Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
Επιμέλεια άρθρου: Μαρία Γάλλου

 

Η Ένωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών είναι το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων των εφημερίδων (κι όχι μόνο). Σημειώνεται πως με τα χρόνια η Ε.Σ.Η.Ε.Α. έχει εξελιχθεί σε θεσμό ευρύτερο από του φύλακα των εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων. Είχαμε στο Αθηνοδρόμιο την τύχη να πάρουμε συνέντευξη από την πρόεδρο του οργάνου αυτού, την κυρία Μαρία Αντωνιάδου, η οποία κατέχει τη θέση αυτή από το 2013, ως μάλιστα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος.

Το να οργανώνει κανείς, και να την πραγματοποιεί, μία συνέντευξη με την πρόεδρο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. δεν είναι καθόλου απλή διαδικασία. Πρόκειται για πράξη σύνθετη και συνθετική, όπου ό,τι λέγεται λειτουργεί κατ’ επαλληλία. Σύνθετη, διότι η δημοσιογραφία αφορά σε κάθε πτυχή της ζωής μας και ασχολείται με όλα τα ζητήματα της κοινωνίας. Συνθετική, καθώς ο ρόλος της/του προέδρου ενός «βαρέος» θεσμικού οργάνου, όπως είναι η Ε.Σ.Η.Ε.Α. είναι πολλαπλός. Είναι εξισορροπιστικός, είναι του θεματοφύλακα, είναι εκπαιδευτικός, είναι οργανωτικός, είναι συνδικαλιστικός, είναι για να εμπνέει.

Στο Αθηνοδρόμιο λοιπόν είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την κυρία Μαρία Αντωνιάδου, την πρόεδρο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και να τη ρωτήσουμε περίπου για όλα! Μας εξήγησε τι είναι η Ε.Σ.Η.Ε.Α. και ποιος ο θεσμικός της ρόλος, ποια είναι η ιστορία της. Μιλήσαμε ακόμη για το επάγγελμα του δημοσιογράφου και για τους νέους, που θέλουν να το ακολουθήσουν, για τα υπέρ του και τις δυσκολίες του. Συζητήσαμε εκτενώς για τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις της Ε.Σ.Η.Ε.Α., για τα εκπαιδευτικά της προγράμματα. Μας παρουσίασε, τέλος, την εξαίρετη βιβλιοθήκη κόσμημα της Ε.Σ.Η.Ε.Α. «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας», στην οποία και μας ξενάγησε. Στον χώρο της άλλωστε έλαβε χώρα και η παρούσα συνέντευξη. Τα παλαιά βιβλία και έγγραφα, που φυλάσσονται στις προθήκες της συνιστούν πολύτιμο επιστημονικό θησαυρό.

Ευχαριστούμε την κυρία Μαρία Αντωνιάδου για τη συνέντευξη, που μας παραχώρησε. Θερμές ευχαριστίες επίσης στις κυρίες Ντ. Ράλλη και Ισ. Γκούφα της Ε.Σ.Η.Ε.Α. .

Η κυρία Μαρία Αντωνιάδου μας ξεναγεί στη βιβλιοθήκη της Ε.Σ.Η.Ε.Α. «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας«

 

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Μαρία Γάλλου

Φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε., Ε.Κ.Π.Α.

 

Ιωάννα Ασυλογιστάκη

Δασκάλα