Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Επιμέλεια άρθρου: Περίανδρος Καράλης

Ένας από τους πιο παλιούς «θεσμούς» της αστικής μας ψυχαγωγίας είναι οι θερινοί κινηματογράφοι. Κατά την έρευνα για τον εντοπισμό τους μας περίμενε μία ευχάριστη έκπληξη. Οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας είναι πολύ περισσότεροι απ’ ό,τι περιμέναμε και είναι πλήρως λειτουργικοί! Ας δούμε λοιπόν τα θερινά σινεμά του ευρύτερου κέντρου.

 

Ο κινηματογράφος βρίσκεται σε πεζόδρομο, χωρά αρκετούς θεατές και τα επίπεδα θορύβου από τον δρόμο είναι σχετικώς ανεκτά.

 

Ο κινηματογράφος αυτός βρίσκεται στην ιστορική πλατεία Δεξαμενής στις υπώρειες του Λυκαβηττού και πάνω στον ταμιευτήρα υδάτων του αρχαίου Αδριάνειου Υδραγωγείου. Έχει πάντα μεγάλη προσέλευση θεατών. Τα επίπεδα εξωτερικού θορύβου είναι οριακά ανεκτά.

 

Από τους πιο παλιούς και ιστορικούς κινηματογράφους της Αθήνας. Ευχάριστα δροσερός καθώς βρίσκεται στους κήπους του Ζαππείου. Έχει πάντα πολύ μεγάλη προσέλευση θεατών. Τα επίπεδα εξωτερικού θορύβου είναι ικανοποιητικά.

 

Από τους πολύ παλιούς συνοικιακούς θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας, ιδιαιτέρως αγαπητός καθώς διαπιστώνεται πως οι θεατές του είναι συνειδητοποιημένοι σινεφίλ και έρχονται από όλες τις συνοικίες της πόλης, για να απολαύσουν αυτήν την ξεχωριστή αίσθηση ρετρό. Η προσέλευση των θεατών είναι μεγάλη και τα επίπεδα εξωτερικού θορύβου σχετικώς ανεκτά.

 

Κινηματογράφος που ίσως απολαμβάνει την πιο ξεχωριστή και όμορφη θέση στο Κέντρο της Αθήνας. Βρίσκεται σε εμβληματικό σημείο της πόλης, στη συνέχεια του πεζόδρομου Διονυσίου Αεροπαγίτου. Ο χώρος του κινηματογράφου είναι ικανοποιητικά μεγάλος και αυτό εξυπηρετεί μεγάλο πλήθος θεατών, το οποίο συρρέει στις προβολές του. Τα επίπεδα εξωτερικού θορύβου είναι εξαιρετικά χαμηλά.

 

Ένας ακόμη ενδιαφέρων συνοικιακός κινηματογράφος με τη δική του ιστορία. Η προσέλευση κόσμου είναι κανονική και συνεπώς υπάρχουν πάντα διαθέσιμα εισιτήρια. Η γειτνίαση με τη Λεωφόρο Συγγρού φέρει τα επίπεδα ήχου στο όριο του ανυπόφορου.

 

Συνοικιακός κινηματογράφος, από τους παλιούς στην Αθήνας. Χαρακτηριστικό αυτού του θερινού σινεμά είναι η αχανής του πλατεία. Η προσέλευση θεατών είναι η ελάχιστη. Ο χώρος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε μία ποικιλία δράσεων και να αποτελέσει σημείο αναφοράς. Τα επίπεδα θορύβου είναι εξαιρετικά χαμηλά.

 

Ένας ιδιαίτερα καλαίσθητος και επιμελημένος κινηματογράφος. Η προσέλευση των θεατών είναι κανονική και είναι εύκολο να βρει κανείς εισιτήριο. Τα επίπεδα θορύβου είναι σχετικώς ανεκτά, καθώς ο κινηματογράφος λειτουργεί σε ταράτσα.

