Σύνταξη άρθρου: Παναγιώτα Αρβανιτάκη*

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο, είναι σταθμός για το παιδί. Αφορά όμως και στους γονείς, ακόμη περισσότερο δε όταν πρόκειται για πρωτότοκο παιδάκι. Αυτό, που συμβουλεύουμε και που εύκολα μπορούν να κάνουν όλοι οι γονείς, είναι να ξεκινήσουν τη διαδικασία της προσαρμογής από το σπίτι. Μπορούν λοιπόν να κρύψουν το δικό τους άγχος, που είναι και μεταδοτικό, και να μιλήσουν στα παιδιά για το νηπιαγωγείο με τα καλύτερα λόγια, με θαυμασμό.

Πρακτικά

Η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο είναι μια πολύ πιεστική κατάσταση για όλους τους συμμετέχοντες, κυρίως όμως, για τα παιδιά και τους γονείς τους. Αυτό αφορά ακόμη και σε παιδιά που έχουν πρότερη εμπειρία καθώς έχουν φιλοξενηθεί τα προηγούμενα χρόνια από παιδικούς σταθμούς. Μολαταύτα τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα καινούριο περιβάλλον με διαφορετικούς ανθρώπους και διαδικασίες πιο σύνθετες.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν όλες οι δυσκολίες δεν είναι άλλος από την κατάλληλη και έγκαιρη προετοιμασία. Αυτό βοηθά να προβλέπονται καταστάσεις και τα προβλήματα να λύνονται παραγωγικά και να μην εντείνεται το ήδη υπάρχον (φυσιολογικό και αναμενόμενο) από όλους άγχος.

Οι γονείς των παιδιών, που πρόκειται να φοιτήσουν στο νηπιαγωγείο, πρέπει να φροντίσουν εκ των προτέρων λοιπόν για τα εξής:

  • Τα νήπια, και πρέπει και μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται στην τουαλέτα. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη φοίτηση στο νηπιαγωγείο. Φανταστείτε πόσο επικίνδυνο, αλλά και επιβαρυντικό για την εκπαιδευτική διαδικασία, θα ήταν να αφήνει την τάξη χωρίς επίβλεψη και να ακολουθεί η νηπιαγωγός τα παιδιά στην τουαλέτα, τουλάχιστον τόσες φορές, όσες είναι ο αριθμός τους. Αυτή, βέβαια, είναι μια δεξιότητα που χρειάζεται εξάσκηση από το σπίτι, ώστε το νήπιο να είναι έτοιμο πριν πάει στο νηπιαγωγείο.
  • Αφήστε το παιδί σας να συμμετέχει στην επιλογή των σχολικών του αξεσουάρ (τσάντα, δοχείο φαγητού, παγούρι, μπουφάν κ.λπ.). Φροντίστε όμως να τοποθετήσετε σε αυτά ετικέτες ή άλλα εμφανή διακριτικά με το όνομά του. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή συγχύσεων, μια και τα περισσότερα αντικείμενα δεν είναι μοναδικά στο εμπόριο και η νηπιαγωγός θα χρειαστεί λίγο καιρό, ώστε να τα αναγνωρίζει.
  • Τα παιδιά, καλό είναι να φορούν άνετα ρούχα, και για το παιχνίδι και για την τουαλέτα. Τα ρούχα αυτά πρέπει να είναι αναμενόμενο πως θα λερωθούν, αφού στο νηπιαγωγείο η γνωριμία με πολλά και διαφορετικά υλικά είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επίσης, τα παπούτσια με κορδόνια δεν εξυπηρετούν σε καμιά περίπτωση, γιατί το συνεχόμενο λύσιμό τους είναι και επικίνδυνο και ενοχλητικό.
  • Συζητήστε με το παιδί σας για το ποια είναι τα αγαπημένα του φαγητά και φτιάξτε μία λίστα με υγιεινά «σνακ», που ευχάριστα θα έτρωγε στο σχολείο. Φροντίστε, επίσης, η ποσότητα να είναι τόση, ώστε να προλαβαίνει να φάει μέσα στον χρόνο, που διατίθεται στο νηπιαγωγείο για φαγητό καθώς και να είναι ανάλογη της ταχύτητας με την οποία έχει συνηθίσει να τρώει το παιδί. Πολύ σημαντικό είναι το δεκατιανό να μη χρειάζεται διαδικασίες, που θα φέρουν σε δύσκολη θέση το παιδί ή τη νηπιαγωγό, όπως π.χ. ένα αυγό που χρειάζεται καθάρισμα το τσόφλι του, ένα φρούτο που χρήζει ξεφλουδίσματος με μαχαίρι, μια συσκευασία που ανοίγει δύσκολα κ.ο.κ. .

Η συνεργασία με το σχολείο

  • Εμπιστευτείτε τη νηπιαγωγό του παιδιού σας. Πληροφορήστε τη για οτιδήποτε θα ήταν χρήσιμο και απαραίτητο να γνωρίζει. Αν το παιδί σας, τις πρώτες μέρες, κλαίει, φροντίστε η προσέλευσή σας να είναι κοντά στην ώρα που κλείνει η πόρτα. Μετά την παράδοση του παιδιού αποχωρήστε αμέσως, ώστε να μην του δημιουργήσετε μεγαλύτερη συναισθηματική φόρτιση. Η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών, που κλαίνε κατά την προσέλευση, σταματούν στο πρώτο πεντάλεπτο. Εξάλλου οι πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο είναι, από τον προγραμματισμό του σχολείου, αφιερωμένες στην προσαρμογή των νηπίων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από διάφορες δραστηριότητες, όπως είναι τα παιχνίδια γνωριμίας και ανάπτυξης της αυτοεκτίμησης και της κοινωνικότητας.

Το νηπιαγωγείο είναι ένας μαγικός κόσμος, γεμάτος εκπλήξεις, οι οποίες και προσφέρονται στα παιδιά, για να τις ανακαλύψουν. Η νηπιαγωγός βρίσκεται εκεί, για να ανοίξει την πόρτα αυτού του μαγικού κόσμου αλλά και να σταθεί δίπλα στα παιδιά σε ό,τι χρειαστεί.

Καλή προετοιμασία και καλή και δημιουργική σχολική χρονιά σε όλους!

 

* Η κυρία Παναγιώτα Αρβανιτάκη είναι εν ενεργεία νηπιαγωγός, απόφοιτη του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος

 

Ιωάννα Ασυλογιστάκη

Δασκάλα

 

Τάσσος Κυρίκος

Μαθηματικός