Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Οι γονείς, η μάνα δηλαδή και ο πατέρας, είναι οι άνθρωποι που μας φέρνουν στη ζωή. Όσο είμαστε μικροί, τους νοιώθουμε τέλειους, παντοδύναμους, παντογνώστες, πανταχού παρόντες, ασπίδα απέναντι σε κάθε τι κακό, αγωγούς της ασφάλειας και της ανεμελιάς, τροφοδότες πνευματικούς, ψυχικούς, υλικούς χωρίς ανάπαυλα. Η αγάπη από και προς αυτούς χωρίς όρια, χωρίς ανάγκη για εξήγηση. Καθώς μεγαλώνουμε, αποκτούμε εμπειρία και συνεπακόλουθα η κρίση μας γίνεται πνευματική και όχι, όπως όταν είμαστε παιδιά, που τότε είναι ιδιοσυγκρασιακή κυρίως. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι γονείς μας να κατεβαίνουν από το βάθρο, να έρχονται στη διάσταση του καθημερινού ανθρώπου, όπως είμαστε όλοι. Επιπλέον, ξεκινά να υπάρχει μία αντιπαράθεση, όχι λόγω ανταγωνισμού αλλά λόγω του ότι συνυπάρχουμε πλέον στη ζωή αλλά δε συζούμε με τους γονείς, ακόμη και αν κατοικούμε κάτω από την ίδια στέγη.

Κάποια στιγμή το ταξίδι των γονιών πλησιάζει στο τέλος, δεν μπορούν, αυτοί οι κάποτε κραταιοί, να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητα, να αυτοεξυπηρετηθούν. Χρειάζονται εμάς, τον χρόνο μας, τη φροντίδα μας, την αίσθηση πως ένα πολλοστημόριο των όσων μας πρόσφεραν τους επιστρέφεται πίσω, όχι ως επιστροφή δανείου, αλλά ως προσφορά που τους αξίζει να τη λάβουν. Αυτό λέγεται αγάπη προς τον άνθρωπο που μας είχε ως προτεραιότητα στη ζωή του. Ο άνθρωπος αυτός δεν είναι βάρος.

Όσοι από εμάς υπήρξαν ορφανοί, ας γνωρίζουν πως το ότι δεν είχαν γονείς μπορεί να τους κάνει τους ίδιους γονείς υπέροχους, συνειδητούς και πλήρεις. Όσοι έχουν γονείς και έχουν παράπονα από αυτούς, ας διδαχτούν από τα λάθη που τους καταλογίζουν, ας μη τα χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι για πλείστα όσα και ας λειτουργήσουν οι ίδιοι θεραπευτικά και με ωριμότητα προς τη γενιά που τους γέννησε και προς τη γενιά που θα γεννήσουν. Εύκολο; Δύσκολο; Εναπόκειται στον καθένα μας.

Η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων να εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου ως ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους που είναι και φέρονται ως γονείς. Χρόνια πολλά πατέρα, χρόνια πολλά μάνα!

Πηγή

Παγκόσμια Ημέρα Γονέων Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος

 

Ιωάννα Ασυλογιστάκη

Δασκάλα

 

Τάσσος Κυρίκος

Μαθηματικός