Σύνταξη άρθρου: Ευμορφία Δήμζα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ουρανός

Ο καιρός έχει μπει πια στην τελική ευθεία για τον χειμώνα και μάλιστα απότομα. Από την άλλη εμείς έχουμε στη ντουλάπα του παιδιού τόσο τα χειμωνιάτικα ρούχα όσο και τα φθινοπωρινά, και, ίσως και κάποια καλοκαιρινά. ΕΦΙΑΛΤΗΣ!!!

Τι κάνουμε λοιπόν;
Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να μην σας πιάνει πανικός. Πρώτα απ’ όλα, μαζέψτε όλα τα καλοκαιρινά ρούχα του, εκτός από τα κοντομάνικα μπλουζάκια και πακετάρετέ τα σε κουτιά αποθήκευσης. Έτσι κερδίζετε πολύ χώρο στην ντουλάπα. Στη συνέχεια, ας πιάσουμε τα χειμωνιάτικα και τα φθινοπωρινά ρούχα. Ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα, η τακτοποίηση της ντουλάπας του παιδιού θα γίνει εύκολα και ανώδυνα.Έτσι:

Επιλέξτε ποια ρούχα «κάνουν» ακόμα στο παιδί και τα υπόλοιπα είτε μεταποιήστε τα, είτε χαρίστε τα, είτε ξαναβάλτε τα στο πατάρι για το μικρότερο αδερφάκι, ξαδερφάκι, κλπ.
Ταξινομήστε τα ρούχα όσο γίνεται ανά περίσταση, δηλαδή σε διαφορετικό συρτάρι ή κομμάτι της ντουλάπας αυτά για το σχολείο, αλλού τα του ποδοσφαίρου ή του μπαλέτου, αλλού για τις επίσημες περιστάσεις, κλπ.

Ρούχα ανά περίσταση
ΦΩΤΟ : ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΛΑΡΑ, Ρούχα ανά περίσταση

Αξιοποιήστε κάθε σπιθαμή της κρεμάστρας, κρεμώντας κάποιο πουκάμισο μαζί με το μπουφάν, ενώ στο εσωτερικό της τοποθετήστε διπλωμένο το παντελόνι. Μην αφήνετε τίποτα ανεκμετάλλευτο.

Ρούχα στην κρεμάστρα
Ρούχα στην κρεμάστρα

Φροντίστε τα συρτάρια να είναι χωρισμένα με ειδικές θήκες, ώστε να σας βοηθούν στην οργάνωση. Θα δείτε πως με το να μην είναι ανακατεμένα, θα χωρούν περισσότερα ρούχα, εσώρουχα ή αξεσουάρ και θα βρίσκετε ό,τι ψάχνετε πολύ πιο εύκολα.

Κάντε χώρο στο κάτω μέρος της ντουλάπας για τα παπούτσια. Καλό θα ήταν να πετάξετε τα άδεια κουτιά, που όλοι μαζεύουμε, καθώς όχι μόνο δεν εξοικονομούν αλλά καταλαμβάνουν χώρο άσκοπα.
Προσπαθήστε, όσο αυτό είναι εφικτό, να μη δεσμεύετε χώρους της ντουλάπας για άσχετα αντικείμενα, όπως παιχνίδια, τετράδια, βιβλία, κ.ά. . Βέβαια, αυτό εξαρτάται και από τους υπόλοιπους χώρους του δωματίου και του σπιτιού.

Αφιερώστε ένα ξεχωριστό κομμάτι της ντουλάπας για τα αξεσουάρ του παιδιού, όπως καπέλα, ομπρέλες, κορδέλες, κ.ά., ώστε να μην μπερδεύονται με τον υπόλοιπο ρουχισμό και δυσκολεύεστε να τα βρείτε, όταν τα χρειάζεστε!
Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα παιδιά δεν χαρακτηρίζονται για την προσοχή και την ανησυχία τους να διατηρήσουν τα πράγματά τους ανέπαφα. Πολλές φορές τα ξεχνούν από δω κι από κει, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που χάνουν και κάποια από αυτά. Οπότε, σας προτείνουμε, τα «μονά» αντικείμενα που έχει χαθεί το ταίρι τους, όπως γάντια, κάλτσες κ.ά., αφού περάσει ένα χρονικό διάστημα και δεν έχετε βρει το άλλο τους μισό, να τα πετάτε ή να τα μεταποιείτε. Πιάνουν χώρο άσκοπα, αφού ουσιαστικά πλέον δεν μπορούν να σας χρησιμεύσουν.

Τακτοποιημένη ντουλάπα
Τακτοποιημένη ντουλάπα

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και τηρώντας τες συνεχώς και αδιαλείπτως, η ντουλάπα σας θα είναι μόνιμα οργανωμένη, τακτοποιημένη και χρηστική. Και προφανώς θα γλιτώσετε από άσκοπο χρόνο, κόπο και κούραση! Επίσης σωστό είναι στα παραπάνω να συμμετέχουν και τα παιδιά καθώς έτσι θα μάθουν να εκτιμούν την ανάγκη για οργάνωση και θα ‘χουν κι αυτά τον νου τους, ώστε να παραμένει η ντουλάπα τους τακτοποιημένη.

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]
Ευμορφία Δήμζα
Δασκάλα –  Ειδική δασκάλα  – Ερευνήτρια Μόδας