Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Η υπαίθρια γλυπτοθήκη στο Άλσος Στρατού

Η Αθήνα διαθέτει τέσσερις υπαίθριες γλυπτοθήκες μεγάλης αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας. Διαθέτει βεβαίως και αρχαιολογικούς χώρους με μοναδικής ιστορικής αξίας γλυπτά. Ως υπαίθρια γλυπτοθήκη όμως θεωρείται κυρίως ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου νεκροταφείου του Κεραμεικού. Ας τις δούμε.

 

 

Η «Κοιμωμένη» του Γιαννούλη Χαλεπά, Α’ Νεκροταφείο

 

 

 

  • Το Πεδίον του Άρεως, Λεωφόρος Αλεξάνδρας

 

 

 

  • Μουσείο Καπράλου, αύλειος χώρος, οδός Νίκου Καζαντζάκη, Αίγινα

 

  • Πάρκο Εστίας Νέας Σμύρνης, οδός Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1, Νέα Σμύρνη

 

 

 

Πρόκειται για γλυπτοθήκη κυριολεκτικά στον αέρα καθώς τα μεταλλικά γλυπτά/περιγράμματα μορφών ίπτανται λίγα μέτρα κάτω από το στέγαστρο της Στοάς Σπυρομήλιου. Το θέμα της εγκατάστασης είναι η Ελευσίνα των αρχαίων Μυστηρίων και το αποτύπωμά τους στο σημερινό συλλογικό μας υποσυνείδητο. Το φιλοτέχνησε η εικαστικός και καθηγήτρια Βέρα Ξένου και τα γλυπτά τοποθετήθηκαν στη θέση τους το 2011 και όλοι τα ξέρουν ως τα ιπτάμενα γλυπτά στη στοά Σπυρομήλιου.

Αξίζει να επισκεφτεί κανείς αυτούς του υπαίθριους χώρους Υψηλής Τέχνης καθώς πρόκειται για εκθέσεις σοβαρής Τέχνης, που προσφέρονται για καλλιέργεια και αναψυχή. Βεβαίως η Αθήνα είναι γεμάτη με γλυπτά, από ανακηρύξεώς της ως πρωτεύουσας, στα οποία προστίθενται συνεχώς νέα, τα οποία μπορεί κανείς να τα δει κυριολεκτικώς παντού καθώς περιδιαβαίνει την πρωτεύουσα.

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος

 

Δήμητρα Μπελέρη

Πολιτικός υπομηχανικός