Σύνταξη άρθρου: Ειρήνη Ανθή

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ουρανός

Χώρος της έκθεσης

Κόμικς…Αγαπημένη συνήθεια μικρών και μεγάλων στον ελεύθερο χρόνο. Ακόμα κι αν δεν είστε φανατικός, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει τη φοβερή εξέλιξη της λεγόμενης ένατης τέχνης σε όλα τα επίπεδα: σχεδιαστικά, θεματολογικά, καλλιτεχνικά, αλλά και στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται, μιας και ήρωες και ιστορίες έχουν ξεφύγει κατά πολύ από την απλή τους έκθεση στο χαρτί. Και πού αλλού θα μπορούσαμε να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες εκτός από τη μεγαλύτερη ελληνική γιορτή των κόμικς (comics);

Για 12η συνεχή χρονιά διεξήχθη το μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικς, το Comicdom Con Athens 2017. Και φυσικά κατάφερε και φέτος να εκπληρώσει τον σκοπό του, να μυήσει τους αρχάριους στον φανταστικό και υπέροχο κόσμο των κόμικς, να ενημερώσει τους μυημένους και να…εντυπωσιάσει τους πάντες, γνώστες και απλούς επισκέπτες. Περισσότεροι από 13.000 ήταν οι επισκέπτες που προσήλθαν τόσο από την Αθήνα όσο και από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Η γιορτή πραγματοποιήθηκε, όπως και κάθε χρόνο, στις πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, που μαζί με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, είναι οι βασικοί υποστηρικτές. Η είσοδος ήταν ελεύθερη τόσο για τις εκθέσεις όσο και για τα διάφορα δρώμενα.

Όπως πάντα η Comicdom συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς κύρους και φέρνει στη χώρα μας μοναδικές εκθέσεις. Πάνω από 100 Έλληνες ταλαντούχοι δημιουργοί παρουσίασαν τη δουλειά τους και έδωσαν την ευκαιρία στους λάτρεις του είδους να αποκτήσουν τα έργα τους. Επίσης ξένοι κομίστες μοιράστηκαν τη δουλειά τους και την αγάπη τους για τα κόμικς με το ελληνικό κοινό.

Σημαντικές καινοτομίες του Comicdom, του οποίου οι υπόλοιπες δράσεις και η ελεύθερη είσοδος το καθιστούν μοναδικό ανάμεσα σε παρόμοιου τύπου φεστιβάλ, είναι ο Διαγωνισμός Comicdom Cosplay και τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς.

Διαγωνισμός Comicdom Cosplay: πρόκειται για έναν πραγματικά ευφάνταστο και άκρως δημιουργικό θεσμό. Οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν τις χειροποίητες και, στην πλειοψηφία τους, καλοδουλεμένες στολές εμπνευσμένες από τους αγαπημένους τους χαρακτήρες κόμικς. Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί τον εθνικό προκριματικό για το EuroCosplay, όπου ο προκριθείς αναμετράται με τους υπόλοιπους απεσταλμένους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στον μεγάλο ευρωπαϊκό τελικό.

Ελληνικά Βραβεία Κόμικς: πρόκειται για την τρίτη απονομή που πραγματοποιήθηκε την πρώτη μέρα διεξαγωγής του φεστιβάλ. Ταλαντούχοι Έλληνες κομίστες παρουσίασαν τα έργα τους και  διακρίθηκαν σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες όπως Καλύτερο κόμικ, Καλύτερο Διαδικτυακό κόμικ, Καλύτερο Σχέδιο, Καλύτερο σενάριο, Καλύτερο εξώφυλλο κ.ά..

Ο κος Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του φεστιβάλ, μας μίλησε για τις σημαντικότερες στιγμές του φετινού Comicdom. Εκτός από το καθιερωμένο Cosplay, στο οποίο κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος όλο και περισσότεροι, σημαντική αναφορά ήταν η έκθεση The Best American Comics 2016, η οποία συγκεντρώνει όλα τα «διαμάντια» της Βορειοαμερικανικής σκηνής κόμικς από το προηγούμενο έτος σε μια πανέμορφη, έγχρωμη έκδοση. Επίσης, πολύ αξιόλογη ήταν η παράλληλη έκθεση με τίτλο History Repeating (?),  η οποία και «αναρωτήθηκε» αν πράγματι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Στις προσδοκίες της ομάδας του Comicdom βρίσκονται ακόμα περισσότερες εκθέσεις και εξωτερικά δρώμενα (street events) καθώς και περισσότεροι διεθνείς προσκεκλημένοι στις εκδηλώσεις της.

Απ’ ο,τι φαίνεται έχουμε να περιμένουμε πολλά ακόμη από αυτόν τον καθιερωμένο και άκρως ενδιαφέροντα θεσμό, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη μας και αρέσει τόσο πολύ στους νέους!

Η είσοδος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης πλημμυρισμένη από θαυμαστές των κόμικς

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Ειρήνη Ανθή

Καθηγήτρια γαλλικών