Σύνταξη άρθρου: Ιζαμπέλα Λαδοπούλου

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ ίσως, δίνουμε μεγάλη σημασία στην αξία και την ποιότητα της διατροφής μας. Αυτό οφείλεται, κατά πολύ, και στην αλματώδη ανάπτυξη των επιστημών υγείας και ιδιαίτερα της διαιτολογίας-διατροφολογίας. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί επαγγελματίες, που ενδεχομένως παρέχουν συμβουλές και ασχολούνται με θέματα διατροφής. Ο καταλληλότερος όμως όσον αφορά στη διατροφή είναι ο διαιτολόγος -διατροφολόγος και όχι κάποιος άλλος επιστήμονας υγείας ή απλώς ασχολούμενος με τον τομέα.

Τι κάνει ένας διατροφολόγος:

  • Το πρώτο και σημαντικότερο μέλημα του διαιτολόγου είναι να προάγει την υγιεινή διατροφή. Με την έγκυρη ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα διατροφής γίνεται δυνατή η πρόληψη πολλών ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων του οργανισμού.

 

  • Κατά την επίσκεψή σας στον διαιτολόγο, εκείνος θα αξιολογήσει τη διατροφική σας συμπεριφορά και τη διαιτητική σας πρόσληψη. Με άλλα λόγια θα συλλέξει πληροφορίες για τις διατροφικές σας συνήθειες, αρέσκειες, απέχθειες, προτιμήσεις καθώς και για την επαρκή και ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό.

 

  • Ο διαιτολόγος, για να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες, θα μελετήσει τις βιοχημικές εξετάσεις (τις οποίες θα ήταν ωφέλιμο να προσκομίσετε) καθώς και άλλους ανθρωπομετρικούς δείκτες, όπως είναι το σωματικό βάρος, το ύψος, η περιφέρεια μέσης, η δερματική πτυχή τρικεφάλου και περιφέρεια μέσου βραχίονα και η σύσταση του σώματος σε νερό, σωματικό λίπος κ.ά. .

 

  • Πέραν των διατροφικών πληροφοριών, ο διαιτολόγος  προσπαθεί με διάλογο να μάθει περισσότερα για εσάς, όπως το πρόγραμμα της καθημερινότητας, το επάγγελμα, την οικογενειακή κατάσταση. Αυτά όλα δηλαδή που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τις διατροφικές συνήθειες. Είναι πρόθυμος να συμβουλέψει και να στηρίξει την προσπάθειά σας όχι μόνο σε θέματα διατροφής.

 

  • Η διατροφική παρακολούθηση γίνεται με ένα διατροφικό πρόγραμμα ή συμβουλές. Το πρόγραμμα είναι εξατομικευμένο. Είναι δηλαδή προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις δυνατότητές σας, ώστε να μπορείτε να το ακολουθήσετε με περισσότερη ευκολία και θέληση. Με αυτά τα εργαλεία ο διαιτολόγος ελέγχει το σωματικό βάρος και βελτιώνει τις διατροφικές συνήθειες, προάγοντας τη βελτίωση της υγείας τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

 

  • Εκτός από τον έλεγχο του σωματικού βάρους , ο διαιτολόγος μπορεί να δώσει οδηγίες σε κλινικές καταστάσεις, όπως η αυξημένη χοληστερίνη, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η αυξημένη πίεση κ.ά. . Με ένα διατροφικό πρόγραμμα μπορεί να επιτύχει όχι μόνο την ρύθμιση του βάρους αλλά και την πρόληψη ή βελτίωση αυτών των παθολογικών καταστάσεων. Επίσης είναι σε θέση να συμβουλέψει σε περιπτώσεις κύησης, γαλουχίας και εμμηνόπαυσης, στις οποίες είναι σημαντική και η ρύθμιση του σωματικού βάρους.

 

  • Ακόμη ένα πεδίο για τον διαιτολόγο είναι η αθλητική διατροφή. Οι αθλητές αλλά και οι ασκούμενοι γενικότερα, έχουν διαφορετικές ανάγκες από ένα άτομο που κάνει καθιστική ζωή. Η καθοδήγηση της διατροφής από έναν διαιτολόγο θα βελτιώσει την απόδοση στη σωματική άσκηση, καλύπτοντας τις ανάγκες σε ενέργεια και σε θρεπτικά συστατικά. Μην ξεχνάμε ότι η σωματική άσκηση σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή είναι το καλύτερο «φάρμακο» των ασθενειών του οργανισμού.

Εμπιστευτείτε τον διαιτολόγο σας σε θέματα διατροφής και όχι άλλους επαγγελματίες ή μη έγκυρες ιστοσελίδες διατροφής. Αναζητήστε νόμιμα διαιτολογικά γραφεία από κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος διαιτολόγου – διατροφολόγου. Δεν παίζουμε με την υγεία μας!

 

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Ευγενία Γεωργακοπούλου

Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη Πυρηνικής Ιατρικής

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Αναστασία Γερογιάννη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης