Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Μιαρίτης

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Φραγκοσυκιές όπως φύονται στην ελληνική γη

Το δέρμα είναι από τα πλέον χρησιμοποιούμενα υλικά παγκοσμίως εδώ και δεκάδες χιλιετίες. Οι χρήσεις και οι εφαρμογές του πολυάριθμες. Η ανθεκτικότητα και η μακροχρόνια διατήρησή του αποτελούν τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του. Ωστόσο, η ζωική προέλευσή του και τα βαρέα χημικά/ρυπαντές, που χρησιμοποιούνται κατά την επεξεργασία του, το έχουν αναγάγει σε «μη ηθικό και αμφιλεγόμενο υλικό». Το γεγονός αυτό οδήγησε στην αναζήτηση νέων υλικών, που να το αντικαθιστούν, που να του μοιάζουν αλλά που να μη φέρουν τα αρνητικά του δέρματος από ζώα. Ένα τέτοιο υλικό, που κερδίζει έδαφος στην αγορά σήμερα, είναι το δέρμα από τα «φύλλα» του φυτού του κάκτου.

Το δέρμα από κάκτο είναι οργανικό, βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον. Δημιουργήθηκε και υλοποιήθηκε ως ιδέα δύο ανδρών από το Ζακατέκας του Μεξικού, όπου έφτιαξαν και την πρώτη εταιρεία που καλλιεργεί κάκτους για την παραγωγή προϊόντων από το δέρμα των «φύλλων» τους. Για τη δημιουργία του δέρματος χρησιμοποιούνται τα ώριμα «φύλλα» του κάκτου. Αυτό σηματοδοτεί μια διαδικασία οικολογική, αφού δε βλάπτεται το φυτό καθαυτό. Συγκομιδή ώριμων «φύλλων» κάκτου γίνεται κάθε οκτώ μήνες περίπου, ενώ το φυτό ως μονάδα ζει και αναπτύσσεται για περίπου οκτώ χρόνια. Βέβαια αυτό που ονομάζουμε «φύλλα» είναι ο κορμός του φυτού καθώς τα πραγματικά φύλλα των κακτοειδών είναι τα αγκάθια τους!

Η διαδικασία δημιουργίας του δέρματος από κάκτο

«Δέρματα» από κάκτο

Σε μια έκταση πολλών δεκάδων στρεμμάτων καλλιεργούνται και αναπτύσσονται οι κάκτοι του είδους, που στη χώρα μας είναι γνωστοί και ως φραγκοσυκιές. Με την πάροδο του χρόνου τα «φύλλα» του φυτού μεγαλώνουν και ωριμάζουν. Όταν φτάσουν τη μέγιστη ωρίμανση, κάθε έξι με οκτώ μήνες δηλαδή, γίνεται η συγκομιδή τους. Αμέσως μετά καθαρίζονται και πολτοποιούνται. Κατόπιν ο πολτός αυτός απλώνεται και εκτίθεται στον ήλιο για τρεις μέρες, μέχρι να φτάσει στον επιθυμητό βαθμό μεταξύ αποξήρανσης και διατήρησης της ζητούμενης υγρασίας. Το επόμενο βήμα είναι η περισυλλογή του υλικού και η αποστολή του στο εργοστάσιο. Εκεί επεξεργάζεται με χημικές αλλά μη τοξικές ουσίες και μετατρέπεται σε δέρμα, περνώντας μέσα από λεπτές οριζόντιες οπές, ώστε να πάρει το σχήμα μεγάλου τεμαχίου δέρματος . Μόλις δημιουργηθεί, το δέρμα μπορεί να υποστεί χρώση οποιουδήποτε χρώματος με φυτικές και οικολογικές βαφές. Τρία «φύλλα» κάκτου δίνουν περίπου ένα μέτρο δέρματος που σε συνδυασμό με την έκταση των καλλιεργειών, η παραγωγή αγγίζει τα 500.000 μέτρα ανά μήνα. Το αποτέλεσμα είναι ένα ανθεκτικό, μαλακό φυτικό δέρμα που στην αφή δε διαφέρει πολύ από το ζωικό δέρμα. Είναι ένα υλικό βιοδιασπώμενο.

Τα οφέλη του δέρματος από κάκτους

Είναι ένα φυσικό υλικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν υφίσταται χημική επεξεργασία οπότε δε ρυπαίνονται με χημικά και τοξικά υλικά τα εδάφη και τα ύδατα. Επιπλέον ο κάκτος ανήκει σε μια κατηγορία φυτών που δρουν ως δεξαμενή διοξειδίου του άνθρακα. Μέσω της φωτοσύνθεσης δεσμεύει πολύ μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με τα περισσότερα χερσαία φυτά, ενώ παράλληλα εκλύει καθαρό οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Οι κάκτοι αυτού του είδους μεταβολίζουν και φωτοσυνθέτουν και άρα ανοίγουν τα στόματα των φύλλων τους κατά τις νυχτερινές ώρες που ο αέρας είναι πιο καθαρός. Η καλλιέργεια κάκτων τύπου φραγκοσυκιάς παρουσιάζει ένα τεράστιο πλεονέκτημα και ως προς το πότισμα καθώς δεν το χρειάζονται καθόλου. Οι κάκτοι αυτού του είδους χρειάζονται μόνο το νερό που υπάρχει στο έδαφος, στην ατμόσφαιρα (κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες με την πάχνη) και από τις βροχοπτώσεις. Ευδοκιμεί σε μεγάλη ποικιλία κλιματικών συνθηκών. Η αφθονία του στην περιοχή Ζακατέκας του Μεξικού οφείλεται στον πλούτο, που εμφανίζει το έδαφος της περιοχής σε ορισμένα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Προϊόντα από δέρμα κάκτου

Το αποτέλεσμα είναι ένα ανθεκτικό, ελαστικό, μαλακό φυτικό δέρμα που στην αφή δε διαφέρει πολύ από το ζωικό. Από το δέρμα κάκτου παράγονται υφάσματα που χρησιμοποιούνται δευτερογενώς για την κατασκευή τσαντών, παπουτσιών, αξεσουάρ, ρούχων. Επιπλέον, χρησιμοποιείται πολύ στην επένδυση επίπλων, όπως καναπέδων, καρεκλών και πολυθρόνων.

Τσάντα από «δέρμα» κάκτου

 

Πηγή

Desserto

 

Ηλ.Ταχ.: [email protected]

Μαριάνθη Ζαχαράκη

Σχεδιάστρια Μόδας

 

Κωνσταντίνος Μιαρίτης