Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Επιμέλεια άρθρου: Περίανδρος Καράλης

Υπάρχουν, παγκοσμίως, πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί αλλά και κανάλια στο διαδίκτυο (στο Γιουτιούμπ/YouTube, στο Βιμέο/Vimeo) αναγνωρισμένου κύρους και με σοβαρές παραγωγές, οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με τις Τέχνες και τις Επιστήμες. Η δομή του προγράμματός τους, η στοχοθεσία των εκπομπών τους, η οπτική γωνία από την οποία εστιάζουν και φωτίζουν τον Άνθρωπο και τη ζωή, το λεξιλόγιό τους είναι τέτοια, ώστε και απλώς να τα παρακολουθήσει κανείς αποκτά αίσθηση του πού βρίσκεται η Σκέψη στον πλανήτη μας και τι αυτή παράγει. Στο παρόν άρθρο θα παραθέσουμε κάποια, ελάχιστα, από αυτά τα κανάλια. Ας τα γνωρίσουμε.

Εικαστικά

Το ARTE είναι ένα κανάλι που τείνει προς το κείμενο, τη φιλοσοφία, την κριτική γύρω από τα εικαστικά.

Το Vernissage TV παρουσιάζει γκαλερί, δράσεις και δρώμενα Τέχνης καθώς και πρόσωπα της Τέχνης εν δράσει ή και σε συνέντευξη.

Μουσική

Το EuroArtsChannel είναι το κατεξοχήν κανάλι όπερας.

Το Opera Vision είναι διαδικτυακός σταθμός για την όπερα. Εξαιρετικά σύγχρονος σταθμός, διαθέτει πάνω από 250 όπερες.

Το medici tv παρουσιάζει συναυλίες και ρεσιτάλ κλασσικής μουσικής.

Το avrotros klassiek καλύπτει κονσέρτα και συναυλίες κλασσικής μουσικής και αυτό.

Επιστήμες

Το ESA είναι το κανάλι της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Ντοκυμανταίρ, λήψεις στο διάστημα, συνεντεύξεις, επιστημονικά συνέδρια, εκπαιδευτικές δράσεις τεχνολογίας, αστρονομία/κοσμολογία, αστροφυσική είναι οι θεματικές αυτού του τόσο ξεχωριστού καναλιού. Μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος της Ε.Δ.Υ., δηλαδή της ESA.

Το NASA channel είναι το κανάλι της γνωστής σε όλους μας διαστημικής υπηρεσίας. Εξαιρετικές λήψεις του διαστήματος και όλων των επιστημών γύρω από αυτό. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν τα ντοκυμανταίρ για την ιστορία των διαστημικών ταξιδιών και των διαστημικών προγραμμάτων των περασμένων δεκαετιών. Το αρχειακό υλικό της NASA είναι ανεκτίμητης ιστορικής και επιστημονικής αξίας.

Το Hubble Space Telescope είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κανάλι. Είναι συνδεδεμένο απ’ ευθείας με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο βρίσκεται στο διάστημα και ερευνά από τις λεπτομέρειες του ηλιακού μας συστήματος έως τις εσχατιές του Σύμπαντος. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες του αποτελούν ένα τεράστιο άλμα στην εξερεύνηση και στην κατανόηση του διαστήματος και φέρνουν στην οθόνη μας εικόνες αντικειμένων του διαστήματος, που βρίσκονται εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Εκπαίδευση

Η Εκπαιδευτική Τηλεόραση είναι ένα κανάλι με πολλά ντοκυμανταίρ και πλείστες όσες δράσεις και εκπομπές γύρω από το παιδί, την εκπαίδευση και το σχολείο. Περισσότερα στο άρθρο μας «Εκπαιδευτική Τηλεόραση».

 

 

Ηλ. ταχ.: [email protected]

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος