Προλογικό σημείωμα: Κωνσταντίνος Ουρανός
Επιμέλεια δίσκου: Δανάη Βουτσιλά

Ο Κωστής Παλαμάς υπήρξε για το α’ μισό του 20ού αιώνα ο εμβληματικός ποιητής, ο εθνικός ποιητής. «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου», «Η ασάλευτη ζωή», «Οι καημοί της λιμνοθάλασσας» μερικά από τα εμβληματικά έργα του ποιητή. Ο Παλαμάς με τον Δροσίνη και τον Νίκο Καμπά αποτέλεσαν τους κύριους εκπροσώπους της γενιάς του 1880, της γενιάς της «Νέας Αθηναϊκής Σχολής». Η γενιά αυτή άλλαξε το μέτρο του ποιητικού στίχου αλλά και την ποιητική γλώσσα καθώς υπεραμυνόταν του δημοτικισμού. Περισσότερες πληροφορίες για τον Κωστή Παλαμά και το έργο του μπορεί ο αναγνώστης μας να βρει στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, στο λήμμα «Παλαμάς».

Σήμερα το «Ίδρυμα Κωστής Παλαμάς» λειτουργεί και στέκει στην οδό Ασκληπιού, εκεί όπου ήταν το σπίτι του ποιητή, εκεί όπου έκαιγε ολονυκτίως «η λάμπα του Παλαμά». Μια περιήγηση στην ιστοσελίδα του ιδρύματος δίνει επίσης πολλές πληροφορίες για τη ζωή του ποιητή. Ακόμη καλύτερα αν το επισκεφτεί κανείς.

Στον παρόντα δίσκο ακούγεται μελοποιημένα ποιήματα του Κωστή Παλαμά. Τα ποιήματα αυτά βρίσκονται στα σχολικά εγχειρίδια όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης για χρήση από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές αλλά όχι μόνο.

  1. 1.Να 'μουν στο στάβλο ένα άχυρο Παιδική Χορωδία Δ. Λιώτσης 1:45
  2. 2.Η ασάλευτη ζωή Απαγγελία: Κωστής Παλαμάς 12:01
  3. 3.Το καλοκαίρι (απαγγελία) Απαγγελία: Άννα Σακαλή 0:47
  4. 4.Το καλοκαίρι Μουσική: Κώστας Ν. Γεωργίου, Εκτέλεση: ΣΤ' 1ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας 2:02
  5. 5.Το καλοκαίρι Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Ερμηνεία: Παιδική Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Λάρισας 1:31
  6. 6.Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου Απαγγελία: Κωστής Παλαμάς 18:50
  7. 7.Σατυρικά γυμνάσματα 30:21

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Στέλλα Κυρίκου

Πιανίστα, Σύμβουλος σε θέματα Κλασσικής Μουσικής