Πίνατεξ (pinatex) το οικολογικό δέρμα από ανανά!

Σύνταξη άρθρου: Μαριάνθη Ζαχαράκη
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Το δέρμα είναι ένα δύσκολο προϊόν και δεν αναφερόμαστε φυσικά μόνο στη διαδικασία επεξεργασίας του αλλά και στο γεγονός πως θανατώνονται ζώα για το τομάρι τους απλώς και μόνο, ώστε αυτό να γίνει, πολλές φορές, προϊόν ματαιοδοξίας για τον άνθρωπο. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές αρνούνται να συμμετάσχουν σε αυτήν την κτηνώδη διαδικασία και ψάχνουν για εναλλακτικές επιλογές. Σημειώνεται βέβαια πως τα περισσότερα δέρματα, που κυκλοφορούν στην αγορά του ενδύματος/υποδήματος/αξεσουάρ προέρχονται από ζώα, που σφαγιάζονται για το κρέας τους ούτως ή άλλως και το δέρμα τους αποτελεί υποπροϊόν αυτής της διαδικασίας. Δεν παύει όμως να είναι λυπηρό. Πολλοί άνθρωποι της βιομηχανίας των πρώτων υλών αναζητούν λοιπόν εναλλακτικά του δέρματος υλικά.

Το Πίνατεξ (pinatex)

Mία από αυτούς τους ανθρώπους είναι και η Ισπανίδα Κάρμεν Ιχόζα (Carmen Hijosa). Η ερευνήτρια αυτή, μετά από 7 χρόνια έρευνας, κατάφερε να εφεύρει το «Πίνατεξ» (pinatex), ένα εναλλακτικό δέρμα, που σέβεται το περιβάλλον. Το «δέρμα» αυτό κατασκευάζεται από τα φύλλα του ανανά, που απορρίπτονται από τη βιομηχανία ανανά. Με το Πίνατεξ αποκτούν πλέον μία πάρα πολύ μεγάλη χρησιμότητα, συμβάλουν στη μηδενική σπατάλη όσο αναφορά στο περιβάλλον αλλά, μην ξεχνάμε, ότι προσφέρουν και ένα επιπλέον εισόδημα στους καλλιεργητές. Το κατασκευάζει ήδη από τη δεκαετία του 1990.

Η διαδικασία

Όλα ξεκινούν στις Φιλιππίνες, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο. Εκεί, αφού συλλεχθούν τα φύλλα ανανά, οι ίνες εξάγονται με ένα μηχάνημα που μοιάζει με αποφλοιωτή. Ο αποφλοιωτής διαχωρίζει το υλικό από το οποίο θα παραχθεί το «δέρμα» (που στην ουσία είναι ο φλοιός των φύλλων και του καρπού του ανανά) από τα ακατέργαστα υλικά, όπως είναι το κοτσάνι του φύλλου και το ξύλο. Κατόπιν η πρώτη αυτή ύλη εξάγεται στην Ιταλία και την Ισπανία, ώστε να υποστεί την απαραίτητη περαιτέρω επεξεργασία και να αποκτήσει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του δέρματος. Το ύφασμα/«δέρμα», που παράγεται είναι μη υφαντό. Από εκεί εξάγεται σε όλον τον κόσμο.

Χαρακτηριστικά του «δέρματος» ανανά

Τα χαρακτηριστικά του είναι η αντοχή, η ελαφράδα του και η αίσθηση του αέρινου. Εμπίπτει δε στην κατηγορία του μαροκέν. Με αυτό φτιάχνονται πουκαμίσες, ελαφρά υποδήματα και πάσης φύσεως τσάντες και αξεσουάρ. Χρησιμεύει επίσης ως κάλυμμα σε καθίσματα και έπιπλα.

Σήμερα η Κάρμεν Ιχόζα (Carmen Hijosa) είναι ιδιοκτήτρια του μοναδικού εργοστασίου pinatex στον κόσμο.

Ηλ.Ταχ.: [email protected]
Μαριάνθη Ζαχαράκη
Σχεδιάστρια Μόδας
Kωνσταντίνος Μιαρίτης
Μοντελίστ – Πατρονίστ

Περισσότερα στην ενότητα...

Τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Netiquette: Συμπεριφέρομαι σωστά στο Διαδίκτυο

Netiquette: Συμπεριφέρομαι σωστά στο Διαδίκτυο

Φυτικό δέρμα από κάκτο

Φυτικό δέρμα από κάκτο