Σύνταξη άρθρου: Βαλεντίνα Πλάκα

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει στις συσκευασίες των προϊόντων που αγοράζουμε μερικά σήματα. Τι όμως προσπαθούν να μας πουν και πόσο σωστά τα καταλαβαίνουμε; Τα υλικά που ανακυκλώνουμε μπορούν όντως να πάνε στην ανακύκλωση ή μήπως το σηματάκι προσπαθεί να μας επικοινωνήσει κάτι άλλο;

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται μερικά από τα πιο συνηθισμένα σήματα, έτσι ώστε να είμαστε ικανοί να αναγνωρίζουμε τα μηνύματα που δίνουν.

Σημάνσεις ανακύκλωσης

Γνωστό και ως «Green Dot». Το σύμβολο αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι η συσκευασία είναι ανακυκλώσιμη. Είναι ένα σύμβολο που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες και σημαίνει ότι ο παραγωγός συμμετέχει σε σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης και συνεισφέρει οικονομικά για την ανακύκλωση του προϊόντος.

Το σύμβολο αυτό, αναγράφεται στα προϊόντα που είναι κατάλληλα για ανακύκλωση. Δεν σημαίνει ότι η συσκευασία έχει φτιαχτεί από ανακυκλώσιμα υλικά.

Το σύμβολο αυτό, όπως το παραπάνω, υποδεικνύει ότι το προϊόν είναι κατάλληλο για ανακύκλωση. Το ποσοστό που αναγράφεται στο εσωτερικό είναι το ποσοστό του ανακυκλωμένου υλικού που περιέχεται στο προϊόν.

Η παραπάνω εικόνα παρουσιάζει τις σημάνσεις για τον τύπο πλαστικού που χρησιμοποιείται σε ένα προϊόν. Πιο συγκεκριμένα:

Το σύμβολό PETE: Αναφέρεται στον τύπο του πλαστικού που ανακυκλώνεται. Τα μπουκάλια PETΕ ή πολυαιθυλενίου χρησιμοποιούνται για συσκευασία νερού, αναψυκτικών και ανακυκλώνονται εύκολα.

Το σύμβολο HDPE (υψηλή περιεκτικότητα σε πολυαιθυλένιο): Συναντάται σε συσκευασίες καθαριστικών, σακούλες απορριμμάτων, χυμών και σημαίνει ότι το πλαστικό ανακυκλώνεται.

Το σύμβολο V: PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο) έχει αντικατασταθεί από το PETΕ στη βιομηχανία τροφίμων και χρησιμοποιείται συνήθως σε καλώδια και σωληνώσεις. Ανακυκλώνεται πιο δύσκολα από τα υπόλοιπα ενώ η καύση του απελευθερώνει τοξικές ουσίες.

Το σύμβολο LDPE: Αναφέρεται σε πλαστικό χαμηλής περιεκτικότητας σε πολυαιθυλένιο, όπως είναι οι σακούλες τροφίμων και πλαστικές σακούλες σούπερ-μάρκετ και καταστημάτων.

Το σύμβολο PP: Είναι πιο συνηθισμένο στα καλαμάκια, στα πώματα μπουκαλιών, στα μπουκάλια σαλτσών και σε κάποια ιατρικά σιρόπια. Το PP (πολυπροπυλένιο) ανακυκλώνεται.

Το σύμβολο PS (πολυστυρένιο): Είναι το υλικό που χρησιμοποιείται σε πλαστικά είδη μιας χρήσης (ποτήρια, πιάτα κ.λ.π), σε θήκες CD-DVD και ανακυκλώνεται.

Το σύμβολο OTHER: Αναφέρεται στην κατηγορία πλαστικών που δεν κατατάσσονται στις προηγούμενες και συνήθως χρησιμοποιείται σε γυαλιά ηλίου, σε θήκες υπολογιστών και σε μεγάλες μπουκάλες νερού.

Το σύμβολο European Ecolabel είναι ένα σύμβολο που αποδεικνύει πως το προϊόν έχει κατασκευαστεί με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.

Το σύμβολο αυτό δεν συνδέεται με την ανακύκλωση αλλά είναι μια παράκληση προς τους συνειδητοποιημένους πολίτες να απορρίπτουν το προϊόν με τον πιο κατάλληλο τρόπο. Δύναται επίσης να τοποθετηθεί σε κάποιο σημείο όπου υπάρχει κάδος απόρριψης αποβλήτων.

Το προϊόν με το εν λόγω σύμβολο είναι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμο ατσάλι που μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά.

Συναντάται σε χαρτί ή προϊόντα ξύλου και σημαίνει ότι το ξύλο προέρχεται από δάση στα οποία γίνεται διαχείριση με βιώσιμο τρόπο και σύμφωνα με τις αρχές του FSC.

Χρησιμοποιείται για τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και σημαίνει ότι έχουν παραχθεί μετά τις 13 Αυγούστου 2005, και ότι δεν πρέπει να απορρίπτονται στους κάδους μαζί με τα οικιακά απόβλητα αλλά να διατίθενται ξεχωριστά ώστε να ανακυκλώνονται.

Ο «Μπλε Άγγελος» είναι γερμανικό οικολογικό σήμα που χρησιμοποιείται συνήθως σε προϊόντα χαρτιού και πλαστικού για να δείξει ότι τα προϊόντα παράγονται από ανακυκλωμένες πρώτες ύλες.

 

Ενεργειακή Σήμανση Συσκευών

Τι συμβαίνει όμως με τις συσκευές ενεργειακής κλάσης και τις σημάνσεις τους; Παρακάτω θα παραθέσουμε πίνακα, στον οποίο καταδεικνύεται η ενεργειακή κλάση για κάθε ηλεκτρική συσκευή.

 

Ψυγείο

Ετικέτα και επεξήγηση

Λαμπτήρες

Ετικέτα και επεξήγηση

Πλυντήριο Ρούχων

Ετικέτα και επεξήγηση

Τηλεόραση

Ετικέτα και επεξήγηση

Φούρνος ηλεκτρικής κουζίνας

Ετικέτα και επεξήγηση

 

Σήμα «Energy Star»

Ο ηλεκτρονικός μας υπολογιστής, ο φορητός υπολογιστής, οι εκτυπωτές και άλλες ηλεκτρικές συσκευές γραφείου ανήκουν στις συσκευές με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και φέρουν το σήμα ποιότητας «Energy Star». Το σήμα αυτό είναι καθιερωμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα πλαίσιο συμφωνίας με την κυβέρνηση των Η.Π.Α..

Το σήμα «Energy Star», είναι σήμα ποιότητας που φέρουν εκείνες οι ηλεκτρικές συσκευές γραφείου (οθόνες και Η/Υ, εκτυπωτές, φορητοί Η/Υ, κ.α.), οι οποίες πληρούν ορισμένες προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης. Ουσιαστικά πρόκειται για συσκευές χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθιερώσει το σήμα «Energy Star» για συσκευές εξοπλισμού γραφείων στο πλαίσιο συμφωνίας με την κυβέρνηση των Η.Π.Α..

Η αγορά συσκευών με το συγκεκριμένο σήμα συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας, προστατεύοντας το περιβάλλον.

Το περιβάλλον μας χρειάζεται. Ας ξεκινήσουμε δίνοντας σημασία στα παραπάνω σήματα που φέρουν οι συσκευασίες.

 

Πηγές

  1. Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (Ε.Ο.Α.) – «Σήματα Ανακύκλωσης»
  2. Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.) – Ενεργώ Υπεύθυνα για οικονομία.. για το περιβάλλον. «Σήμανση Συσκευών»
  3. Energy Star (Ε.Ε. – Η.Π.Α.)

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Στέλλα Κυρίκου

Γεωλόγος – Παλαιοντολόγος

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Οδυσσέας Αρχοντίκης

Γεωλόγος-Γεωπεριβαλλοντολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Παλαιοντολογία-Παλαιοκλιματολογία