Σύνταξη άρθρου: Ελευθερία Κρασσά

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

Κάθε τέλος του έτους οι εταιρείες, που σχεδιάζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια (video games), «βγάζουν στην αγορά» τις νέες τους παραγωγές. Όπως κάνουν κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ανέβασαν τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, βελτιώνοντας τα γραφικά, δημιουργώντας πιο ενδιαφέρουσα και παραγωγική πλοκή και δίνοντας τη δυνατότητα για περισσότερα πρόσθετα. Σημειώνεται όμως πως κυρίαρχο χαρακτηριστικό στα νέα αυτά παιχνίδια, είναι οι εικόνες και οι δράσεις εντονότατης βίας. Ας τα δούμε.

Φυσικά, τα παρακάτω παιχνίδια αποτελούν μόνο ένα δείγμα από αυτά που περιμένουμε να κυκλοφορήσουν μέσα στο 2021. Είναι όμως τα πλέον αναμενόμενα και θα τα παίξει όποιο παιδί και έφηβος ασχολείται με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

1. Cyberpunk 2077

To Cyberpunk 2077, αποτελεί ένα βιντεοπαιχνίδι ανοιχτού κόσμου, το οποίο διαδραματίζεται στο έτος 2077 στην πόλη Night city, μια πόλη της οποίας οι κάτοικοι έχουν εμμονή με την εξουσία, την πολυτέλεια και τη «σωματική τροποποίηση». Στο παιχνίδι, ο παίκτης παίρνει τον ρόλο του «V», ενός παρανόμου μισθοφόρου και αναζητά μέσα στην πόλη ένα μοναδικό εμφύτευμα, το οποίο είναι το «κλειδί» για την αθανασία.
Το συγκεκριμένο παιχνίδι, αν και θεωρείται το πιο πολυαναμενόμενο του 2021, είναι αυστηρώς ακατάλληλο για ανήλικους. Κατά τη διάρκεια της πλοκής, αρκετές είναι οι εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου και βίας, ενώ γίνεται ακόμα αναφορά και σε σεξουαλική παρενόχληση/βία.

Καταλληλότητα: 18+

Συμβατότητα: XBOX ONE, XBOX SERIES X, PS4, PS5, PC, STADIA

 

2. God of War: Ragnarök

Το God of War αποτελούσε πάντα μια από τις αγαπημένες επιλογές του κοινού και για αυτόν τον λόγο περιμένει με ανυπομονησία από την εταιρεία Sony Santa Monica να ανακοινώσει την ημερομηνία κυκλοφορίας του God of War: Ragnarök.
Η εταιρεία παραγωγής δεν έχει αναφέρει αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με την πλοκή της ιστορίας που θα διαδραματίζεται στο παιχνίδι. Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη τους προηγούμενους τίτλους της σειράς God of War αλλά και το pegi που επέβαλε η ίδια η εταιρεία, εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μια ιστορία με αρκετή βία.

Καταλληλότητα: 18+

Συμβατό με: XBOX ONE, XBOX SERIES X, PS4, PS5, PC, STADIA

 

3. Resident Evil Village

Ο όγδοος τίτλος της σειράς Resident Evil, Resident Evil Village, είναι γεγονός. To Resident Evil Village (όπως και οι υπόλοιποι τίτλοι της σειράς) είναι ένα παιχνίδι επιβίωσης και ατμοσφαιρικού θρίλερ.
Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, ο πρωταγωνιστής έρχεται αρκετές φορές αντιμέτωπος με ανθρωπόμορφα τέρατα, ενώ δεν λείπουν σκηνές βίας, αίματος αλλά και εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου.

Καταλληλότητα: 18+

Συμβατότητα: Xbox Series X and Series S, PlayStation 5, Microsoft Windows

 

4. Hitman III

To Hitman 3 αποτελεί το πολυαναμενόμενο τέλος της τριλογίας του Agent 47, o οποίος καλείται να λύσει τα σημαντικότερα συμβόλαια της καριέρας του. Ο χάρτης του παιχνιδιού είναι μεγάλος και περιλαμβάνει και εξωτικούς προορισμούς. Χαρακτηριστικό του Hitman 3 είναι η δυνατότητα που δίνεται στους παίκτες να εισαγάγουν στο παιχνίδι τους όλες τις περιοχές από τα δύο προηγούμενα παιχνίδια της τριλογίας (Hitman 1 και Hitman 2).
Όπως καταλαβαίνουμε και από την πλοκή του παιχνιδιού, στο Hitman 3 εμφανίζονται διαφόρων ειδών όπλα και καταστροφικοί μηχανισμοί. Επιπλέον, γίνεται χρήση υβριστικού λεξιλογίου και αναφορά σε ναρκωτικές ουσίες. Κύριο χαρακτηριστικό του Agent 47 είναι πως σκοτώνει κόσμο συνοπτικά.

