Σύνταξη άρθρου: Δήμητρα Μπελέρη

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

Καθώς η Αθήνα διανύει το έτος στο οποίο είναι Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα του Βιβλίου, καλό είναι να αναφερθούμε σε ένα κτήριο κόσμημα, το οποία κτίστηκε, για να στεγάσει και να υπηρετήσει το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, την έρευνα, τη διαφύλαξη των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, να ποσοτικοποιήσει την πνευματική παραγωγή της χώρας αλλά και να προσφέρει τη φύλαξη σπάνιων βιβλίων και παλαιών χειρογράφων, αρχετύπων και χαρτών. Το κτήριο αυτό δεν είναι άλλο από τη Βαλλιάνειο Βιβλιοθήκη, που στους πολλούς είναι περισσότερο γνωστό ως «Εθνική Βιβλιοθήκη». Ας γνωρίσουμε  λίγη από την ιστορία αυτού του υπέροχου αρχιτεκτονήματος.

Το κτήριο

Η Βαλλιάνειος Βιβλιοθήκη, στην οδό Πανεπιστημίου 32, αποτελεί συστατικό μέρος ενός υπέροχου συμπλέγματος ανεξαρτήτων μεταξύ τους κτηρίων, που και τα τρία μαζί αποκαλούνται «Αθηναϊκή Τριλογία». Τα άλλα δύο είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Ακαδημία Αθηνών. Η Τριλογία αποτελεί ίσως το ωραιότερο δείγμα αρχιτεκτονικού νεοκλασικισμού στην Αθήνα.

Η παράταξη της Αθηναϊκής Τριλογίας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Ακαδημία Αθηνών.

Η Βαλλιάνειος χτίστηκε με τα χρήματα των μεγαλεμπόρων αδερφών Βαλλιάνου, οι οποίοι κατάγονταν από την Κεφαλλονιά και έλεγχαν σημαντικά μερίδια στο διεθνές εμπόριο μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Δυτικής Μεσογείου. Διέθεσαν το πολύ σημαντικό για την εποχή ποσό των 2.800.000 δραχμών και στις 16 Μαρτίου 1888 ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του κτηρίου. Αρχιτέκτονας του έργου ήταν ο Θεόφιλος Χάνσεν και διαχειριστής και εργολάβος του ο Ερνέστος Τσίλλερ.

Η τοιχοδομία του κτηρίου, με τιις τρεις διαφορετικές στρώσεις υλικού. Πωρόλιθος και μάρμαρο.

Το κτήριο αποτέλεσε την επίσημη έδρα της Εθνικής Βιβλιοθήκης το 1903, όταν άρχισαν να μεταφέρονται σε αυτό τα βιβλία της από τα διάφορα κτήρια στα οποία μέχρι τότε στεγαζόταν. Τον ρόλο αυτόν τον κράτησε έως το 2017, οπότε και η Εθνική Βιβλιοθήκη άλλαξε έδρα.

Οι κήποι της Βαλλιάνειου Βιβλιοθήκης, όπως φαίνονται από την οδό Ακαδημίας.

Για περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο μας: Οι δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες της Αθήνας.

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Δήμητρα Μπελέρη

Πολιτική Υπομηχανικός