Ακμή, πώς επηρεάζεται από τη διατροφή
Σύνταξη άρθρου: Δρ. Ιωάννα Μαρία Καραγκούνη
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
Η ακμή είναι ένα από τα πιο συχνά δερματικά προβλήματα παγκοσμίως κι όχι μόνο στους εφήβους αλλά και σε πολλούς ενήλικες. Πρόκειται για τη συγκέντρωση σμήγματος στους πόρους του δέρματος του προσώπου, αλλά και στο υπόλοιπο σώμα. Αν και η κληρονομικότητα και οι ορμονικές διακυμάνσεις είναι βασικοί παράγοντες, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται πως και η διατροφή έχει τον ρόλο της σε αυτό και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στη θεραπεία της. Ας δούμε λοιπόν πώς τα τρόφιμα, γενικώς, συμβάλλουν στη δημιουργία της ακμής. Αναφερόμαστε στα πιο ενδεδειγμένα, σε αυτά που με έναν τρόπο επιτείνουν την ακμή.
• η ζάχαρη
Τροφές όπως το λευκό ψωμί, τα γλυκάκια, τα αναψυκτικά αλλά και οι έτοιμες επεξεργασμένες λιχουδιές ανεβάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη στα ύψη. Το σώμα αντιδρά έντονα, παράγει παραπάνω ινσουλίνη κι αυτό μπορεί να κάνει το δέρμα να παραγάγει, με τη σειρά του, περισσότερο σμήγμα και οι λεγόμενες κοκκινίλες να γίνονται πιο έντονες και να εξαπλώνονται. Βοηθά πολύ το να περιλαμβάνονται στη διατροφή δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης, φακές, φασόλια, λαχανικά. Κρατούν τα σάκχαρα σταθερά και το πρόσωπο πιο «ήσυχο».
• τα γαλακτοκομικά προϊόντα
Μπορεί να φαίνεται αθώο, αλλά το γάλα – ειδικά το «ελαφρύ» (λάιτ) – κρύβει κάποιους ορμονικούς παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν αρκετά την επιδερμίδα μας. Ο παράγοντας IGF-1 λ.χ. δύναται να λειτουργήσει όπως η ινσουλίνη και να επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή σμήγματος. Βοηθά λοιπόν πολύ η μείωση της κατανάλωσης του γάλακτος. Επειδή όμως τα γαλακτοκομικά είναι απαραίτητη τροφή για τους νέους, ενδείκνυται η κατανάλωση πρόβειου ή κατσικίσιου γιαουρτιού και τυριού.
• τα λίπη
Είναι δύσκολο, αλήθεια, οι νέοι να απαρνηθούν, φέρ’ ειπείν, τις τηγανητές πατάτες! Όμως τα κορεσμένα λιπαρά (από junk food, αλλαντικά κ.λπ.) προκαλούν φλεγμονές στο σώμα και ενδέχεται να επιδεινώσουν την ακμή. Από την άλλη, τα καλά λιπαρά – τύπου ωμέγα-3 – είναι πραγματική θεραπεία για το δέρμα. Βοηθά πολύ η πρόσληψη αυτών των καλών λιπαρών, τα οποία βρίσκονται στον σολομό, στα καρύδια, στην τσία (chia) και σε άλλα πολλά. Περισσότερες πληροφορίες για τα λιπαρά στο άρθρο μας Η αλήθεια για τα λίπη, γιατί είναι σημαντικά και πώς να τα εντάξουμε σε μια υγιεινή διατροφή.
• οι βιταμίνες και τα μέταλλα
Το δέρμα έχει πολύ ανάγκη τις βιταμίνες A, C, D, E, τον ψευδάργυρο και το σελήνιο. Αν του λείπουν, γίνεται ευάλωτο και πιο ευπαθές. Βοηθά πολύ η κατανάλωση πολύχρωμων φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών (με μέτρο) καθώς και των δημητριακών ολικής άλεσης.
• το νερό
Η κατανάλωση νερού είναι από τις πλέον βασικές ανάγκες του οργανισμού. Ανάμεσα σε πολλά άλλα, βοηθά το σώμα να αποτοξινώνεται και κρατά το δέρμα ενυδατωμένο και υγιές. Η ενυδάτωσή του εμποδίζει την υπερβολική συγκέντρωση του σμήγματος. Απαραίτητη είναι η κατανάλωση 1,5 έως 2 λίτρων τη μέρα. Περισσότερες πληροφορίες για το νερό και την ενυδάτωση στο άρθρο μας Νερό, καθημερινή ανάγκη για κάθε παιδί.
Η διατροφή από μόνη της δεν ευθύνεται για την ακμή, μπορεί όμως να επηρεάσει σημαντικά την όψη της επιδερμίδας. Όταν τρεφόμαστε συνειδητά, υποστηρίζουμε το δέρμα μας εκ των έσω. Φυσικά, δεν πρέπει να αμελείται και η υγιεινή (πλύσιμο) του προσώπου και του σώματος.
Ηλ.Ταχ.: [email protected]
Δρ Μαρία Ιωάννα Καραγκούνη
Μοριακή βιολόγος διατροφολόγος
Ηλ. Ταχ.: [email protected]
Ευγενία Γεωργακοπούλου
Νοσηλεύτρια, Προϊστάμενη Πυρηνικής Ιατρικής
Αναστασία Γερογιάννη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης