Προλογικό σημείωμα: Κωνσταντίνος Ουρανός, Στέλλα Κυρίκου
Επιμέλεια δίσκου: Περίανδρος Καράλης

Το έργο «Οι Τέσσερις Εποχές» του Ιταλού συνθέτη του ύστερου μπαρόκ Αντόνιο Βιβάλντι είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρίσιμα έργα της δυτικής και, κατ’ επέκταση, της παγκόσμιας μουσικής. Ιδιαίτερα το μέρος του έργου, που τιτλοφορείται «η Άνοιξη», έχει χρησιμοποιηθεί ως μουσική επένδυση σε κάθε είδους δραστηριότητα.

Ο Αντόνιο Βιβάλντι υπήρξε ένας από τους μεγάλους συνθέτες του ώριμου μπαρόκ. Συνέθεσε περί τα 850 έργα και πειραματίστηκε αρκετά με το μουσικό ύφος και τη μουσική γραφή της εποχής του, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη λεγόμενη «Προγραμματική μουσική». Επηρέασε κολοσσούς της δυτικής μουσικής, όπως ο Μπαχ, ο Τέλεμαν και άλλοι. Πέθανε φτωχός και σχεδόν ξεχασμένος. Ανακαλύφθηκε ξανά στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το «Οι Τέσσερις Εποχές» πρωτοπαρουσιάστηκε το 1725 και είναι μέρος ενός ευρύτερου συνόλου κονσέρτων με τον τίτλο «Η δοκιμή της Αρμονίας με τη Νεωτερική Σύνθεση». Το έργο ακουμπά στους μπαρόκ τρόπους της εποχής του, εμπεριέχει όμως και την εξέλιξη της «κλασσικής» μουσικής, που θα ακολουθήσει. Το «Οι Τέσσερις Εποχές» δεν είναι απλώς η μουσική αναπαράσταση των τεσσάρων εποχών του έτους, όπως πολλοί έχουν ισχυριστεί. Στο έργο αυτό αποτυπώνεται ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόταν η Δυτική Ευρώπη τον Κόσμο στη φυσική του διάσταση, τον άνθρωπο ως υποκείμενο του Κόσμου αυτού… Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για έργο πολυδιάστατο και εμβληματικό, για επίτευγμα του ανθρωπίνου πνεύματος. Καλό είναι να το αποσυνδέσουμε από την ευρεία και αγοραία χρήση, που του έχει γίνει.

Το 2002, η πολύ σπουδαία Γερμανίδα βιολονίστα Τζούλια Φίσσερ (Julia Fischer), μέσα στους σκεπαστούς Εθνικούς Βοτανικούς Κήπους της Ουαλίας με τη συνοδεία του μουσικού σχήματος εγχόρδων «Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών» ερμήνευσε μοναδικά το «Οι Τέσσερις Εποχές», επιτυχγάνοντας να αποδόσει όλες τις πραγματικά πολύ λεπτές αποχρώσεις του έργου και να εκφράσει με μεγάλη τέχνη το ύφος του ώριμου μπαρόκ, του οποίου άλλωστε το «Οι Τέσσερις Εποχές» αποτελούν έμβλημα. Απολαύστε την.

  1. 1. Άνοιξη (Spring) Μουσική: Antonio Vivaldi. Εκτέλεση: Julia Fischer 9:43
  2. 2. Καλοκαίρι (Summer) Μουσική: Antonio Vivaldi. Εκτέλεση: Julia Fischer 10:06
  3. 3. Φθινόπωρο (Autumn) Μουσική: Antonio Vivaldi. Εκτέλεση: Julia Fischer 10:02
  4. 4. Χειμώνας (Winter) Μουσική: Antonio Vivaldi. Εκτέλεση: Julia Fischer 9:23

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Στέλλα Κυρίκου

Πιανίστα, Σύμβουλος σε θέματα Κλασσικής Μουσικής

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Ίρις – Φιόνα Νικολάου

Μουσικός Μουσικολόγος Μονωδός