Καταλληλότητα: 18+

Συμβατότητα: Xbox Series X and Series S, PlayStation 4, PlayStation 5, Nintendo Switch, Xbox One, Microsoft Windows

 

5. Far Cry 6

Στο νησί Yara, ένα φανταστικό νησί της Καραϊβικής, εξουσιάζει ο δικτάτορας «El Presidente», Άντον Καστίγιο, ο οποίος θέλει να βάλει τον γιο του, Ντιέγκο, στον ίδιο δρόμο, αυτόν της απόλυτης εξουσίας. Οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο ενός αντάρτη μαχητή, ο οποίος προσπαθεί να ανατρέψει το διεφθαρμένο καθεστώς.
To συγκεκριμένο παιχνίδι έχει λιγότερη βία, συγκριτικά με τους προαναφερθέντες τίτλους. Παρόλα αυτά, δεν λείπουν τα όπλα, οι επιθέσεις και η υβριστικές εκφράσεις.

Καταλληλότητα: +18

Συμβατότητα με: PlayStation 5, Xbox Series X and Series S, PlayStation 4, Xbox One, Google Stadia, Microsoft Windows

 

6. Outriders

Από τους δημιουργούς του Final Fantasy, το Outriders διαδραματίζεται σε τρίτο πρόσωπο, ενώ δεν είναι λίγα τα στοιχεία ρόλων που εμφανίζονται κατά τη διάρκειά του. Από την αρχή, το παιχνίδι δίνει στους παίκτες τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τον χαρακτήρα τους, ενώ μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερις διαφορετικές «προσωπικότητες»: τον Απατεώνα, τον Πυρομανή, τον Καταστροφέα και τον Τεχνοκράτη. Το παιχνίδι εξελίσσεται σε ένα σύμπαν στο οποίο η Γη έχει καταστραφεί ανεπανόρθωτα λόγω της κλιματικής κατάρρευσης. Κάθε παίκτης και η ομάδα του κατευθύνεται στην Enoch. Φαινομενικά, όλα φαίνονται ήρεμα εκεί. Όμως…
Αν και δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με τις ακατάλληλες εικόνες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ένα παιχνίδι με ρόλους «Πυρομανής» και «Καταστροφέας» σίγουρα θα έχει ορισμένες σκληρές εικόνες. Η ίδια η εταιρεία, μάλιστα, έχει προσθέσει pegi αυστηρώς για ενήλικες.

Καταλληλότητα: +18

Συμβατότητα με: PlayStation 5, Xbox Series X and Series S, PlayStation 4, Xbox One, Google Stadia, Microsoft Windows

 

7. Deathloop

Σε ένα πάρτυ το οποίο κρατάει για πάντα, έχοντας όλα παγιδευτεί σε έναν χρονικό βρόγχο, ο Cole – ένας επαγγελματίας σκοπευτής με υπερφυσικές δυνάμεις – πρέπει να πολεμήσει με τους οκτώ χαρακτήρες που συγκρατούν αυτόν τον βρόγχο, για να μπορέσει να ξεφύγει από τη χρονοπαγίδα. Δεν αργεί, φυσικά, να εμφανιστεί μία αντίπαλη δολοφόνος, η οποία κυνηγά τον Cole. Το παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα σε έναν δεύτερο παίκτη να πάρει τον ρόλο της Julianna, στην online έκδοση.
Το Deathloop αποτελεί καινούργια προσθήκη στη συλλογή των games. Αυτά που γνωρίζουμε για τις σκηνές και το λεξιλόγιο είναι λίγα. Το επάγγελμα του Cole (επαγγελματίας σκοπευτής) αλλά και της Julianna (πληρωμένη δολοφόνος) μας δίνουν μια πρώτη ιδέα για τη βία που διαδραματίζεται στην ιστορία.

Καταλληλότητα: +18

Συμβατότητα με: PlayStation 5, Microsoft Windows

 

8. Overwatch

Το Overwatch αποτελεί ένα παιχνίδι βασισμένο σε ομάδες. Χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι η μεγάλη ποικιλία στους χαρακτήρες που μπορεί να επιλέξει το κάθε μέλος της ομάδας. Κάθε χαρακτήρας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά μάχης και διαφορετική ιστορία. Σκοπός του Overwatch είναι να νικήσεις με την ομάδα σου την αντίπαλη ομάδα.
H βία στο συγκεκριμένο παιχνίδι είναι αισθητά λιγότερη. Οι χαρακτήρες και τα σκηνικά δεν βασίζονται στον ρεαλισμό, όπως ούτε και οι βίαιες εικόνες, όταν εμφανίζονται. Το μόνο που μπορεί να μας προβληματίσει είναι η αναφορά των χαρακτήρων σε αλκοόλ και σε απειλές.

Καταλληλότητα: 12+

Συμβατότητα: PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One, Microsoft Windows

 

Επιλογές χωρίς βία

Ευτυχώς, αρκετές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχουν αντισταθεί σε αυτήν την τάση υπερβολικής προβολής βίας. Δημιουργούν και παράγουν βιντεοπαιχνίδια με κύριο χαρακτηριστικό τη δράση και την περιπέτεια. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί παρά να μας δίνει μία μικρή αχτίδα αισιοδοξίας.

9. Forza Motorsport 8 (2021)

Στη λίστα αυτή βρίσκεται και ένα παιχνίδι διαφορετικό από τα άλλα, το Forza Motorsport 8. Αποτελεί μια επιλογή για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού και όχι μόνο. Οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το αμάξι, που τους αντιπροσωπεύει και να το οδηγήσουν σε πίστες με εξαιρετικά γραφικά.

Καταλληλότητα: 3+

Συμβατότητα: Xbox Series X and Series S, Microsoft Windows

 

10. Ratchet & Clank: Rift Apart

Ένα διαμάντι των παιδικών μας χρόνων συνεχίζει δυναμικά και κατά το 2021, με την Sony να ανακοινώνει την κυκλοφορία του Ratchet & Clank: Rift Apart μέσα στο 2021. Στο παιχνίδι, ένας σατανικός αυτοκράτορας εκμεταλλεύεται την καταστροφή των διαστάσεων του Σύμπαντος, που προκαλεί μια δυσλειτουργική συσκευή. Ο Ratchet και ο Clank πρέπει να ταξιδέψουν στις παράλληλες αυτές διαστάσεις του Σύμπαντος για να τον εμποδίσουν και να επαναφέρουν το Σύμπαν στη φυσιολογική του κατάσταση.

Καταλληλότητα: 7+

Συμβατότητα: PlayStation 5

 

Επίλογος

Κάθε χρόνο οι εταιρείες παραγωγής παιχνιδιών βάζουν τα δυνατά τους και ξεπερνούν τις προσδοκίες της πελατείας τους με τα γραφιστικά, την πλοκή και τις δυνατότητες που παρέχουν μέσα στα παιχνίδια. Παρόλη τη χαρά μας για αυτές τις βελτιώσεις και την τεχνολογική εξέλιξη, παρατηρείται οι εταιρείες αυτές να αναπτύσσουν βίαια παιχνίδια και να κυριαρχεί η τάση δημιουργίας παιχνιδιών, που πραγματεύονται κυρίως καταστροφικές συμπεριφορές, με σκληρές εικόνες και υποθέσεις αυστηρά για ενήλικες. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναρωτηθούμε την πραγματική ανάγκη του pegi κάθε παιχνιδιού, που αν μη τι άλλο καταστρατηγείται κατά κόρον, μια και δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος της ηλικίας των παικτών. Επίσης όλοι σχεδόν οι γονείς, παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν μια αφύσικη κατάσταση στο σπίτι τους, καθώς έχει κατέβει δραματικά ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών, που παίζουν μετά μανίας ώρες ατελείωτες, παιχνίδια ολοένα και πιο βίαια. Αλήθεια οι εταιρείες αυτές πώς τοποθετούνται για το θέμα;

 

Ηλ. Ταχ.:  [email protected]

Ελευθερία Κρασσά

Φοιτήτρια στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ο.Π.Α.