Προλογικό σημείωμα: Κωνσταντίνος Ουρανός

Επιμέλεια δίσκου: Περίανδρος Καράλης

Αυθεντικό αντίτυπο του Θούριου του Ρήγα. Πηγή Διαδίκτυο

Ο Θούριος του Ρήγα, όπως είναι ευρέως γνωστός, δεν αποτελεί απλώς ένα επαναστατικό τραγούδι που είχε ως σκοπό την ψυχική ανάταση και ενδυνάμωση της θέλησης των υπόδουλων τότε Ελλήνων για ελευθερία. Δείχνει τον χαρακτήρα και τη δυναμική αυτής της τεράστιας προσωπικότητας, που ήταν ο Ρήγας. Επιπλέον συνιστά και τον δίαυλο ανάμεσα στη λόγια προσπάθεια (Νεοελληνικός Διαφωτισμός) και τη λαϊκή αίσθηση για το ότι πλησιάζει η ώρα της ελευθερίας (Πάλι με χρόνια με καιρούς…, ο Αγαθάγγελος, ο Θούριος).

Αρκετά χρόνια πριν την Επανάσταση του ’21 ο εθνομάρτυρας Ρήγας, ανάμεσα σε πολλά άλλα, συνέγραψε/συνέθεσε τον Θούριο. Ο Θούριος, άσμα εμβληματικό της νεοελληνικής δημιουργίας, όταν πρωτοκυκλοφόρησε, έγινε τραγούδι που ξεσήκωσε την απανταχού νεολαία κατά της τυραννίας των Τούρκων. Αν αναλύσει το περιεχόμενό του βρίσκει κανείς όλα τα στοιχεία, που συνθέτουν τον χαρακτήρα του νεωτερικού Ρωμιού/Νεοέλληνα. Ο νεοελληνικός Διαφωτισμός, ο πόθος για εθνική αποκατάσταση, ο ανθρωπισμός και η Παράδοση, η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα απέναντι στον Άλλον, η αίσθηση πως «Τώρα είναι η ώρα», μία διδαχή της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της αυτοθυσίας.

Ο παρόντας δίσκος με τον Θούριο του Ρήγα είναι σε μελοποίηση του Ιωάννη Τριανταφύλλου-Τράντα και η εκτέλεση από την ομάδα Ερινεώ. Επιλέξαμε την εκτέλεση αυτή καθώς περιλαμβάνει ολόκληρο τον Θούριο του Ρήγα.

  1. Θούριος Στίχοι: Ρήγας Βελεστινλής. Μελοποίηση: Ιωάννης Τριανταφύλλου Τράντας. Εκτέλεση: "Ἐρινεώ" 13:12

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Στέλλα Κυρίκου

Πιανίστα, Σύμβουλος σε θέματα Κλασσικής Μουσικής

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Ίρις – Φιόνα Νικολάου

Μουσικός Μουσικολόγος Μονωδός