Σύνταξη άρθρου: Μαρία Γαμβρούλη

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

Είναι στα πρώτα σχολικά χρόνια και σας παραπονιέται ότι βλέπει θολά. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να το προσέξετε!

Αγαπητέ γονέα, σίγουρα λοιπόν ήρθε ο καιρός να ενημερωθείς και να αναζητήσεις τον ειδικό οφθαλμίατρο για το παιδί σου τώρα που είναι νωρίς. Πάντα πρέπει να προλαμβάνουμε νωρίς!

Η έκφραση: «Βλέπω θολά», πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά και σχεδόν πάντοτε πρόκειται για τα γνωστά συμπτώματα των διαθλαστικών ανωμαλιών. Το παιδί έχει πάντα πολύ σοβαρό λόγο όταν τη χρησιμοποιεί.

Ποιες είναι οι απλές μέθοδοι με τις οποίες μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι πρέπει να στείλουμε το παιδί στον οφθαλμίατρο

Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, και που πάντοτε οδηγεί σε επίσκεψη του παιδιού στον οφθαλμίατρο, είναι όταν το παιδί σφίγγει τα βλέφαρά του. Το σφίξιμο των βλεφάρων γίνεται στην προσπάθειά του να εστιάσει μακριά. Αυτό οδηγεί γρήγορα σε κόπωση των ματιών ή πονοκεφάλους,  προκαλώντας άγχος στο παιδί και καθιστώντας τη χρήση των γυαλιών αναγκαία.

Ποιες είναι οι διαθλαστικές ανωμαλίες

  •  Μυωπία: Αποτελεί τη συχνότερη διαθλαστική ανωμαλία. Το παιδί διακρίνει με άνεση τα αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά του, σε αντίθεση με εκείνα που βρίσκονται από μία σχετικά κοντινή απόσταση και πέρα. Εμφανίζεται μεταξύ 6 και 16 ετών. Αρκετές φορές η μυωπία συνυπάρχει και με άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες, όπως ο αστιγματισμός ή η υπερμετρωπία.
  • Αστιγματισμός: Το παιδί βλέπει παραμορφωμένα και τα μακρινά και τα κοντινά αντικείμενα. Βασικό σύμπτωμα είναι η θολή όραση και ο βραδινός πονοκέφαλος. Πολύ συχνά προκαλεί κόπωση, ζάλη, ερυθρότητα του οφθαλμού, όταν κάποιος διαβάζει πολλή ώρα ή χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα παραπάνω συμπτώματα εντείνονται με τη χρήση χαμηλού φωτισμού. Όπως και η μυωπία έτσι και ο αστιγματισμός μπορεί να συνυπάρχει με τις άλλες δύο διαθλαστικές ανωμαλίες.
  • Υπερμετρωπία: Το παιδί δεν μπορεί να διακρίνει καθαρά ούτε τα μακρινά, ούτε τα κοντινά αντικείμενα. Τα συμπτώματα της υπερμετρωπίας μπορεί να είναι: πονοκέφαλος, πόνος στην περιοχή των ματιών, μακρινή και κοντινή θολή όραση και δυσκολία στο διάβασμα. Η υπερμετρωπία μπορεί να συνυπάρχει μαζί με μυωπία ή αστιγματισμό.

Και στις τρεις παραπάνω διαθλαστικές ανωμαλίες που αναφέρθηκαν, η διάγνωση γίνεται με οφθαλμολογική εξέταση στον ειδικό οφθαλμίατρο και πουθενά αλλού! Είναι πολύ σημαντικό όλοι ανεξαιρέτως να καταλάβουμε ότι τα μάτια των παιδιών πρέπει να ελέγχονται νωρίς και τακτικά.

Η Ελληνική Εταιρεία Παιδοφθαλμολογίας και Στραβισμού (ΕΕΠΟΣ), τονίζει την ανάγκη επαναφοράς των προληπτικών οφθαλμολογικών ελέγχων στα παιδιά, νηπιακής, προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Είναι κάτι που συζητείται εντόνως τον τελευταίο καιρό. ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

Επιπτώσεις

Προσέξτε! Το να μην αντιμετωπιστούν εγκαίρως και σωστά οι διαθλαστικές ανωμαλίες, έχει σίγουρα βαριές συνέπειες οι οποίες είναι: αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι), δυσχέρεια στην ανάγνωση και στη γραφή, απόσπαση προσοχής , δυσκολίες στη συνεργασία μέσα στη σχολική τάξη καθώς και στη γενικότερη κοινωνικοποίησή του.

Αναγκαία κρίνεται η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των γονιών με σκοπό να αναζητήσουν τον ειδικό οφθαλμίατρο για την άμεση διάγνωση της διαθλαστικής ανωμαλίας που μπορεί να φέρει το παιδί.

Φυσικά, τα παιδιά κατά τη διάρκεια της σχολικής ζωής παρουσιάζουν και άλλες παθήσεις των οφθαλμών, όπως , ο στραβισμός και η αμβλυωπία, αλλά και φυσικά οι λοιμώξεις των οφθαλμών. Για αυτά θα γράψουμε στα επόμενα άρθρα μας.

Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, τα μάτια των παιδιών μας και τα μάτια μας!

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Ευγενία Γεωργακοπούλου

Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη Πυρηνικής Ιατρικής

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Αναστασία Γερογιάννη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης