Σύνταξη Άρθρου: Ζαχαράκη Μαριάνθη

Επιμέλεια: Ουρανός Κωνσταντίνος

 

 

Συχνά μέσω των περιοδικών μόδας, των τηλεοπτικών  εκπομπών που αφορούν στο ντύσιμο, και των ιστότοπων μόδας στο διαδίκτυο, οι σχεδιαστές, οι «στυλίστες» και οι άνθρωποι του χώρου της ένδυσης, μας κάνουν προτάσεις σχετικά με το στυλ μας. Μία συζήτηση που προκύπτει ως προς το λεξιλόγιό τους είναι πως το αντιλαμβανόμαστε μόνο εφόσον γνωρίζουμε τους όρους που χρησιμοποιούν. Τότε μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα όσα μας προτείνουν με ασφάλεια, ώστε να είμαστε και εμείς «μέσα στη μόδα».

Οι όροι αυτοί αφορούν την γραμμή ενός ρούχου , ένα στυλ σε σύνολο ή κάτι που είναι χαρακτηριστικό και περιγράφει ειδικότερα την σχεδιαστική γραμμή του.

Σε συνέχεια  λοιπόν του άρθρου  μας » Η ορολογία στο  ντύσιμο του σύγχρονου Έλληνα», σας παρουσιάζουμε κάποιους από αυτούς τους όρους που αφορούν αυτό που ονομάζουμε γενικώς : «το στυλ».

Καταρχήν πριν εξηγήσουμε τους όρους της μόδας, καλό είναι να διευκρινιστούν οι γενικές κατηγορίες της καθώς και οι ορολογίες που την αφορούν. Αυτές είναι το στυλ, η γραμμή των ρούχων, και η σχεδιαστική προσέγγιση των ρούχων και αξεσουάρ.

Το στυλ είναι η γενική εικόνα και άποψη κάποιου για τον τρόπο που ντύνεται και αντιλαμβάνεται την εικόνα του ή την διαμόρφωσή της σύμφωνα με αυτό που ονομάζουμε προσωπική αισθητική.

Η γραμμή των ρούχων είναι η αναφορά στο σχήμα, μέγεθος, μήκος και τα γενικότερά του χαρακτηριστικά.

Σχεδιαστική προσέγγιση και ματιά ονομάζουμε την ιδιαίτερη άποψη του εκάστοτε δημιουργού που αποτυπώνεται στο ρούχο ή αξεσουάρ.

Η σχεδιαστική ματιά θα μπορούσε να αποδοθεί και με τον όρο «τεχνοτροπία». Στην καθημερινή μας ζωή βέβαια, όταν λέμε»σχεδιαστική ματιά» πολλές φορές εννοούμε και χρηστική κατηγορία π.χ. σακίδιο πλάτης, αθλητικό παπούτσι κ.λ.π..

 

ΣΤΥΛ

Minimal style= Λιτό και κομψό στυλ που περιλαμβάνει μονόχρωμα ρούχα σε αφαιρετικές γραμμές .Τα αξεσουάρ δεν προτείνονται σε αυτή την τάση.

Layering= Τρόπος ντυσίματος  με ρούχα φορεμένα το ένα επάνω από το άλλο. Κυρίως αφορά λεπτά υφάσματα ώστε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Βοho style= Αφορά μια ολόκληρη τάση με αναφορές ντυσίματος από το Παρίσι στην δεκαετία του 70, που περιλαμβάνει εμπριμέ φορέματα, γούνινα γιλέκα, αξεσουάρ με κρόσια κ.ά..

Relaxed style= Στυλ που επιλέγει ρούχα σε άνετες γραμμές ώστε να επιτρέπουν στο σώμα να κινείτε και να αισθάνεται άνετα μέσα σε αυτά.

Vintage= Ρούχα και αξεσουάρ που είτε είναι παλιά είτε είναι καινούργια που δίνουν την αίσθηση του παλιού.

Girly style= Στυλ με κοριτσίστικη διάθεση που το συνθέτουν χαριτωμένα φορέματα με ρομαντικά μοτίβα και παστέλ αποχρώσεις, σορτσάκια, μπλούζες με φιόγκους κ.α..

