Σύνταξη άρθρου: Αγάθη Πατσιούδη

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ουρανός

ΦΩΤΟ: Αγάθη Πατσιούδη
ΦΩΤΟ: Αγάθη Πατσιούδη

 Στη γεμάτη τεχνολογικά άλματα εποχή μας, το Διαδίκτυο είναι πλέον κομμάτι της ζωής μικρών και μεγάλων. Το διαδικτυακό λεξιλόγιο έχει βρει τη θέση του στην καθημερινή μας γλώσσα επικοινωνίας. Καιρός είναι, λοιπόν, να βρει τη θέση του και σε ένα σύντομο λεξικό, για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες:

  • Διαδίκτυο (Internet): Ένα τεράστιο δίκτυο, στο οποίο συνδέονται μεταξύ τους πολλά άλλα, μικρά ή μεγάλα δίκτυα υπολογιστών.
  • Διεύθυνση IP (Internet Protocol/IP address): Ένας μοναδικός αριθμός που χρησιμοποιούν οι συσκευές για τη μεταξύ τους αναγνώριση και συνεννόηση σε ένα δίκτυο υπολογιστών.
  • Διαδικτυακός Παροχέας (Internet Service Provider/ISP): Εταιρεία που παρέχει στους συνδρομητές της πρόσβαση στο διαδίκτυο.
  • Διαχειριστής (Administrator): Έχει τα περισσότερα δικαιώματα από όλους τους άλλους χρήστες σε ένα δίκτυο. Διαχειρίζεται το δίκτυο και έχει το δικαίωμα πρόσβασης σε όλες τις ρυθμίσεις του.
  • Ενιαίος Εντοπιστής Πόρων (Uniform ResourceLocator/URL): Πρόκειται για μια διεύθυνση μιας ιστοσελίδας του Παγκόσμιου Ιστού.
  • Παγκόσμιος Ιστός (WorldWideWeb/www): Το μεγαλύτερο δίκτυο υπολογιστών στον κόσμο και το μόνο που υπάρχει σε παγκόσμια κλίμακα. Επιτρέπει στους χρήστες του διαδικτύου να αναζητήσουν πληροφορίες, που συνδέονται μεταξύ τους σε ένα ανοιχτό σύστημα.
  • Ασύρματη Πιστότητα (WirelessFidelity/WiFi): Τεχνολογία που χρησιμοποιείται κυρίως στις ασύρματες συνδέσεις στο διαδίκτυο μέσω φορητών υπολογιστών (laptop) ή άλλων φορητών συσκευών.
  • Όνομα χρήστη (Username): Κάθε χρήστης του διαδικτύου και διαφόρων υπηρεσιών που προσφέρει έχει και ένα προσωπικό όνομα χρήστη. Ο χρήστης μπορεί να αποφασίσει ποιο όνομα θα επιλέξει.
  • Κωδικός Ασφαλείας (Password): Κωδικός απαραίτητος για την πρόσβαση του χρήστη στο διαδίκτυο και σε διάφορες υπηρεσίες που προσφέρει. Υπάρχει για την ασφάλεια του κάθε χρήστη και γι’ αυτό τον γνωρίζει μόνο ο ίδιος ή άτομα της απόλυτης εμπιστοσύνης του (π.χ. οι γονείς του).
  • Ψευδώνυμο (Nickname): Είναι ένα όνομα που επιλέγει κάθε χρήστης σε κάποιο χώρο συζητήσεων. Οι υπόλοιποι χρήστες που συζητούν μαζί του τον βλέπουν με αυτό το όνομα.
  • Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media): Σε αυτά τα μέσα επικοινωνούμε διαδραστικά, δηλαδή άμεσα και ανά πάσα στιγμή με διάλογο. Ο κάθε χρήστης μπορεί να φτιάξει το εικονικό του προφίλ και να έχει ένα δίκτυο επαφών-φίλων, με τους οποίους μπορεί να επικοινωνεί. Η γνωστότερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης είναι το Facebook.
  • Χώρος Συζητήσεων (Chat Room): Είναι εικονικός χώρος που αφορά ένα θέμα. Εκεί συνδέονται πολλοί χρήστες με κοινά ενδιαφέροντα, που συνήθως αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα του χώρου. Ό,τι γράφεται σε ένα τέτοιο χώρο μπορούν να το δουν όλοι οι άλλοι χρήστες του χώρου και να απαντήσουν σε αυτό.
  • Ομάδα Συζήτησης (Discussion Forum): Είναι μια onlineσελίδα συζήτησης, όπου άτομα μπορούν να κάνουν διάλογο με τη μορφή γραπτών μηνυμάτων που αναρτούν εκεί. Είναι γνωστή και ως «πίνακας μηνυμάτων» (message board). Η διαφορά από το χώρο συζητήσεων (chat room) είναι ότι τα μηνύματα είναι συνήθως μεγαλύτερα και αρχειοθετούνται, τουλάχιστον προσωρινά. Επίσης, ανάλογα με το βαθμό πρόσβασης που έχει ένας χρήστης ή τον τρόπο που έχει δημιουργηθεί η ομάδα συζήτησης, ένα μήνυμα μπορεί να χρειαστεί την έγκριση ενός διαχειριστή πριν ανέβει στην ομάδα.
  • Ιστολόγιο (blog): Είναι εικονικό ημερολόγιο που αποθηκεύεται στο διαδίκτυο. Αποτελείται από κείμενο και εικόνες και ο κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει ένα εύκολα.
  • Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (Email/Email): Ένα πλήθος από ηλεκτρονικά προγράμματα με τα οποία δημιουργούμε, στέλνουμε και λαμβάνουμε ηλεκτρονικά μηνύματα. Για να στείλουμε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, δηλώνουμε την ηλεκτρονική διεύθυνση του παραλήπτη μας. Συνήθως γράφουμε σε τι αναφέρεται το μήνυμά μας στο πεδίο «θέμα» (subject). Στον κενό χώρο που μας παρέχεται μπορούμε να γράψουμε το κείμενό μας και να επισυνάψουμε αρχεία από τον υπολογιστή μας. Για να στείλουμε το ηλεκτρονικό μας μήνυμα πατάμε το κουμπί της αποστολής.

Το πιθανότερο είναι πως γνωρίζετε τα περισσότερα από τα λήμματα του λεξικού μας, ως τώρα. Και αν ακόμα γνωρίζετε τι σημαίνουν όλοι οι παραπάνω όροι, κάντε υπομονή…Μπορεί να ανακαλύψετε κάποιον καινούριο στο δεύτερο μέρος του μικρού μας λεξικού για το Διαδίκτυο!

Μέχρι την επόμενη φορά,

Καλή διαδικτυακή περιήγηση!

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Αγάθη Πατσιούδη

Δασκάλα – ΜΔΕ Ειδική Αγωγή: Λογοθεραπεία-Συμβουλευτική