Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Μιαρίτης

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Η παραγωγή υφασμάτων, αναμφίβολα, αποτελεί μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες και βλαβερές διαδικασίες στον πλανήτη. Για την παραγωγή λ.χ. μιας κοντομάνικης μονόχρωμης μπλούζας (από την καλλιέργεια του βαμβακιού έως το τελικό πλύσιμο πριν τις προθήκες των καταστημάτων) απαιτείται η χρήση χιλιάδων(!) λίτρων νερού ενώ παραλλήλως οι βιομηχανικές διεργασίες μολύνουν με χημικά όλο αυτό το πόσιμο νερό, που χρησιμοποιούν. Χημικά από την βαφή των υφασμάτων, φυτοφάρμακα για την ανάπτυξη των καλλιεργειών και διοξείδιο του άνθρακα προστίθενται στη λίστα με τις βλαβερές ουσίες που επιβαρύνουν την υγεία τόσο του πλανήτη, όσο και τη δική μας. Λύση σε όλα τα παραπάνω ήρθε να δώσει το καινοτόμο βιοδιασπώμενο ύφασμα από φύκια (άλγη).

Ο θαλάσσιος μικροοργανισμός άλγη προσφέρει μόνο οφέλη και για αυτό και έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων τα τελευταία χρόνια. Είναι η πρώτη ύλη που μπορεί να δώσει οικολογικό υλικό ίδιο με αυτό της πολυουρεθάνης, του υλικού των πλαστικών που συναντάμε σήμερα παντού και ρυπαίνει τον πλανήτη. Ο φωτοσυνθετικός κυτταρικός αυτός οργανισμός έχει την απλή ιδιότητα να αναπτύσσεται σχεδόν σε όλες τις συνθήκες καθώς απαιτεί μόνον ήλιο, νερό και διοξείδιο του άνθρακα. Οι ελάχιστες απαιτήσεις του και οι ποσότητες που τις συναντά διαθέσιμες στη φύση, έχουν επιτρέψει στην άλγη να βρίσκεται σε αφθονία.

Η διαδικασία παραγωγής του υφάσματος από άλγη

Ύφασμα από άλγη

Βιοτεχνολόγοι, μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες κατάφεραν να βρουν τον τρόπο μετατροπής της άλγης σε νήμα και φυτικές οικολογικές βαφές υφασμάτων. Αρχικώς, καλλιεργείται η άλγη και πιο συγκεκριμένα η μικροάλγη που φωτοσυνθέτει και αναπτύσσεται πιο γρήγορα από τα χερσαία φυτά. Στην επόμενη φάση ξηραίνεται και κονιορτοποιείται και με τη βοήθεια κυτταρίνης και νανοπολυμερών κατασκευάζεται το νήμα, που αργότερα θα μετατραπεί σε ύφασμα. Με παρόμοιες διαδικασίες παράγεται και η οικολογική και βιοδιασπώμενη βαφή υφασμάτων από άλγη, που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τύπους υφασμάτων, φυσικών και συνθετικών. Σήμερα, προς το παρόν, από άλγη κατασκευάζονται μόνο ρούχα, αφού πρόκειται για ένα νέο, λεπτό ύφασμα, του οποίου δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητές ακόμη οι δυνατότητες.

Τα οφέλη της άλγης

«Ζωντανό» μπλουζάκι από άλγη

Η άλγη έχει μια πληθώρα θετικών χαρακτηριστικών που επωφελούν την υγεία του ατόμου που τη φοράει αλλά και αναβαθμίζει το περιβάλλον. Κάθε ύφασμα και ένδυμα φτιαγμένο από άλγη είναι και παραμένει ζωντανό. Ναι, το ύφασμα από άλγη είναι ζωντανό! Όχι για πάντα αλλά όσο το φροντίζει ο ιδιοκτήτης του. Η κυριότερη ανάγκη του είναι η έκθεση στον ήλιο και η απορρόφηση ηλιακής ενέργειας, που είναι ζωτικής σημασίας για την άλγη. Το ύφασμα από άλγη είναι οικολογικό και βιοδιασπώμενο που στο τέλος της χρήσης του μπορεί να κομποστοποιηθεί. Όσο ζει και είναι ενεργή η άλγη, εκκρίνει ουσίες που βελτιώνουν την υγεία του ατόμου, αφού παράγει αντιόξινα, βιταμίνες και πρωτεΐνες, που βοηθούν το ανθρώπινο δέρμα και σώμα. Σε δεύτερη φάση η χρήση ρούχων από άλγη βελτιώνει τον αέρα και την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Πώς; Μα μέσω της φωτοσυνθετικής λειτουργίας του μικροοργανισμού αυτού, καθώς δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνει καθαρό και φρέσκο οξυγόνο.

Η εύρεση και η εκμετάλλευση των ιδιοτήτων της άλγης δείχνουν πολλά υποσχόμενες και με πολλές εφαρμογές. Ναι μεν η διάρκεια ζωής της άλγης είναι περιορισμένη αλλά όσο ζει προσφέρει χωρίς να ζητά ή να βλάπτει. Πρόκειται για νέο υλικό, που με την τεχνολογική ανάπτυξη είναι βέβαιο πως θα βρει εφαρμογές σε πολλά πεδία, που ακόμη δεν είναι ορατές.

 

Πηγές

Alga Life

Algaeing

 

Ηλ.Ταχ.: [email protected]

Μαριάνθη Ζαχαράκη

Σχεδιάστρια Μόδας

 

Κωνσταντίνος Μιαρίτης