Athluxury=Δυναμικό νεανικό στυλ με αθλητικά κομμάτια όπως φόρμες, σορτς, jockey καπέλο, σε συνδυασμό με πιο chic κομμάτια.

 

Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΡΟΥΧΩΝ

Blazer= Σακάκι με μεταλλικά κουμπιά και εμπρός και στις μανσέτες.

pencil skirt= Φούστα σε ίσια γραμμή μέχρι το γόνατο.

Βaggy pants= Παντελόνια με χαλαρή μέση ώστε να πέφτουν κάτω από τους γοφούς. Στα γκέτο της Νέας Υόρκης πρωτοεμφανίστηκε αυτό το στυλ παντελονιών.

A-line=Φούστες ή φορέματα τα οποία αγκαλιάζουν την περιφέρεια και διαδοχικά φαρδαίνουν μέχρι να φτάσουν στο τελικό τους μήκος.

Oversize= Όταν το μέγεθος υπερβαίνει κατά δύο νούμερα το σύνηθες.

polo neck= Μπλούζα με μικρό γιακά και άνοιγμα με 3 κουμπιά.

Messenger bag= Η τσάντα μικρή ή μεγάλη που συνήθως έχει ένα μακρύ λουρί και φοριέται σταυρωτά.

Gladiator shoes= Πέδιλα που έχουν  πολλά δετά λουριά και μπορούν να φτάνουν ακόμη και μέχρι κάτω από το γόνατο.

Skinny pants= To παντελόνι σε πολύ στενή γραμμή.

Cropped pants= Παντελόνι που ακριβώς επειδή το μήκος του είναι περίπου στην μέση της γάμπας μας δίνει την αίσθηση ότι κάπως έτσι θα ήταν, αν το κόβαμε μόνοι μας.

Cardigan= Ζακέτα  σε στενή γραμμή με κουμπιά.

Bomber jacket=Κοντό μπουφάν μονόχρωμο ή εμπριμέ, συνήθως με λάστιχο στα μανίκια και στο σώμα.

 

ΧΡΗΣΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ- ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Trainers= Αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο.

Allover prints= Ύφασμα που καλύπτεται σε όλη  του την επιφάνεια από τύπωμα. Συνήθως πρόκειται για επαναλαμβανόμενα μοτίβα.

Αvantgarde= Σχεδιαστικό ύφος που διακρίνεται από εκκεντρική διάθεση για εκκεντρικές εμφανίσεις.

Clutch bag= Τσάντα μικρού μεγέθους που κρατιέται στο χέρι και μόνο καθώς δεν διαθέτει χερούλια ή άλλου είδους τρόπο για να κρεμαστεί.

Statement= Όταν ένα αξεσουάρ ή κάποια λεπτομέρεια σε ρούχο τραβά όλη την προσοχή μας.

Mule= Παπούτσια ανοιχτά  στην φτέρνα.

Βack pack= Σακίδιο που φοριέται στην πλάτη.

Slippers= Παπούτσια συνήθως ίσια . Είναι εμπνευσμένα από την ανδρική γκαρνταρόμπα, σε κλασσική ή εκκεντρική απόδοση.

Peep toe= Γόβες με άνοιγμα  στα δάχτυλα.

 

Και τώρα μια μικρή σημείωση- υπενθύμιση προς τους αναγνώστες μας. Η μόδα και οι όροι της είναι ωκεανός. Ας προσπαθούμε όμως να ενημερωνόμαστε. Το βέβαιο είναι πως θα αποκτήσουμε άποψη, θα διασκεδάσουμε, θα μάθουμε να ντυνόμαστε όμορφα.

Κατά τ’άλλα, όπως λέει και ο σοφός λαός, δεν χάθηκε ο κόσμος…

 

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Μαριάνθη Ζαχαράκη

Σχεδιάστρια μόδας

 

Ευμορφία Δήμζα

Δασκάλα, Ειδική δασκάλα, Ερευνήτρια μόδας