Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Μιαρίτης

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

Είναι γεγονός πως η μάσκα προστασίας προσώπου έχει εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας και δε φαίνεται να μας αφήνει σύντομα. Από την αρχή της εμφάνισης της πανδημίας Covid-19 και τα πρώτα κρούσματα σε Ασία και Ευρώπη οι γιατροί την προέβαλαν ως πρωτεύον μέσο πρόληψης και προστασίας και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τη μάσκα ως μέσο ατομικής προστασίας, μέχρι που η χρήση της έγινε υποχρεωτική. Η υποχρεωτική ή μη εφαρμογή τους τόσο σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους όσο και σε κλειστούς (δημόσιες υπηρεσίες, χώροι εργασίας, καταστήματα κ.ο.κ.) έκαναν τη μάσκα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του καθενός μας.

Η χρήση της μάσκας ως μέτρου προστασίας της προσωπικής υγείας φέρει κανόνες ορθής τοποθέτησης και χρήσης. Μέτρα και οδηγίες για αυτό εκδίδονται από επίσημους φορείς της υγείας, είτε σε παγκόσμια κλίμακα (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), είτε σε τοπική της εκάστοτε χώρας (όπως ο Ε.Ο.Δ.Υ. για την Ελλάδα). Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν τρία είδη μάσκας ή πιο ορθά διατυπωμένα μια μάσκα αλλά από διαφορετικά υλικά για διαφορετικές χρήσεις και με διαφορετικούς βαθμούς προστασίας. Πάμε να τις δούμε αναλυτικά:

  •  Χειρουργική μάσκα

    Χειρουργική μάσκα μιας χρήσης

Ίσως η πιο γνωστή μορφή μάσκας. Είναι μιας χρήσης και χρησιμοποιείται καθημερινά από προσωπικό μονάδων υγείας μέχρι απλούς πολίτες. Καλύπτει τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι. Αποτελείται από τρία στρώματα. Το εξωτερικό ή υγροαπωθητικό που δεν επιτρέπει την είσοδο εξωτερικών υγρών σταγονιδίων (σάλιο, αίμα), το ενδιάμεσο στρώμα που λειτουργεί ως φίλτρο και εγκλωβίζει το πέρασμα μικροοργανισμών και το εσωτερικό, που δρα ως απορροφητικό για τους υδρατμούς που δημιουργούνται κατά την εισπνοή και εκπνοή.

  • Υφασμάτινη μάσκα

    Υφασμάτινη ιατρική μάσκα πολλαπλών χρήσεων

Το συγκεκριμένο είδος μάσκας μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί έτοιμο ή να το κατασκευάσει αυτοσχέδια στο σπίτι. Πρόκειται για ένα είδος μάσκας που δεν είναι υγειονομικά αρκετά ασφαλής και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται από απλούς πολίτες στην καθημερινότητά τους ενώ απαγορεύεται η χρήση του από προσωπικό επαγγελμάτων υγείας. Τα υλικά τα οποία είναι εγκεκριμένα και ασφαλή για την κατασκευή τους είναι το ύφασμα «τζην», ο καμβάς καθώς και τα βαμβακερά υφάσματα (πετσέτες, σεντόνια, μπλουζάκια) σε πολλαπλές στρώσεις. Είναι επαναχρησιμοποιούμενες.

  • Μάσκα υψηλής προστασίας

    Ιατρική μάσκα υψηλής προστασίας

Αποτελεί τον πιο ασφαλή και αξιόπιστο τύπο μάσκας. Η χρήση της αφορά κυρίως στο προσωπικό δομών και επαγγελμάτων υγείας. Είναι ο πιο αεροστεγής τύπος μάσκας, αφού εμποδίζει την αερογόνο μετάδοση μικροβίων. Στη χώρα μας εντάσσεται στον βασικό εξοπλισμό ατομικής προστασίας γιατρών και νοσηλευτών.

Ο Π.Ο.Υ. συμβουλεύει πως κάθε μάσκα πρέπει να αποσύρεται ύστερα από μια χρήση. Οι μάσκες μιας χρήσης πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους απορριμμάτων, ενώ αυτές των πολλαπλών χρήσεων, οι υφασμάτινες δηλαδή, να πλένονται στο πλυντήριο τουλάχιστον στους 60 βαθμούς και ύστερα να σιδερώνονται ή να τοποθετούνται στον φούρνο μαγειρέματος για 20 λεπτά. Σε καμία περίπτωση η υφασμάτινη μάσκα δεν προστατεύει όσο η χειρουργική αποστειρωμένη. Για την ορθή χρήση της μάσκας πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες που αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

 

Πηγές

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (eody.gov.gr)

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

 

Ηλ.Ταχ.: [email protected]

Μαριάνθη Ζαχαράκη

Σχεδιάστρια Μόδας

 

Κωνσταντίνος Μιαρίτης