Σύνταξη άρθρου: Ευγενία Γεωργακοπούλου, Κωνσταντίνος Ουρανός

Επιμέλεια άρθρου: Περίανδρος Καράλης

 

 

Ένα από τα πολλά οξύμωρα που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες έχει να κάνει με την κακή συνήθεια του καπνίσματος. Χρησιμοποιούμε τον όρο του οξύμωρου, για να τονίσουμε το δυσεξήγητο μιας συνήθειας που όλοι γνωρίζουν ότι σκοτώνει ή έστω βλάπτει ανεπανόρθωτα, αλλά ελάχιστοι προτίθενται να εμποδίσουν τους εφήβους να την ξεκινήσουν ή, πολύ περισσότερο, να τη διακόψουν και οι ίδιοι, εφόσον είναι και οι ίδιοι καπνιστές.

Το πόσο δύσκολο είναι να αποκοπούν οι ήδη καπνίζοντες από αυτήν την αυτοκαταστροφική συνήθεια, αλλά και να αποτραπούν οι έφηβοι από το να την ξεκινήσουν γίνεται αντιληπτό από τα ποσοστά των καπνιστών στη χώρα μας, αλλά και των εφήβων που ξεκινούν το κάπνισμα. Τα στοιχεία έχουν παρατεθεί σε προηγούμενο άρθρο μας (Εφηβεία και κάπνισμα). Είναι σχεδόν μάταιο βέβαια να περιμένει κανείς από τα αποτελέσματα από τις φωτογραφίες του Υπουργείου Υγείας πάνω στις συσκευασίες τσιγάρων και προϊόντων καπνού. Εμείς βέβαια ως ΑΘΗΝΟΔΡΟΜΙΟ επικροτούμε την κίνηση του Υπουργείου, διότι καταδεικνύει μια ορθή πολιτική βούληση.

Ποιες είναι λοιπόν οι συνέπειες που συνεχίζουν οι καπνιστές ηθελημένα να αγνοούν, ενώ γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τα ποσοστά που δίνει ο Π.Ο.Υ. το 2030 θα πεθαίνουν 8 εκατομμύρια καπνιστές ετησίως με αποκλειστική αιτία του θανάτου τους το κάπνισμα;

 

  • Εθισμός. Η νικοτίνη εθίζει όπως και τα ναρκωτικά. Από το αναπνευστικό σύστημα η νικοτίνη περνά στο αίμα και από εκεί στην καρδιά και στον εγκέφαλο. Εκεί βρίσκει τους κατάλληλους υποδοχείς και δημιουργείται η εξάρτηση. Η διαδικασία αυτή παίρνει μόνο δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί και ο δρόμος δύσκολα έχει επιστροφή!
  • Πίσσα, ακετόνη, αμμωνία, ναφθαλίνη, ανιλίνη, αρσενικό, πολλές και διάφορες ενώσεις κυανίου, μονοξείδιο του άνθρακα, αδρανής κυτταρίνη είναι μόνο μερικές από τις τέσσερις χιλιάδες χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε ένα μόνο τσιγάρο. Πολλές από αυτές είναι παράγωγα πετρελαίου.
  • Κατά 10 με 15 χρόνια μειώνεται το προσδόκιμο όριο ζωής ενός καπνιστή. Στην 5η δεκαετία της ζωής του δε είναι πια έντονα εμφανής η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του και δεν μπορούν να αγνοηθούν οι επιπτώσεις στις αντοχές και την υγεία του γενικότερα. Επίσης το κάπνισμα είναι πολύ κοντά στο να θεωρείται ως πρώτη αιτία θανάτου στις υπανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. . Στη χώρα μας αγγίζει το 17 % των θανάτων του ενήλικου πληθυσμού.
  • Καρκίνος του πνεύμονα, χρόνιες καρδιακές παθήσεις, χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, μειωμένη απόδοση του ανοσοποιητικού, προβλήματα στη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, αυξημένη παρουσία βρογχίτιδας (με αυξημένους κινδύνους αν υπάρχει ιστορικό ασθματικής βρογχίτιδας). Επιπλέον, υπογονιμότητα, κίνδυνος στείρωσης στις γυναίκες, κίνδυνος αποβολών. Αφυδάτωση στο δέρμα, προβλήματα και παθήσεις στη στοματική κοιλότητα. Μεγάλες αποθέσεις λίπους στο σώμα, που υποβοηθούν την εμφάνιση ζαχαρώδους διαβήτη, την υπέρταση, παθήσεις στη χοληδόχο κύστη. Επίσης αρτηριοσκλήρωση στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά επεισόδια. Εξαιτίας του καπνίσματος μπορεί να εμφανιστούν στο σώμα μία μεγάλη ποικιλία μορφών καρκίνου και στις γυναίκες μπορεί να προκληθεί έως και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Όλα τα παραπάνω δυστυχώς αφορούν και στους παθητικούς καπνιστές, που με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο είναι όλοι όσοι δεν καπνίζουν. Οι καπνιστές αποδεδειγμένα λόγω του εθισμού τους και προκειμένου να ικανοποιήσουν την άρρωστη αυτή ανάγκη αδιαφορούν ΠΛΗΡΩΣ για όσους βρίσκονται γύρω τους και δεν καπνίζουν. Πρέπει λοιπόν να βοηθηθούν να καταλάβουν το πόσο επικίνδυνο είναι το κάπνισμα για όλους μας και πως υπάρχει λύση, αρκεί να το αποφασίσουν.

 

Πηγές

  1. Α. Σπαντιδέας 2003. Πόσο επικίνδυνο είναι το κάπνισμα.
  2. Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
  3. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

 

 

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Ευγενία Γεωργακοπούλου

Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη Πυρηνικής Ιατρικής

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Αναστασία Γερογιάννη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης