Σύνταξη άρθρου: Μαριάνθη Ζαχαράκη

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Κατακάθια (καθιζήματα) καφέ

Oι περισσότεροι από εμάς πίνουμε τον καφέ μας και στη συνέχεια πετάμε τα υπολείμματά του, τα κατακάθια, στον κάδο απορριμμάτων. Αγνοούμε πως τα υπολείμματα αυτά είναι μία πρώτη ύλη, ένα σημαντικό ακατέργαστο υλικό, το οποίο, αν κατεργαστεί κατάλληλα, έχει πάρα πολλές και αναπάντεχες χρήσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για την κατασκευή υφάσματος. Ας το δούμε.

Η διαδικασία

Κατά την επεξεργασία τους, τα υπολείμματα του καφέ αναμειγνύονται με μια χημική ουσία πολυμερούς. Από την ανάμειξη αυτή παράγεται ένα υλικό, το οποίο δίνει μία ίνα, η οποία στη συνέχεια περνά από τη διαδικασία στρίψης. Κατόπιν αυτού δημιουργείται νήμα.

Ιδιότητες του υφάσματος από νήμα καφέ

Με το νήμα αυτό κατασκευάζεται ύφασμα με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που το κάνουν ιδιαίτερα περιζήτητο από τις μεγάλες βιομηχανίες του ενδύματος. Έτσι, το «ύφασμα του καφέ» προσφέρει άριστα αποσμητικά χαρακτηριστικά, αφού η επεξεργασμένη ύλη καφέ του υφάσματος απορροφά και δεσμεύει τις οσμές. Προσφέρει επίσης προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, μια λειτουργία που οφείλεται στους πολυάριθμους μικροσκοπικούς πόρους του υφάσματος που δημιουργούν μια φυσική ασπίδα ανάκλασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου. Τέλος, παρουσιάζει έως και 200% γρηγορότερο στέγνωμα από ένα βρεγμένο βαμβακερό ύφασμα καθώς το ύφασμα από καφέ δρα απορροφώντας την υγρασία από την επιδερμίδα και την προωθεί προς τα εξωτερικά στρώματά του.

Ρούχα από ύφασμα φτιαγμένο από νήμα καφέ

Λόγω των ιδιοτήτων του, το ύφασμα από καφέ προτιμάται για τη δημιουργία ενδυμάτων που προορίζονται για αθλητική χρήση. Η εταιρία που επινόησε το ύφασμα αυτό είναι η S.cafe Fabrics.

Πηγή

S.cafe fabrics

 

Ηλ.Ταχ.: [email protected]

Μαριάνθη Ζαχαράκη

Σχεδιάστρια Μόδας

 

Kωνσταντίνος Μιαρίτης

Μοντελίστ – Πατρονίστ