Σύνταξη άρθρου: Μαριάνθη Ζαχαράκη

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Ακούγοντας κάποιος για «ύφασμα από εσπεριδοειδή» εύλογα εικάζει πως πρόκειται για ίνες που εξάγονται από το κοτσάνι ή έστω από τη φλοίδα του καρπού. Κι όμως. Η σάρκα του φρούτου, που αφού στυφτεί, πετιέται, είναι που μας δίνει τη νέα αυτή ίνα.

Η ιδέα 

Το πρώτο, επισήμως κατοχυρωμένο, ύφασμα από σάρκα εσπεριδοειδών δημιουργήθηκε από την εταιρεία Orange Fiber. Η εταιρεία συνεργάστηκε με το Πολυτεχνείο του Μιλάνου (POLITECNICO DI MILANO) και κατάφεραν να εξάγουν την κυτταρίνη από το υποπροϊόν του χυμού των εσπεριδοειδών, από ό,τι δηλαδή μένει ύστερα από την επεξεργασία στα εργοστάσια που φτιάχνουν χυμό και αυτό δεν είναι άλλο από τα στημένα πορτοκάλια και λεμόνια!

Η διαδικασία

Αφού τα εργοστάσια χυμού εσπεριδοειδών παραδώσουν τα κατάλοιπα από το στύψιμο των πορτοκαλιών, μανταρινιών, λεμονιών κ.λπ., η εταιρεία παίρνει το υποπροϊόν της κυτταρίνης και το στέλνει στην Ισπανία. Εκεί, δίνεται στα ειδικά εργοστάσια προκειμένου να ακολουθήσει η ειδική επεξεργασία και η δημιουργία της ίνας. Η ίνα επιστρέφει στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην πόλη του Κόμο, όπου μετατρέπεται σε κλωστή και υφαίνεται. Με αυτόν  τον τρόπο 700.000 τόνοι υποπροϊόντος εσπεριδοειδών, που πετιούνται ετησίως στην Ιταλία, είναι αξιοποιήσιμα και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο για το περιβάλλον καθώς τα όμορφα αυτά υφάσματα είναι βιοδιασπώμενα!

Ύφασμα από κλωστή που προήλθε από την κυτταρίνη του πορτοκαλιού

Χαρακτηριστικά του υφάσματος από εσπεριδοειδή

Το ύφασμα, που παράγεται με αυτόν τον τρόπο, είναι εύκολο στην επεξεργασία του και με μεγάλο εύρος στη χρήση του καθώς η πρώτη ύλη μπορεί εύκολα να αναμειχθεί και με άλλες πρώτες ύλες, που του προσδίδουν διαφορετικά κάθε φορά χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Η αίσθησή του είναι μαλακή, μπορεί να είναι αδιαφανές ή λαμπερό ανάλογα με τις προτιμήσεις του εκάστοτε  σχεδιαστή μόδας και από τις ανάγκες της βιομηχανίας του ενδύματος.

 

Ηλ.Ταχ.:[email protected]

Μαριάνθη Ζαχαράκη, Σχεδιάστρια Μόδας
Kωνσταντίνος Μιαρίτης