Σύνταξη άρθρου: Ιζαμπέλα Λαδοπούλου

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό περιλαμβάνει τρόφιμα και από τις τρεις βασικές ομάδες τροφίμων, παρέχοντας στον οργανισμό όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι αναγκαία για το ξεκίνημα της ημέρας. Ας τα δούμε:

  • Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη είναι σημαντικό συστατικό ενός πλήρους πρωινού καθώς εξασφαλίζει την αίσθηση κορεσμού. Σε ένα σύνηθες πρωινό, περιέχεται στα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), στα αλλαντικά, στα αυγά και στους ξηρούς καρπούς. Προτιμήστε τη σε όχι επεξεργασμένα φαγητά, όπως είναι π.χ. ένα αυγουλάκι και περιορίστε τα αλλαντικά (ζαμπόν, πάριζα, σαλάμι κ.ά.).
  • Υδατάνθρακες: Υδατάνθρακες σε ένα πρωινό μπορεί να παρέχονται από το ψωμί, τα δημητριακά, τις φρυγανιές, τα κριτσίνια, τα παξιμάδια αλλά και από τη ζάχαρη, το μέλι τη μαρμελάδα. Προτιμήστε τα ολικής άλεσης προϊόντα, διότι περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας και κορεσμού, αλλά βοηθούν και στην καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Φρούτα και λαχανικά: Είναι πολύ καλές πηγές βιταμινών και μετάλλων. Φροντίστε τα παιδιά να καταναλώνουν τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα. Ξεκινήστε το πρωινό τους, αλλά και το δικό σας, λοιπόν με φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα, φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού ή ανάμεικτο (προσθέτοντας και ένα καροτάκι), χυμό λαχανικών, smoothie, ντομάτα, μαρούλι, αγγούρι στο τοστ ή το σάντουιτς.

Γιατί είναι απαραίτητο να τρώει πρωινό το παιδί μου:

  • Τα παιδιά που καταναλώνουν τακτικά πρωινό, έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα.
  • Τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό φαίνεται ότι προσλαμβάνουν περισσότερη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για την καλή υγεία, όπως βιταμίνες, ασβέστιο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, κ.ά. .
  • Η απαρέγκλιτη τήρηση της κατανάλωσης πρωινού από νωρίς στην παιδική ηλικία είναι σημαντική για την υιοθέτηση σωστών και υγιεινών συνηθειών, που ακολουθούν το παιδί και στη μετέπειτα ενήλικη ζωή του.
  • Η κατανάλωση πρωινού μπορεί να βοηθήσει στην επίδοση στο σχολείο, στην ικανότητα προσοχής, στην επίλυση προβλημάτων και βελτιώνει τη μνήμη.
  • Τα παιδιά που τρώνε πρωινό είναι πιο προσαρμοστικά κι έχουν «καλύτερη» συμπεριφορά στο σχολείο και τα πάνε καλύτερα με τους συνομηλίκους τους.
  • Αισθάνονται λιγότερη κούραση και υπνηλία στα πρωινά μαθήματα.
  • Αθλούνται περισσότερο και καταναλώνουν λιγότερο γλυκά και λιπαρά τρόφιμα.
  • Τέλος η κατανάλωση πρωινού φαίνεται πως προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα στο καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα, καθώς και στην προαγωγή της υγείας των οστών.

Ιδέες για υγιεινές επιλογές πρωινού:

  1. 1 ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά, με δημητριακά ολικής άλεσης και ένα φρούτο.
  2. 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές ανάλατες, με 1 κ.γλ. βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα ή ταχίνι με μέλι και ένα ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά ή ξινόγαλο.
  3. 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, με 1 φέτα τυρί του τοστ χαμηλών λιπαρών, μια φέτα γαλοπούλα, ένα φύλλο μαρούλι και ντομάτα, με 1 ποτήρι χυμό φρούτων και ένα αυγό βραστό.
  4. 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, με 1 κομμάτι φέτα, ντομάτα και 1 κ.σ. ελαιόλαδο, με ένα ποτήρι χυμό φρούτων

ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ!

 

Πηγές

Rampersaud, C. C., Pereira M. A., Girard, B. L., et al., 2005. Body Weight, and Academic Performance in Children and Adolescents. Journal of the American Dietetic Association, Vol. 105, pp. 743-760

National Center for Biotechnology Information

 

 

Ηλ.Ταχ.: [email protected]

Ευγενία Γεωργακοπούλου

Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη Πυρηνικής Ιατρικής

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Αναστασία Γερογιάννη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης