Σύνταξη άρθρου: Ματίνα Δαμιανάκη

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Στην όμορφη και καταπράσινη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, η οποία ανήκει στο διαμέρισμα του Κολωνού, στη συμβολή των οδών Μοναστηρίου και Κρέοντος 1, διπλά ακριβώς στον αρχαιολογικό χώρο, έχει δημιουργηθεί ένα πρότυπο εκπαιδευτικό και διαδραστικό μουσείο. Στόχος του μουσείου είναι η ανάδειξη των ιστορικών και αρχαιολογικών στοιχείων της Ακαδημίας του Πλάτωνα αλλά και η προσέγγιση της φιλοσοφίας και των ιδεών του με τη χρήση τεχνολογιών πολυμέσων.

Το μουσείο είναι καινούργιο και εγκαινιάστηκε σχετικώς πρόσφατα, στις 26 Νοεμβρίου 2015. Πρόκειται για έργο που έγινε στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου Ε.Σ.Π.Α. «Ακαδημία Πλάτωνος», και είναι μέρος της δράσης «Η Πολιτεία και ο Πολίτης» του υπουργείου Παιδείας. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, η μουσειολογική μελέτη, οι εφαρμογές και τα εκθέματα πραγματοποιήθηκαν από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ενώ η κατασκευή του κτιρίου του Ψηφιακού Μουσείου υλοποιήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων. Το Μουσείο υπόκειται στον «Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων» (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) και η πρόσβαση για το κοινό είναι ελεύθερη. Η παρουσίαση των εκθεμάτων γίνεται στα Ελληνικά και τα Αγγλικά. Το Μουσείο είναι ανοιχτό από Τρίτη έως Σάββατο, 9:00 π.μ. με 16:00 μ.μ., Κυριακή 10:00 π.μ. με 16:00 μ.μ., ενώ τη Δευτέρα παραμένει κλειστό.

Ο Πλάτων

Ο Πλάτων γεννήθηκε στην Αθήνα το 427 π.Χ. . Μεγάλωσε κατά τη διάρκεια των ταραγμένων χρόνων του Πελοποννησιακού πολέμου (432-404 π.Χ.) σε μια αριστοκρατική οικογένεια, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Αθήνας. Σε νεαρή ηλικία γνώρισε τον Σωκράτη, γεγονός που τον έστρεψε στη φιλοσοφία και καθόρισε τη ζωή και τη σκέψη του. Πνεύμα ανήσυχο και ερευνητικό καθώς ήταν, ταξίδεψε πέρα από την Αθήνα. Αργότερα, στο άλσος της Ακαδημίας, ίδρυσε τη φιλοσοφική σχολή του. Θεωρείται και είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους όλων των εποχών.

Το Μουσείο, τα μέρη του

  • Η είσοδος του μουσείου

Στο πρώτο μέρος του μουσείου μπορεί κανείς να μάθει για τον Πλάτωνα, για τη ζωή του, για την αρχαία Αθήνα και την περιοχή που διάλεξε για να δημιουργήσει τη σχολή του. Υπάρχει χάρτης του τότε γνωστού κόσμου, στον οποίο παρουσιάζονται τα ταξίδια που πραγματοποίησε στη ζωή του. Ο χάρτης συνοδεύεται από μια μουσειοσυσκευή με περισσότερες πληροφορίες γι’αυτά τα ταξίδια. Σ’αυτήν την αίθουσα υπάρχει ένας ακόμα χάρτης, του αρχαιολογικού πάρκου αυτός, με τις αρχαιότητες που μπορεί να δει ο επισκέπτης.

Ο χάρτης με τα ταξίδια του Πλάτωνα
  • Η σπηλιά του Πλάτωνα

Στο δεύτερο μέρος του Μουσείου γνωρίζουμε το έργο και τις μεθόδους του Πλάτωνα. Έχει δημιουργηθεί χώρος που αναπαριστά τον διάσημο μύθο της σπηλιάς, ο οποίος έχει μεταμορφωθεί εδώ σε εκπαιδευτική και γνωσιακή εμπειρία αντί για απλή ανάγνωση. Ο επισκέπτης μπορεί να καθίσει στο εσωτερικό αυτής της σύγχρονης Πλατωνικής Σπηλιάς και να προσλάβει όλη την αισθητική απόλαυση του πράγματος.

  • Η Βιβλιοθήκη του Μουσείου

Στη Βιβλιοθήκη του μουσείου αναπαρίσταται το σύνολο του γραπτού έργου του Πλάτωνα. Δίδονται οι τίτλοι των βιβλίων του και πληροφορίες για το περιεχόμενο αλλά και για το πότε και πώς γράφτηκε το καθένα από αυτά. Είναι ένας πολύ ενδιαφέρον τρόπος, ώστε να γνωρίσει ο επισκέπτης τα γραπτά που άφησε πίσω του ο μεγάλος φιλόσοφος. Τα γραπτά αυτά, μην ξεχνάμε, καθόρισαν λίγο ως πολύ τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.

Οι τίτλοι των Έργων του Πλάτωνα
  • Η Αίθουσα των Ιδεών

Στην τρίτη αίθουσα γνωρίζουμε τους τρόπους που το έργο του Πλάτωνα ταξίδεψε μέσα στον χρόνο, ξεκινώντας από τους διαδόχους του και συνεχιστές της Ακαδημίας και φτάνοντας στο σήμερα. Εντρυφούμε στο πώς η Πλατωνική σκέψη ενέπνευσε την ανθρωπότητα. Παίρνουμε απαντήσεις για το πώς επέζησε το έργο του για δυόμισι χιλιετίες, για το ποιοι στοχαστές και καλλιτέχνες σε όλον τον κόσμο εμπνεύστηκαν από αυτόν.

Ο Πλάτων επηρέασε και την ζωγραφική, «Η Σχολή των Αθηνών», έργο του Ιταλού καλλιτέχνη της Αναγεννησιακής τέχνης, Ραφαήλ
  • Η έξοδος του Μουσείου

Η έκθεση καταλήγει στο σήμερα με την έξοδο στη γειτονιά. Υπάρχει, βγαίνοντας, ένας διάδρομος με καθρέφτες, ώστε ο αναγνώστης να κοιτάξει τον εαυτό του, υπό το πρίσμα των όσων κατανόησε κατά την επίσκεψή του στο Μουσείο. Στο πάτωμα υπάρχουν πλαίσια με θραύσματα φράσεων και ρητών του Πλάτωνα, τα οποία δίνουν μία καθοδήγηση για το ευ πράττειν.

Το πλαίσιο με τις φράσεις και τα ρητά του Πλάτωνα

Το Ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημίας του Πλάτωνα είναι ένα μικρό πλήρες όμως θεματικό μουσείο. Προκαλεί συγκίνηση και δημιουργεί συναισθήματα στον επισκέπτη, αφού διδάσκει για τον πλατωνικό στοχασμό και τη δράση του φιλόσοφου στον ίδιο τόπο που έζησε και δίδαξε ο Πλάτων και οι επίγονοί του.

 

Πηγές

Ακαδημία Πλάτωνος – Οι δρόμοι της Γνώσης

Περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνες»

 

 

Ηλ.Ταχ.: [email protected]

Ματίνα Δαμιανάκη

Αρχαιολόγος – Δημοσιογράφος