 

  • Σινέ Φιλίπ, οδός Ελευθερίου Βενιζέλου 40, Νέα Σμύρνη

Το Σινέ Φιλίπ αποτελεί τοπόσημο για τη Νέα Σμύρνη και μέρος της ιστορίας της. Μεγάλη οθόνη φεστιβαλικών προδιαγραφών. Τα επίπεδα θορύβου σχετικώς ανεκτά.

 

Εμβληματικός θερινός κινηματογράφος του Κέντρου της Αθήνας. Αρκετή η προσέλευση των θεατών και για αυτό σωστό είναι να προσέρχεται κανείς εγκαίρως. Τα επίπεδα θορύβου είναι σχετικώς χαμηλά.

 

Ο Βοξ είναι σημείο αναφοράς για τα Εξάρχεια και αποτελεί αποκλειστικά σινεφίλ επιλογή κι συνιστάται για εξαιρετικά διαβασμένους θεατές. Τα επίπεδα θορύβου από τον δρόμο και την πλατεία, αν και βρίσκεται σε ταράτσα, κάνουν συχνά την παρακολούθηση της ταινίας απαγορευτική.

 

  • Εκράν, στην προέκταση της Ζωοδόχου Πηγής στην οδό Ζωναρά 5 και Αγαθίου, Νεάπολη Εξαρχείων

Ένας πραγματικά πολύ μεγάλος συνοικιακός θερινός κινηματογράφος με παρουσία δεκαετιών στην περιοχή. Αν και η προσέλευση στις προβολές του είναι μεγάλη, λόγω του μεγέθους του υπάρχουν πάντα διαθέσιμα εισιτήρια. Ιδιαιτέρως αγαπητός στους κατοίκους της περιοχής με πολύ πράσινο στο εσωτερικό του. Τα επίπεδα θορύβου είναι ανεκτά.

 

Ο θερινός κινηματογράφος «Στέλλα», παλιό σινεμαδάκι της Κυψέλης, αφού έμεινε κλειστό για χρόνια, λειτουργεί ξανά με χαρακτήρα «σινεφίλ» και όχι μόνο. Στην περιοχή της Φωκίωνος Νέγρη δίνει στη γειτονιά αυτή κάτι από τον παλιό της αέρα.

 

Φυσικό και επόμενο είναι η ταινιοθήκη της Ελλάδας να διαθέτει και τον δικό της θερινό κινηματογράφο στην ταράτσα της «Λαΐδος». Σινεφίλ προβολές, αφιερώματα, δράσεις και εκδηλώσεις για την 7η τέχνη πραγματοποιούνται κατά τους θερινούς μήνες. Δεν νοείται καλοκαίρι στην πόλη χωρίς ένα πέρασμα από αυτόν τον θερινό κινηματογράφο.

 

Κατεξοχήν συνοικιακός κινηματογράφος με άρωμα περασμένων δεκαετιών. Όμορφο το εσωτερικό του και περιποιημένο. Τα επίπεδα εξωτερικού θορύβου σχεδόν ανεκτά.

 

Ένας καινούργιος θερινός κινηματογράφος (άνοιξε τον Ιούλιο του 2022) στο κέντρο της Αθήνας. Ανήκει στο συγκρότημα των κτηρίων του Πολεμικού Μουσείου και αποτελεί μια εξαιρετικά έξυπνη και ωφέλιμη για όλους χρήση των ελεύθερων χώρων του. Πολύ όμορφος κινηματογράφος και μεγάλος.

 

Πρόκειται για θερινό κινηματογράφο σε ταράτσα.

 

Παλιός συνοικιακός κινηματογράφος. Υπήρξε θέατρο σκιών. Παρόλο το μικρό του εμβαδόν, έχει μεγάλη προσωπικότητα και αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία των θερινών κινηματογράφων της πόλης μας. Στο εσωτερικό του όλα είναι τόσο παλιά, που σίγουρα θα μπορούσε κανείς να τον αποκαλέσει με τον όρο «καλτ». Είναι απολύτως βέβαιο πως, όποιος τον επισκεφτεί και είναι κάτω των 30, θα ξετρελαθεί.

