παρθενώνα και συνέκριναν τη σχέση ανθρώπου και περιβάλλοντος την εποχή του Χρυσού Αιώνα, με αυτή της σημερινής εποχής.
  • Στο Πλανητάριο παρακολούθησαν την προβολή «Παράξενοι κόσμοι στο Ηλιακό σύστημα» μαθαίνοντας την πολυπλοκότητα των πλανητών και τα περιβαλλοντικά τους μυστικά, ώστε να κατανοήσουν την αλληλεπίδρασή τους με τον δικό μας κόσμο.
  • Στο πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» έλαβαν μέρος σε μία διαδραστική εκδρομή κάνοντας γνωριμία με την ιστορία του πάρκου. Ήρθαν σε επαφή με τον βιότοπο, συζήτησαν για τις διάφορες μορφές ζωής και τον τρόπο προστασίας του και εργάστηκαν σε βιωματικό εργαστήρι δενδροφύτευσης.
  • Στο οδοιπορικό στα Μονοπάτια του Πικιώνη στον λόφο των Νυμφών, που σχεδίασε ο εμβληματικός αρχιτέκτων Δημήτρης Πικιώνης, τη δεκαετία του ’50, στον περιβάλλοντα χώρο της Ακρόπολης με πλακοστρώσεις και φυτά του Αττικού τοπίου σε συνδυασμό με την οπτική ένταξη των αξιοθέατων. Στόχος αυτής της δράσης ήταν η εκμάθηση του συσχετισμού φύσης-ιστορίας και αρχαίας-σύγχρονης τέχνης.
  • Στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους τα παιδιά περιηγήθηκαν, έλαβαν μέρος σε εκδηλώσεις οικολογικής συνείδησης και διασκέδασαν με πικ-νικ!
  • Στον Εθνικό Κήπο έλαβε χώρα μία βιωματική δράση με στόχο τον εμπλουτισμό της γνώσης ως προς τη σχέση δενδροφύτευσης-φυσικού τοπίου-μνημειακού χώρου. Τα παιδιά έκαναν οικολογική επιθεώρηση όλης της έκτασης και καταγραφή της σημερινής της κατάστασης.

Τα ECO FANS JUNIOR διοργανώνουν τέτοιες εξορμήσεις κάθε χρόνο πάντα με κοινό σημείο αναφοράς τη μάθηση, τη βελτίωση της σχέσης με το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και φυσικά την αγγλική γλώσσα.

Στις άλλες πολιτιστικές δράσεις της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης επιβάλλεται να αναφέρουμε:

  • Το Φεστιβάλ Κόμικς Comicdom Con το οποίο γίνεται κάθε χρόνο τα τελευταία 12 χρόνια και φέρνει σε επαφή το αθηναϊκό κοινό κάθε ηλικίας με την τέχνη των κόμικς σε όποια μορφή και αν εκφράζεται. Γι’ αυτό το Φεστιβάλ η Ένωση συνεργάζεται με την Comicdom Press και άλλα Μορφωτικά Ιδρύματα.
  • Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ ΦantastiCon που πραγματοποιείται σε συνεργασία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με το HAEC. Οι λάτρεις του χώρου της φαντασίας από όπου κι αν προέρχεται (βιβλία, ταινίες, επιτραπέζια παιχνίδια κ.ά.) μπορούν να απολαύσουν κάθε χρόνο ομιλίες, σεμινάρια, συναυλίες, cosplay (παρενδυσία), παιχνίδια, διαγωνισμούς και να θαυμάσουν το έργο των τιμώμενων καλεσμένων.
  • Την Έκθεση κόμικς Εν Αιθρία η οποία γίνεται σε συνεργασία με την Comicdom Press και φιλοξενεί Έλληνες κομίστες που εκθέτουν αδημοσίευτο έργο τους. Η έκθεση θα λάβει χώρα τον προσεχή Σεπτέμβριο στην γκαλερί της Ένωσης.
  • Τον πολιτιστικό κύκλο «Battle of ideas» που ορμώμενος από το Institut of Ideas του Λονδίνου, μέσω της Ένωσης καταφέρνει να συνδιαλέγεται με το ελληνικό κοινό για γενικού ενδιαφέροντος θέματα όπως κοινωνικά, ηθικά, καλλιτεχνικά κ.ά. πάντα με άξονα την ευγενή αντιπαράθεση ιδεών και ειδικούς προσκεκλημένους επί της εκάστοτε θεματολογίας.

Σε αυτό το σημείο επιβάλλεται να αναφέρουμε την επετειακή έκθεση που διοργανώνει τον ερχόμενο Οκτώβριο γιορτάζοντας τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της με θέμα την περιοχή της Νεάπολης Εξαρχείων. Στην έκθεση θα συμπεριληφθούν ιστορικά στοιχεία, αρχειακό υλικό, έργα καλλιτεχνών που ζουν/έζησαν στη περιοχή καθώς και διαδραστικές δράσεις με πρόγραμμα για όλη την οικογένεια. Στόχος της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας είναι να μας συστήσει  τον αστικό χώρο στον οποίο ζούμε και να μας εμπνεύσει τον σεβασμό και την προσοχή προς αυτόν.

Επιπλέον, η Ελληνοαμερικανική Ένωση προσφέρει συνεχώς πληθώρα από δρώμενα όπως προβολές ντοκιμαντέρ, βιβλιοπαρουσιάσεις, ομιλίες, ημερίδες, συναυλίες και πλούσιο εκθεσιακό πρόγραμμα στις δύο γκαλερί που διαθέτει στις σύγχρονες και άνετες κτηριακές της εγκαταστάσεις.

Άλλωστε ακριβώς γι’ αυτό της το έργο και την εκπαιδευτική και πολιτιστική της προσφορά βραβεύτηκε το 2012 από την Ακαδημία Αθηνών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δράσεις της, όπως και κάθε άλλου Μορφωτικού Ιδρύματος της πόλης μας, αφορούν σε κάθε πολίτη που ζει στην Αθήνα, συλλογικά και προσωπικά, καθώς είναι εκείνες που αναβαθμίζουν την ποιότητα της πολιτιστικής ζωής σε ένα κέντρο που «πονάει» καθημερινά και βάλλεται από διάφορες μεριές και από διαφορετικά αίτια. Η Ελληνοαμερικανική Ένωση -και τα υπόλοιπα Μορφωτικά Ινστιτούτα- σήμερα έχουν μεγαλύτερο και σοβαρότερο λόγο ύπαρξης από ποτέ. Υπάρχει και δρα μέσα στην ελληνική κοινωνία. Ο προσανατολισμός της είναι, εκτός από αμερικανικός, ελληνικός και ευρωπαϊκός.

Συμμετέχοντας στις πολιτιστικές της δράσεις, σίγουρα θα βρείτε πολλές που να σας ενδιαφέρουν, ώστε να ωφεληθείτε πνευματικά  και συνάμα να ψυχαγωγηθείτε!

Επισκεφθείτε τη σελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης 

 

Ευχαριστούμε θερμά την κα Βίκυ Μπρανίκα, Διευθύντρια Επιχειρησιακής Λειτουργίας και την κα Λίλα Μανιώτη, Διευθύντρια Πολιτιστικών για τις πληροφορίες και τη φιλοξενία.

 

 

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Ειρήνη Ανθή

Καθηγήτρια Γαλλικών