Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

Η χώρα, κι όχι μόνο η δική μας, εφαρμόζει μέτρα Απαγόρευσης Κυκλοφορίας και Προστασίας από την Πανδημία, εδώ και αρκετές εβδομάδες. Οι καινοί όροι, που μπήκαν στη ζωή μας και γνωρίσαμε όλοι στην Απαγόρευση του προηγούμενου Μάρτη, είναι πια ρουτίνα: «Τηλεκπαίδευση», «Τηλεργασία», «Απαγόρευση Κυκλοφορίας», «Μάσκα», «Κορωναϊός», «Μ.Ε.Θ.»… Η ζωή όμως συνεχίζεται και πρέπει να συνεχιστεί όσο πιο ομαλά γίνεται υπό αυτές τις τόσο δύσκολες για όλους συνθήκες. Φυσικά, λίγο-πολύ όλοι έχουν βρει έναν ρυθμό αναμένοντας την άρση των τόσο απαραίτητων όμως Περιοριστικών Μέτρων.

Η ζωή των παιδιών, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, έχει και αυτή αλλάξει πολύ. Σχολείο, δραστηριότητες, άθληση, θέατρα, μουσεία, βιβλιοπωλεία, εκδρομές, πάρκα και παιδικές χαρές, πάρτυ, όλα έχουν αντικατασταθεί από τις δυνατότητες του Διαδικτύου και από ό,τι έχει να προσφέρει η οικογενειακή οργάνωση και θαλπωρή. Μην ξεχνάμε επιπλέον πως τα παιδιά είναι πιο περιορισμένα από όλους μας. Δεν πάνε για δουλειά, δε βγαίνουν για ψώνια, δε βλέπουν καν τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες. Όταν προλαβαίνουν οι γονείς, βγαίνουν κι αυτά για περίπατο. Μιλάμε πάντα για τις νουνεχείς οικογένειες, οι οποίες έχουν καταλάβει το μέγεθος και την ποιότητα του προβλήματος, το οποίο ταρακουνά την Ανθρωπότητα παγκοσμίως, και φέρονται αναλόγως.

Ας δούμε τα πολύ απλά και ανέξοδα πράγματα, που μπορεί να κάνει ένα παιδί στο σπίτι του, χωρίς να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του.

Διάβασμα. Πάντα υπάρχει ένα βιβλίο να κρατήσει συντροφιά σε ένα παιδί ή έναν έφηβο. Χρήσιμο, διασκεδαστικό, ψυχωφελές.

 

Επιτραπέζια παιχνίδια. Όλοι έχουν στο σπίτι τους και, με καλή διάθεση, είναι αφάνταστα διασκεδαστικά.

Συζητήσεις για θέματα πέρα από τα καθημερινά και τα τετριμμένα. Η συζήτηση ακόμη και για ένα έργο τέχνης, που κρέμεται στον τοίχο του σπιτιού μας, με τις προεκτάσεις σκέψης, που αυτή θα φέρει, είναι πάντα ωφέλιμη. Σημειώνεται πως δε χρειάζεται κανείς να είναι πλούσιος φιλότεχνος και να έχει πίνακες ζωγραφικής στο σπίτι του, για να κάνει μιαν τέτοια δράση. Κι ένας πίνακας σε αφίσσα απεικονίζει το έργο του δημιουργού και μας κάνει.

 Ήπια άσκηση στο σπίτι. Ένα στρώμα γυμναστικής αρκεί. Μην ξεχνάμε πως η φαντασία του παιδιού «ξανοίγει» τις καταστάσεις και μεγαλώνει λ.χ. τους χώρους του σπιτιού και μπορεί το παιχνίδι και η άσκηση να γίνουν ένα. Έτσι με μια ρακέτα και ένα μπαλάκι του  πινγκ-πονγκ…

Παιδιά, υπομονή. Θα περάσει και αυτό!

 

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος

 

Αγάθη Πατσιούδη

Δασκάλα – Ειδική δασκάλα επί των Διαταραχών Λόγου

 

Ιωάννα Ασυλογιστάκη

Δασκάλα