 

Ο κινηματογράφος αυτός βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της Πλάκας. Η θέα από τα καθίσματά του είναι μαγευτική. Η προσέλευση των θεατών είναι πάντα τεράστια και είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς εισιτήριο, αν δεν προσέλθει εγκαίρως. Τα επίπεδα θορύβου είναι αρκετά ενοχλητικά, καθώς βρίσκεται στο τουριστικό πυρήνα της Αθήνας.

 

Πάρα πολύ παλιός συνοικιακός θερινός κινηματογράφος του Κέντρου. Σχετικώς μικρός χώρος και πολύ περιποιημένος. Δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς εισιτήριο, καθώς εξυπηρετεί κυρίως τη συνοικία. Τα επίπεδα θορύβου είναι σχετικώς ανεκτά.

 

Παλιός και πολύ αγαπητός θερινός κινηματογράφος της Κηφισιάς.

 

 

Πρόκειται για έναν θερινό κινηματογράφο με πολύ πράσινο, μέσα σε ένα πολύ φροντισμένο πάρκο και πίσω από το γήπεδο του Νήαρ Ηστ.

 

Ο κινηματογράφος ΑΒ στεγάζεται στην αυλή του επιβλητικού νεοκλασικού «Έπαυλη Θεοτοκόπουλου» στα Άνω Πατήσια. Πρωτολειτούργησε το 1971 και πρόβαλλε ταινίες έως το 1990, οπότε και διέκοψε τη λειτουργία του. Ξεκίνησε να λειτουργεί και πάλι ως θερινός κινηματογράφος το καλοκαίρι του 2021 υπό τη σκέπη του Δήμου Αθηναίων. Είναι ένα από τα ωραιότερα θερινά σινεμά της πόλης.

 

  • Ηλέκτρα θερινός κινηματογράφος οδός Πατησίων 292, Άγιος Λουκάς Πατησίων 

Από τους παλαιότερους κινηματογράφους της Αθήνας καθώς λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1940! Το κτήριο στο οποίο βρίσκεται σήμερα έχει κηρυχθεί διατηρητέο. Σε αυτό στεγάζεται ο «Ηλέκτρα» από το 1950, οπότε και μεταφέρθηκε από την προηγούμενη διεύθυνσή του, που βρισκόταν ακριβώς απέναντι.

 

Πρόκειται για αρκετά παλιό σινεμά της περιοχής, που το καλοκαίρι λειτουργεί και ως θερινός κινηματογράφος.

 

Ένας παλιός κινηματογράφος, που δίνει την αίσθηση της εκτός πόλεως βόλτας.

 

  • Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος Athenée (Ατενέ), οδός Λευκωσίας 43, πλατεία Αγίου Ανδρέα, Πατήσια

 

Αν και δε βρίσκεται στην Αθήνα αλλά στον Κορυδαλλό, που υπάγεται στον Πειραιά, ο Σινέ Παράδεισος αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση θερινού, και όχι μόνο, κινηματογράφου και ως εκ τούτου αξίζει να συμπεριληφθεί στον κατάλογό μας.

 

Πρόκειται για ευχάριστο συνοικιακό θερινό κινηματογράφο, ο οποίος ανήκει στον Δήμο. Στα υπέρ του το εξαιρετικά φτηνό εισιτήριο.

 

Πολύ όμορφος και εξαιρετικά περιποιημένος θερινός κινηματογράφος στην παραλία των Αγίων Αποστόλων στον Κάλαμο.

Οι θερινοί κινηματογράφοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το ελληνικό καλοκαίρι. Από ό,τι φαίνεται θα συνεχίσουν ευτυχώς να υπάρχουν για καιρό, ώστε να μας προσφέρουν την απόλαυση μιας ρετρό εξόδου.

Σημείωση: Ωραίο θα ήταν η πλειοψηφία των θερινών κινηματογράφων της Αθήνας να ήταν περιποιημένοι στο εξωτερικό τους όσο και μέσα.

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος