Σύνταξη άρθρου: Αγάθη Πατσιούδη

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

Fortnite (Φορτνάιτ). Μια λέξη που, τον τελευταίο καιρό, ακούγεται από τα στόματα μικρών και μεγάλων στο σπίτι, στη γειτονιά, στο προαύλιο του σχολείου. Πρόκειται για το παιχνίδι που έχει συνεπάρει τα παιδιά όλων των ηλικιών, αλλά και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τον προβληματισμό των γονέων, των δασκάλων και των καθηγητών τους. Το Fortnite, που έχει εξελιχθεί σε φαινόμενο ψηφιακού παιχνιδιού, έχει ενθουσιάσει τους παίκτες όλων των ηλικιών και κυρίως τα παιδιά και τους εφήβους, οι οποίοι μιλούν γι’ αυτό σε κάθε ευκαιρία. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί αφενός σπεύδουν να μάθουν περί τίνος πρόκειται και αφετέρου προσπαθούν να καταλήξουν εάν το παιχνίδι με το φανατικό κοινό είναι κατάλληλο για τα παιδιά ή τους μαθητές τους, αντίστοιχα.

Αφουγκραζόμενοι την ανάγκη για ενημέρωση, γνώση, αντικειμενική αλλά και εποικοδομητική κριτική, ετοιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε το παρόν άρθρο. Φροντίσαμε δε, διαβάζοντάς το, να γνωρίσετε το παιχνίδι που αγαπούν τόσο τα παιδιά, να αναγνωρίσετε τα στοιχεία εκείνα που τα ελκύουν, ώστε να συνεχίζουν να παίζουν με χαρά και αφοσίωση, και να λύσετε τις όποιες απορίες ή ασάφειες αντιμετωπίζετε, σχετικά με το πώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται το παιχνίδι και κινούνται μέσα σε αυτό. Τέλος, δεν ξεχνάμε και τους μικρούς μας αναγνώστες και χρήστες, αφού απευθύνουμε προς αυτούς χρήσιμες συμβουλές, ώστε να απολαμβάνουν το παιχνίδι, που τόσο τους αρέσει, στον μέγιστο βαθμό αλλά σε λογικά πλαίσια και με ασφάλεια!

Τι είναι το Fortnite

To Fortnite είναι ένα ψηφιακό παιχνίδι, στο οποίο οι παίκτες μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω ποικίλων παιχνιδομηχανών. Συγκεκριμένα, διατίθεται για τις κονσόλες Playstation 4 και Xbox One, για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με λειτουργικό σύστημα Windows ή Mac, ενώ οι παίκτες μπορούν να παίξουν Fortnite και στο κινητό τους. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που συνδυάζει τα στοιχεία δημιουργίας ενός παιχνιδιού ανοιχτής αρχιτεκτονικής (Οpen world/Sandbox game) με τη δράση και τον γρήγορο ρυθμό ενός παιχνιδιού σκοπευτή τρίτου προσώπου (Third-Person Shooter/3PS/TPS). Υπάρχουν δύο εκδοχές του παιχνιδιού αυτού: Η πρώτη ονομάζεται «Save the World» και παίζεται από έναν μόνο παίκτη (solo version). Η δεύτερη, η οποία είναι και η δημοφιλέστερη ανάμεσα στους παίκτες του Fortnite, είναι η ευρέως γνωστή πλέον εκδοχή «Battle Royale», που απευθύνεται σε πολλούς παίκτες παράλληλα (multiplayer version).

Όταν τα παιδιά-παίκτες μιλούν για το Fortnite, συνήθως αναφέρονται στη Battle Royale, η οποία έχει για τους παίκτες ένα επιπλέον πλεονέκτημα: μπορούν να παίξουν δωρεάν. Η εκδοχή αυτή επιτρέπει μέχρι και σε 100 παίκτες να συνυπάρχουν, κατά τη διάρκεια μιας αναμέτρησης. Οι παίκτες «προσγειώνονται» στον χάρτη/στην περιοχή του παιχνιδιού και πρέπει να αγωνιστούν, προκειμένου να εξολοθρεύσουν τους υπολοίπους και να μείνουν, ως άλλοι μονομάχοι, οι τελευταίοι επιζώντες στο παιχνίδι. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν όπλα, να χτίζουν καταφύγια και προσπαθούν να αποφύγουν την «Καταιγίδα» (Storm), που καταστρέφει όλους τους παίκτες, που βρίσκονται εκτός περιοχής ασφαλείας. Η «Battle Royale» μπορεί να παιχτεί με τρεις τρόπους: κατά μόνας (solo), οπότε και «προσγειώνεσαι» στο παιχνίδι μόνος, ως δίδυμο (duo), οπότε και βρίσκεσαι εκεί με τον συνέταιρό σου, ή ομαδικά (squad), οπότε και παίζεις σε ομάδα τεσσάρων ατόμων. Στην περίπτωση που παίζεις ως μέλος διδύμου ή ομάδας, έχεις τη δυνατότητα να παίξεις με φίλους ή να συνεργαστείς με άγνωστους παίκτες, τυχαία. Ωστόσο, σε κάθε παιχνίδι/αγώνα της «Battle Royale», όλοι οι παίκτες παίζουν υποχρεωτικά με τον ίδιο τρόπο. Όλοι, δηλαδή, όσοι συμμετέχουν παίζουν μόνοι ή όλοι παίζουν ως ομάδες κ.ο.κ. . Όσον αφορά τώρα στην εκδοχή «Save the World», οι παίκτες, οι οποίοι παίζουν μόνοι, είναι επιζώντες μιας καταστροφικής για την ανθρωπότητα καταιγίδας. Σκοπός τους είναι να ενωθούν με τους υπόλοιπους επιζώντες και να νικήσουν κάποια τρομερά πλάσματα, που μοιάζουν με ζόμπι.

 Στιγμιότυπο από την 6η σεζόν (season) του παιχνιδιού «Fortnite»

Διάρκεια, κόστος και μικροσυναλλαγές στο Fortnite

Και οι δύο εκδοχές του Fortnite αφορούν ιστορίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, στοιχείο πρωτοτυπίας για τη «Battle Royale», σε σχέση με άλλα παιχνίδια πολλαπλών παικτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προστίθενται στο παιχνίδι κατά καιρούς νέα στοιχεία και νέο περιεχόμενο. Τέτοια στοιχεία μπορεί να είναι, παραδείγματος χάρη, νέες εμφανίσεις για τους χαρακτήρες (skin) ή νέα αντικείμενα (items), ο σκοπός των οποίων είναι να διατηρούν το παιχνίδι ενδιαφέρον με αυτές τις μικρές ανανεώσεις. Ωστόσο, μερικές αλλαγές εισάγουν στοιχεία, που μπορεί να τροποποιήσουν σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι! Ενδέχεται, λόγου χάρη, οι παίκτες να αντικρίσουν έναν καινούριο χάρτη, χωρίς βασικά στοιχεία, με τα οποία έχουν συνηθίσει να παίζουν μέχρι πρότινος, νέες πύλες τηλεμεταφοράς, οι οποίες τους επιτρέπουν να ταξιδέψουν σε νέες περιοχές, αλλά και καινούριους τρόπους συναναστροφής με τους υπόλοιπους παίκτες, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα να γίνονται αόρατοι! Αυτές οι αναβαθμίσεις συμβαίνουν κάθε 10 εβδομάδες περίπου, οπότε και το παιχνίδι περνά στην επόμενη «σεζόν» (season). Στοιχεία για τις επερχόμενες αναβαθμίσεις, όμως, μπορεί να είναι εμφανή και κατά την τρέχουσα σεζόν του παιχνιδιού. Τέλος, να πούμε ότι, σε αντίθεση με την εκδοχή «Save the World» η οποία ακολουθεί άλλη ροή, ο κάθε αγώνας στη «Battle Royale» διαρκεί για περίπου 20 λεπτά ή και λιγότερο, για όσους χάνουν και αναγκάζονται να αποχωρήσουν από το παιχνίδι νωρίτερα.

Το κόστος του πλήρους παιχνιδιού Fortnite είναι περίπου 40 δολάρια/36 ευρώ, αλλά, όπως προαναφέραμε, οι παίκτες μπορούν να κατεβάσουν και να παίξουν την εκδοχή «Battle Royale» δωρεάν. Μάλιστα, η εταιρεία ανάπτυξης του Fortnite, η Epic Games, άφησε να εννοηθεί ότι θα διαθέσει και την πλήρη μορφή του Fortnite δωρεάν κάποια στιγμή εντός του 2019. Μέσα στο παιχνίδι, επίσης, οι παίκτες μπορούν να προβούν σε μικροσυναλλαγές. Το Fortnite ενθαρρύνει αγορές, όπως αναβαθμίσεις σε Deluxe και Super Deluxe εκδόσεις του παιχνιδιού. Επιπλέον, υπάρχει το νόμισμα του παιχνιδιού, το V-Buck, με το οποίο μπορεί κανείς να αγοράσει νέα αντικείμενα. Τέλος, με τα «Πάσα Μάχης» (Battle Pass), που οι παίκτες μπορούν να αγοράσουν για 10 δολάρια/9 ευρώ, μπορούν να αγωνιστούν σε επιπλέον επίπεδα και να κερδίσουν αποκλειστικές εμφανίσεις ή αντικείμενα.

Οι λόγοι που το Fortine συναρπάζει τα παιδιά

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το Fortnite έχει κατακτήσει τα παιδιά και τους εφήβους, οι οποίοι αφιερώνουν αρκετό χρόνο παίζοντας μόνοι ή, κυρίως, με τους φίλους τους. Ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό:

  • Πρώτα απ’ όλα, συνδυάζει δύο είδη παιχνιδιού που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις τάξεις των ανήλικων παικτών, τα παιχνίδια ανοιχτής αρχιτεκτονικής (Οpen world/Sandbox game) και τα παιχνίδια δράσης σκοπευτή τρίτου προσώπου (Third-Person Shooter/3PS/TPS)
  • Η δράση του παιχνιδιού και οι μορφές βίας που απεικονίζει κινούνται στο πλαίσιο των χαρακτήρων καρτούν. Δεν περιλαμβάνονται, δηλαδή, σκηνές με αίμα, ακρωτηριασμούς ή σκληρές εικόνες, όπως συμβαίνει με άλλα παιχνίδια παρόμοιου είδους. Το γεγονός αυτό έλκει τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά.
  • Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να παίξουν με τους φίλους τους, ως δίδυμα ή ως ομάδες, με ένα απλό διαδικτυακό ραντεβού, χωρίς να είναι αναγκαίο ο ένας να πάει στο σπίτι του άλλου. Επίσης, μπορούν να μιλήσουν μέσω του χώρου διαλόγου (chat), που διαθέτει το Fortnite. Τα παραπάνω προσδίδουν στο παιχνίδι και το κοινωνικό στοιχείο.
  • Πολλοί διάσημοι και ινδάλματα των παιδιών, όπως τραγουδιστές, ηθοποιοί, αθλητές, αλλά και επαγγελματίες παίκτες, ανεβάζουν βίντεο στο Youtube και στο Twitch, όπου παίζουν το παιχνίδι, ή ακόμα παίζουν σε πραγματικό χρόνο, ώστε άλλοι παίκτες να τους παρακολουθούν.
  • Τέλος, στην περίπτωση της «Battle Royale», το παιχνίδι είναι δωρεάν, γεγονός που το κάνει ελκυστικό για τα παιδιά, τα οποία δεν διαθέτουν, φυσικά, τα οικονομικά μέσα των ενηλίκων.

 Λίστα επίδeιξης (display) των αντικειμένων (items) ενός παίκτη του παιχνιδιού «Fortnite»

Επίλογος- Συμβουλές για τον χρόνο που περνώ στο Fortnite

Κλείνοντας, μετά τη σύντομη αυτή «ξενάγηση» στον κόσμο του Fortnite, απευθυνόμαστε σε εσάς, αγαπητοί αναγνώστες και χρήστες μας, και, κυρίως, στους μικρούς παίκτες. Το παιχνίδι αυτό είναι, αν όχι το αγαπημένο σας, σίγουρα μέσα τη λίστα με τα αγαπημένα σας αυτή την εποχή και όχι άδικα. Έχει όλα τα στοιχεία που κάνουν ένα παιδί να θέλει να παίξει: χαρακτήρες με εντυπωσιακές εμφανίσεις ή, αν προτιμάτε, skin, αστείες χορευτικές φιγούρες και πανηγυρισμούς, όπλα, περιοχές και προκλήσεις, που μεταβάλλονται συνεχώς! Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε, ότι προσφέρει την ευκαιρία να παίζετε με τους φίλους σας! Ωστόσο, όπως όλες οι ασχολίες μας, είτε αυτές έχουν να κάνουν με την εργασία μας είτε με τη διασκέδασή μας, και το παιχνίδι μας στο Fortnite χρειάζεται μέτρο και πρέπει να φροντίζουμε να διεξάγεται σωστά και με ασφάλεια!

Είναι σίγουρα μεγάλο προνόμιο να βρισκόμαστε με τους φίλους μας σε ένα διαδικτυακό παιχνίδι. Είναι σαν να παίζουμε στην «ηλεκτρονική» γειτονιά μας. Πρέπει, λοιπόν, να προσέχουμε, όπως θα κάναμε και στον πραγματικό κόσμο! Μιλάμε μόνο με τους φίλους μας, αποφεύγουμε τους αγνώστους και, αν κάποιος μας μιλήσει άσχημα, λέει ή γράφει πράγματα που δεν μας αρέσουν, κλείνουμε τη συνομιλία και το αναφέρουμε αμέσως στους γονείς μας! Σεβόμαστε τους φίλους μας, προσέχουμε πώς τους μιλάμε και δεν τους κακομεταχειριζόμαστε με τα λόγια μας! Το ότι δεν είμαστε δίπλα τους με τον τρόπο που αυτό συμβαίνει στη γειτονιά ή στην αυλή του σχολείου δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έχουμε το δικαίωμα να τους μιλάμε απότομα, να τους προσβάλουμε ή ακόμη και να τους βρίσουμε!

Επίσης, προσέχουμε πολύ το θέμα των χρηματικών συναλλαγών, που υπάρχουν μέσα στο παιχνίδι! Το ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε όλα τα skin ή όλα τα αντικείμενα δεν κάνει σε καμία περίπτωση το παιχνίδι λιγότερο ευχάριστο! Δεν αξίζει, επομένως, να αισθανόμαστε λιγότερο ευτυχισμένοι, όταν δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε όλα στο παιχνίδι, ούτε, βέβαια, να θυμώνουμε και να τσακωνόμαστε γι’ αυτόν τον λόγο με τους γονείς μας ή να ζηλεύουμε τους φίλους μας. Το παιχνίδι μας προσφέρει αρκετή χαρά από μόνο του! Και, προς θεού, αν είμαστε μεγαλύτερα παιδιά, δεν πραγματοποιούμε σε καμία περίπτωση αγορές στο παιχνίδι κρυφά από τους γονείς μας!

Τέλος, φροντίζουμε να είμαστε υγιείς και ξεκούραστοι! Τα παιδιά ανήκουν στους σκληρότερα εργαζόμενους ανθρώπους! Ναι, σωστά διαβάσατε! Εργάζεστε πολύ σκληρά καθημερινά και γι’ αυτό πρέπει να ξεκουράζεστε. Ασφαλώς, θα παίξετε, αλλά τα μάτια και το μυαλό χρειάζονται αποφόρτιση για την επόμενη σχολική μέρα που έρχεται! Οπότε, το παιχνίδι μας στο Fortnite καταλαμβάνει, στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα, τον χρόνο που θα αποφασίσουμε, με τη βοήθεια και τη συμβουλή των γονέων μας, να του δώσουμε. Έτσι, και θα το απολαμβάνουμε και θα είμαστε υγιείς και, σίγουρα, δεν θα το βαρεθούμε!

 

Μέχρι την επόμενη φορά,

Επιλέξτε και παίξτε με ασφάλεια!

 

Ηλ. Ταχ.:  [email protected]

Αγάθη Πατσιούδη

Δασκάλα – Ειδικός επί των Διαταραχών Λόγου – Ειδικευμένη σε θέματα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο