Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
Επιμέλεια άρθρου: Ιωάννα Ασυλογιστάκη

 

Η αλήθεια είναι πως η τηλεκπαίδευση σώζοι! Καθώς είναι άκρως επιβεβλημένη η απαγόρευση της κυκλοφορίας και η κοινωνική αποστασιοποίηση, ώστε να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης αυτού του τόσο πείσμονα ιού, η τεχνολογία και η σύγχρονη κοινωνική οργάνωση προσφέρουν τη λύση, ώστε οι μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου/λυκείου να ολοκληρώσουν τη σχολική τους χρονιά χωρίς κενά και απώλειες.

Η «δια ζώσης» (η λεγόμενη σύγχρονη) εκπαίδευση με τη χρήση του η/υ, η οποία και φέρει το βάρος του εγχειρήματος, δεν αρκεί όμως. Συνεπικουρείται βεβαίως από την ασύγχρονη (φυλλάδια, βίντεο και λοιπό υλικό, που αναρτούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στις πλατφόρμες, εκτός ωρών σύνδεσης με τους μαθητές τους). Χρειάζεται όμως κι ένα επιπλέον εργαλείο και αυτό είναι η εκπαιδευτική τηλεόραση.

Το πρόγραμμα «Μαθαίνουμε στο σπίτι»

Το πρόγραμμα «Μαθαίνουμε στο σπίτι» υπάρχει ήδη από τον Μάρτιο του 2020. Πρόκειται για βιντεοσκοπημένα μαθήματα της ύλης του δημοτικού σχολείου. Προβάλλονται από την Ε.Ρ.Τ.2. Εκπονήθηκαν δε από το Υπουργείο Παιδείας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την Εκπαιδευτική Τηλεόραση. Είναι πάρα πολύ χρήσιμο πρόγραμμα καθώς συνιστά επανάληψη της διδαγμένης, κι όχι μόνο, ύλης. Δάσκαλοι από δημόσια σχολεία εξηγούν και, καθώς διαθέτουν την εμπειρία να γνωρίζουν τα σημεία που δυσκολεύουν τους μαθητές εκ των προτέρων, λύνουν τις απορίες, που προκύπτουν. Καλό είναι οι γονείς να αναζητούν στο «Μαθαίνω στο σπίτι» την ύλη που παραδόθηκε στο παιδί τους την ίδια μέρα, κατά την τηλεκπαίδευση. Και επανάληψη θα γίνεται και οι γονείς μπορούν να παρίστανται, ώστε να εξηγούν στο παιδάκι τους ό,τι τυχόν δεν καταλαβαίνει, αφού το πρόγραμμα υπάρχει και στο διαδίκτυο και στο ertflix, ώστε να το παρακολουθεί κανείς όποτε ο ίδιος επιλέγει.

Πέραν όλων των παραπάνω, τα βίντεο είναι όμορφα φτιαγμένα και εκπέμπουν τη θαλπωρή της σχολικής τάξης και την ευγένεια του/της δασκάλου/ας

Επιτέλους, χάρη στην Εκπαιδευτική Τηλεόραση, γίνεται γνωστό και οικείο το πώς πραγματικά λειτουργεί εκ των έσω αυτό το τόσο συζητημένο και ταυτοχρόνως άγνωστο επάγγελμα/λειτούργημα, το επάγγελμα του δασκάλου.

 

Πηγές:

Εκπαιδευτική Τηλεόραση
Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Ε.Ρ.Τ.2
ertflix

Μαθαίνουμε στο σπίτι

 

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος