Σύνταξη άρθρου: Ιωάννα Ασυλογιστάκη

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Πολύς κόσμος επιθυμεί κατά καιρούς να ξεφεύγει από την καθημερινότητα μέσω μιας δραστηριότητας, για λόγους χαλάρωσης, ψυχικής ηρεμίας, αγάπης για την περιπέτεια και απλής διασκέδασης. Σε περίπτωση που ως άνθρωποι δεν φοβάστε τα ύψη ή και μάλιστα ονειρεύεστε ότι πετάτε, τότε μια πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς μπορεί να πραγματοποιήσει το όνειρό σας και σίγουρα θα σας συγκινήσει!

Ορισμός – Ιστορία

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς ή αλλοιώς παραπέντε (parapente) έλαβε το όνομά του από τις γαλλικές λέξεις parachute (αλεξίπτωτο) και pent (πλαγιά) και αποτελεί την πιο απλή μορφή ατομικής ανεμοπορίας. Κατά ένα μέρος, η ιστορία του ξεκινά τη δεκαετία του 1960 από ένα πρόγραμμα της N.A.S.A. . Όμως οι βάσεις του, επί της ουσίας, τέθηκαν το 1970 και 1980 στη Γαλλία. Είναι μια εφεύρεση των Γάλλων ορειβατών, ώστε να κατεβαίνουν από τα βουνά γρηγορότερα από ό,τι ανέβαιναν.

Το άθλημα απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και τεχνική, ψυχική και πνευματική διαύγεια, αλλά και γνώσεις μετεωρολογίας και αεροδυναμικής, που παρέχονται από εκπαιδευτές. Ανάλογα με τον καιρό, το αλεξίπτωτο πλαγιάς μπορεί να φτάσει μέχρι ύψος 4.000 μέτρων και να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι και 60 χλμ./ώρα! Η Ελλάδα διαθέτει ιδανικό κλίμα για πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς καθώς όσο πιο ξηρό είναι το κλίμα μιας περιοχής ή χώρας, τόσο καταλληλότερο είναι για την ανάπτυξη του αθλήματος. Έτσι, έχουμε συλλόγους και σχολές όπου μπορεί κάποιος να ασχοληθεί και να εκπαιδευτεί στο παραπέντε.

Δεδομένου, όμως, ότι δεν έχουν όλοι τον χρόνο, το χρήμα ή τη διάθεση να παρακολουθήσουν μαθήματα προκειμένου να πετάξουν μόνοι τους, υπάρχει για αυτόν τον λόγο η διθέσια πτήση, που είναι μια καλή επιλογή για όσους θα ήθελαν να πετάξουν μία μόνο φορά και να γνωρίσουν το αλεξίπτωτο πλαγιάς ως εμπειρία. Δε χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία για να το δοκιμάσει κάποιος και αποτελεί μια ασφαλή δραστηριότητα που θα μείνει αξέχαστη σε όποιον το αποφασίσει!

Διαδικασία

Καταρχάς, σας φοράνε το κράνος και το κάθισμα στο οποίο θα είστε κατά την πτήση (όσο είστε όρθιοι στο έδαφος μοιάζει με τεράστιο σακίδιο), και σας ενημερώνουν για τη διαδικασία της απογείωσης και της προσγείωσης. Κατόπιν, σας πηγαίνουν σε μια κατηφορική πλαγιά και σας προσδένουν με ειδικούς ιμάντες στον χειριστή/πιλότο. Δεν απαιτείται να «πηδήξετε» στο κενό, αρκούν μόνο δύο – τρία γρήγορα βήματα. Καθώς είστε δεμένος/η με ασφάλεια μπροστά στον πιλότο με το αλεξίπτωτο (ειδικό για πτήσεις δύο ατόμων), πρέπει να πάρετε εσείς φόρα και να τον σύρετε για ελάχιστα μέτρα, προκειμένου να «φουσκώσει» το αλεξίπτωτο, εκμεταλλευόμενοι τα ανοδικά ρεύματα του ανέμου μπροστά στην πλαγιά. Όση ώρα κάνετε τη βόλτα σας στους αιθέρες, απλώς απολαμβάνετε την «αεροβαρκάδα» σας και χαλαρώνετε, τραβώντας φωτογραφίες και βίντεο και ακολουθώντας φυσικά όποια οδηγία δώσει ο χειριστής (π.χ. να γείρετε κατά τις στροφές). Για τους πιο τολμηρούς που αποζητάτε την αδρεναλίνη, μπορείτε να ζητήσετε από τον χειριστή να σας κάνει μερικές ακροβατικές φιγούρες! Τέλος, κατά την προσγείωση, δεδομένου ότι πατάτε πρώτοι το έδαφος, οφείλετε να βηματίσετε για λίγο, σαν να κάνετε τζόκινγκ, ώστε να μην πέσει πάνω σας ο πιλότος με τη φόρα που θα κατεβαίνετε εκείνη τη στιγμή. Επαναλαμβάνω ότι όλες τις παραπάνω οδηγίες θα σας τις δώσουν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι από την αρχή, οπότε μην ανησυχείτε! Πρακτικά, ως συνεπιβάτης του αλεξιπτώτου, εσείς ζείτε την εμπειρία της πιο άμεσης και απλής μορφής πτήσης που γνώρισε ποτέ ο άνθρωπος, απολαμβάνοντας απλώς τη θέα ενώ ο πιλότος αναλαμβάνει τα πάντα!

Βασικές πληροφορίες

Οι πτήσεις παραπέντε πραγματοποιούνται με καλό καιρό και τον απαραίτητο αέρα, οπότε να είστε προσεκτικοί κατά την επιλογή της ημέρας του ραντεβού και να ακολουθήσετε τις οδηγίες και συμβουλές των επαγγελματιών της σχολής! Οι πτήσεις θεωρητικά γίνονται καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά η ιδανική περίοδος είναι από αρχές Μαρτίου έως τέλος Νοεμβρίου.

Καιρού επιτρέποντος λοιπόν, εφόσον κλείσετε ραντεβού με τη σχολή της επιλογής σας, έρχεστε στο προκαθορισμένο σημείο συνάντησης με άνετο, αθλητικό ντύσιμο, το οποίο περιλαμβάνει ορειβατικά μποτάκια ή αθλητικά παπούτσια και αντιανεμικό μπουφάν ή έστω ένα πουλόβερ. Επίσης, δεν πρέπει να έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ούτε να είστε άνω των 60 ετών αλλά και να μην να ξεπερνάτε τα 105 κιλά! Καλό είναι να ρωτήσετε τη σχολή που έχετε επιλέξει ώστε να σας ενημερώσουν οι ίδιοι για τα όριά τους, καθώς οι παραπάνω περιορισμοί μπορεί να διαφέρουν ελάχιστα κατά περίπτωση.

Η διάρκεια μιας τυπικής πτήσης παραπέντε είναι 15 με 20 λεπτά και κοστίζει γύρω στα 80€. Πέραν τούτης, υπάρχει η δυνατότητα μεγαλύτερων πτήσεων, 40’ και 60’ με κόστος κατά προσέγγιση τα 130€ και 180€ αντίστοιχα. Η όλη διαδικασία διαρκεί από μία έως τρεις ώρες από την στιγμή που θα βρεθείτε στον χώρο πτήσεων. Ακόμα, μπορείτε να βιντεοσκοπήσετε την πτήση με δική σας κάμερα δωρεάν. Εάν, όμως, δεν έχετε κάμερα ή/και δεν θέλετε να ρισκάρετε την ακεραιότητα του κινητού σας, η εκάστοτε σχολή δίνει τη δυνατότητα βιντεοσκόπησης της πτήσης με δική της actioncameraμε μια μικρή επιβάρυνση (περίπου 10€ επιπλέον). Να επισημανθεί ότι οι παραπάνω τιμές είναι ενδεικτικές, καθώς η κάθε σχολή ορίζει τον δικό της τιμοκατάλογο και τις δικές της προσφορές και εκπτώσεις, κατά το δοκούν.

Επίλογος – Εμπειρία

Το παραπέντε ήταν από καιρό στη λίστα μου, μέσα σε διάφορα άλλα πράγματα που θέλω να κάνω έστω και μια φορά στη ζωή μου, και άξιζε κάθε λεπτό! Πήγα με καλή παρέα και ήταν σαν εκδρομή. Φύγαμε από Αθήνα για Βοιωτία, γελάσαμε στον δρόμο, κάναμε και τη βόλτα μας στον ουρανό και γυρίσαμε· μια γεμάτη και αξέχαστη μέρα! Επιλέξαμε τη σχολή αλεξιπτώτου πλαγιάς «OxygenParagliding», στις Πλαταιές Βοιωτίας, και μείναμε όλοι πολύ ευχαριστημένοι! Οι φίλοι μου έκαναν την εικοσάλεπτη πτήση, ενώ εγώ προτίμησα αυτή των 40 λεπτών, επιλογή η οποία αποδείχτηκε λάθος. Ο υπεύθυνος με είχε προειδοποιήσει ότι ήταν πολλή ώρα για έναν αρχάριο σαν κι εμένα και είχε δίκιο, γιατί προς το τέλος της πτήσης ζαλιζόμουν και ανακατευόμουν. Οπότε συμβουλεύω όποιον θέλει να το δοκιμάσει, να επιλέξει την κανονική πτήση για την πρώτη του φορά, και, αν του αρέσει και έχει τις αντοχές, τότε με τη σύμφωνη γνώμη του επαγγελματία να δοκιμάσει την επόμενη φορά να πετάξει για μεγαλύτερη διάρκεια.

Το παραπέντε ενθουσίασε την παρέα μου, η οποία δεν είχε δοκιμάσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Από την άλλη, εγώ έμεινα ικανοποιημένη, χωρίς να ενθουσιαστώ τόσο, και ο λόγος είναι ότι το έκανα ανάποδα! Έχοντας δοκιμάσει πρώτα την ελεύθερη πτώση (skydiving), όπου η αδρεναλίνη «χτυπάει κόκκινο», το παραπέντε υπήρξε μια πιο χαλαρή και ήσυχη εμπειρία για εμένα. Αυτό μεν δεν σημαίνει ότι δεν θα το πρότεινα σε κάποιον ή δεν θα το ξαναέκανα. Αντιθέτως, θεωρώ πως το παραπέντε είναι ιδανική δραστηριότητα για όποιον θέλει να το «κάνει σωστά» και, χωρίς ανησυχία και φόβο, να πάει σιγά σιγά από κάτι πιο ήπιο σε κάτι πιο «δυνατό» (extreme). Δοκιμάστε το!

Πηγές

Oxygen Paragliding

Freedom Paragliding

Fly & fun

Paragliding Fun

Visit Greece

 

Ηλ. Ταχ.:[email protected]

Ιωάννα Ασυλογιστάκη

Δασκάλα