Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Η αλήθεια είναι πως ο κινηματογράφος έχει μακρά ιστορία στη χώρα μας. Η Ελλάδα υπήρξε από τις παλαιότερες παραγωγούς χώρες στη λεγόμενη 7η Τέχνη και έχει προσφέρει εξαιρετικές ταινίες κάθε κατηγορίας, διεθνείς και ονομαστούς σκηνοθέτες και σοβαρές παραγωγές. Ο φυσικός βέβαια χώρος προβολής μιας κινηματογραφικής ταινίας δεν είναι άλλος από τη «σκοτεινή αίθουσα» με εισιτήριο. Μία ταινία όμως μπορεί να ξεκινήσει τις πρώτες της προβολές σε ένα φεστιβάλ, είτε αυτό είναι διαγωνιστικό είτε είναι θεματικό είτε είναι γενικό (με πολλές κατηγορίες) είτε είναι εναλλακτικό κ.ο.κ. . Ο δε ρόλος των φεστιβάλ είναι εξαιρετικά σημαντικός καθώς σε αυτά συναντώνται σημαντικοί παράγοντες της τόσο ακριβής και δύσκολης αυτής Τέχνης, προβάλλεται το έργο δημιουργών, που, άλλοι είναι αναγνωρίσιμοι και άλλοι δυσκολεύονται να βρουν αίθουσα να προβληθεί το έργο τους. Τέλος, προσελκύεται το κοινό όχι μόνο ως καταναλωτής της κινηματογραφικής παραγωγής αλλά και ως άνθρωποι που στοχάζονται μέσω της Τέχνης και δη της κινηματογραφικής εν προκειμένω. Η Αθήνα έχει τα δικά της φεστιβάλ κινηματογράφου, όπου προβάλλεται η κινηματογραφική παραγωγή, όχι μόνο η ελληνική, αλλά και από αξιόλογους κινηματογραφιστές από όλον τον κόσμο. Ας τα δούμε.

Το διοργανώνει στους χώρους της η Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Η ιστοσελίδα της είναι πλούσια σε πληροφορίες για το Φεστιβάλ.

 

Οι προβολές των ταινιών πραγματοποιούνται σε διάφορους κινηματογράφους, στην πόλη. Το διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ αφορά σε αρκετές κατηγορίες με προεξάρχουσες αυτές των ταινιών τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) και των ταινιών μυθοπλασίας, το δε βραβείο για αυτές είναι η «Χρυσή Αθηνά». Πρόκειται για Φεστιβάλ με πολύ υψηλά κριτήρια και οι ταινίες που «έρχονται» περιλαμβάνονται στον αφρό της διεθνούς και εγχώριας παραγωγής. Πρόκειται στην ουσία για το μεγάλο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Ό,τι αναρτάται στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ συνιστά μάθημα κινηματογράφου. Αξίζει πολύ να την επισκεφθεί κανείς.

Πρόκειται για Φεστιβάλ Προβολών στους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας. Υπό την αιγίδα του οργανισμού πολιτισμού του δήμου (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.). Είναι μία όαση πολιτισμού, μαζί με το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, για όσους παραμένουν κατά το θέρος στην Αθήνα.

 

Τόπος διεξαγωγής του Φεστιβάλ είναι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται κάθε είδους ταινίες που αφορούν σε παιδιά και εφήβους καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα και αφετηρία τον κινηματογράφο. Πρόκειται για καινούργιο φεστιβάλ στην Αθήνα. Η ιστοσελίδα του πολύ κατατοπιστική και ενδιαφέρουσα.

 

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας είναι ένα παράθυρο στην κινηματογραφική παραγωγή της χώρας που ευφηύρε τον κινηματογράφο. Παρότι το γαλλικό σινεμά είναι πολύ δημοφιλές στη χώρα μας, εντούτοις πέρα από κάποιους σκηνοθέτες, «βαριά χαρτιά» στον χώρο, η εν γένει παραγωγή ταινιών της Γαλλίας παραμένει άγνωστη. Το φεστιβάλ αυτό είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να έρθει σε επαφή κανείς με τον Μεγάλο παλιό γαλλικό κινηματογράφο και να γνωρίσει τον πλούσιο και πολύ ενδιαφέροντα νέο. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Institute Français d’ Athènes) και τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου.

 

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος