Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Επιμέλεια άρθρου: Καράλης Περίανδρος

Ένα ερώτημα που τίθεται κάθε φορά που οι νέες γενιές καλούνται να τιμήσουν και να εορτάσουν τις Εθνικές επετείους είναι το τι σημαίνει για αυτά τα παιδιά η πρόσληψη του πράγματος. Καταρχάς, ας σταθούμε στο ότι οι μεγάλες στιγμές ενός λαού και ενός έθνους παράγουν πόνο, χαρά, στοχασμό, τέχνη, ιστορία και πολιτική. Τι από αυτά δεν αφορά στους νέους; Επιπλέον, δεν αποτελούν και αυτά την Πατρίδα; Ας δούμε πώς η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δίνεται όχι με λόγια αλλά μετουσιώνεται σε πράξη.

Στις 27 Οκτωβρίου του 2010 οι τότε μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πειραιά μέσα στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων στάθηκαν, μέσω της τέχνης της μουσικής και της τέχνης της ποίησης, και στον πόνο και στη χαρά και στον στοχασμό και στη φιλοπατρία. Αυτά τα τόσο νέα παιδιά μάς θύμισαν τι ακριβώς σημαίνει η επέτειος του ΟΧΙ. Στην τελετή εκείνη διαπιστώθηκε για άλλη μία φορά πως δεν υπάρχει τίποτα πιο σοβαρό από ένα σοβαρό παιδί. Η στιγμή ήταν κατανυκτική, η ποίηση ζώσα, τα γεγονότα ολοζώντανα μπροστά μας, οι Μνήμες φυλαγμένες καλά σε αυτά τα τόσο στιβαρά και τόσο νέα χέρια. Ας δούμε τι συνέβη μέσα από τη βιντεοσκόπηση της Τηλεόρασης της Βουλής.

 

1. Της αγάπης αίματα

Στίχοι, Οδυσσέας Ελύτης. Μουσική, Μίκης Θεοδωράκης. Πρωτοτραγουδήθηκε από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Αποτελεί μέρος της ποιητικής συλλογής του Οδυσσέα Ελύτη, «Άξιον Εστί» και υπάρχει μελοποιημένο στον αντίστοιχο δίσκο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη. Η παρούσα εκτέλεση από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πειραιά έχει τη δέουσα φυσικότητα που απαιτεί ένα τέτοιο έργο, η δε δύναμη των στίχων αφήνεται να «εργαστεί» χωρίς την επιβάρυνση, που φέρνει η τεχνολογία του ήχου και της μουσικής στις μέρες μας.

2. Ο Έφεδρος

Στίχοι, Πυθαγόρας. Μουσική, Γιώργος Κατσαρός. Τίτλος δίσκου «Αλβανία». Πρωτοτραγουδήθηκε από τη Μαρινέλλα. Το ποίημα είναι αφιερωμένο στον πρώτο νεκρό του Αλβανικού Μετώπου, τον έφεδρο υπολοχαγό Μιχάλη Πράσινο, από την Αμοργό. Πέραν της προφανούς πρόθεσης του ποιητή να «ζωγραφίσει» την Ελλάδα, να τιμήσει τον ήρωα, ο Πυθαγόρας στο ποίημα αυτό σημειώνει και τις αδόκητες περιστάσεις της ζωής του ανθρώπου. Ένας νησιώτης θαμμένος στο χιόνι… Η παρούσα εκτέλεση είναι, γιατί έτσι είναι γραμμένη αυτή η μουσική, σχεδόν γλυκόπικρη.

3. Γυναίκες Ηπειρώτισσες

Στίχοι, Πυθαγόρας. Μουσική, Γιώργος Κατσαρός. Το τραγούδι πρωτοτραγουδήθηκε από τη Μαρινέλλα. Περιλαμβάνεται στον δίσκο «Αλβανία». Στον πανηγυρικό της ημέρας περιλαμβάνονται και στίχοι του σπουδαίου ποιήματος «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου.

4. Το ακορντεόν

Στίχοι, Γιάννης Νεγρεπόντης. Μουσική, Μάνος Λοΐζος. Πρωτοτραγουδήθηκε από τον Γιάννη Πουλόπουλο. Δίσκος, «Τα τραγούδια του δρόμου».

5. Ο Ναπολιτάνος

Στίχοι, Πυθαγόρας. Μουσική, Γιώργος Κατσαρός. Πρωτοτραγουδήθηκε από τη Μαρινέλλα. Δίσκος «Αλβανία».

6. Γράμμα από το μέτωπο

Στίχοι, Πυθαγόρας. Μουσική, Γιώργος Κατσαρός. Πρωτοτραγουδήθηκε από τη Μαρινέλλα. Δίσκος, «Αλβανία». Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η απαγγελία και το τραγούδι της Δήμητρας Δουμένη, η οποία και εκφώνησε και τον Πανηγυρικό της Ημέρας μέσα στη Βουλή.

Η Επέτειος του ΟΧΙ, πρέπει να εορτάζεται. Με προσοχή, με έμπνευση, με λόγο και Λόγο. Παρακολουθήσαμε τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πειραιά να μας δείχνουν τον τρόπο. «Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!».

Περισσότερα για τα μουσικά σχολεία, στο άρθρο μας: Τα Μουσικά Σχολεία της Αττικής.

 

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος

 

Ιωάννα Ασυλογιστάκη

Δασκάλα

 

Τάσσος Κυρίκος

Μαθηματικός

 

Αγάθη Πατσιούδη

Δασκάλα – Ειδική δασκάλα επί των Διαταραχών Λόγου

 

Χριστίνα-Μαρίνα Κακλαμάνη

Νηπιαγωγός