Σύνταξη άρθρου: Αναστασία Γερογιάννη

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Διατροφικές συνήθειες στις γιορτές

Η περίοδος των εορτών και των διακοπών των Χριστουγέννων είναι και θα είναι πάντα στενά συνδεδεμένη με την κατανάλωση φαγητού και γλυκών. Κατά την διάρκεια αυτών των εορτών, που ξεκινούν την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και τελειώνουν την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, η κατανάλωση γευμάτων πλούσιων θερμιδικά και γλυκών αυξάνεται και αυτό διότι αυξάνονται και οι κοινωνικές μας υποχρεώσεις. Γιορτές, οικογενειακά ή επαγγελματικά τραπέζια και μπουφέδες, αφθονία των παραδοσιακών και όχι μόνο γλυκών, έτοιμων προς κατανάλωση ανά πάσα στιγμή αλλά και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα είναι παράγοντες που μπορούν πολύ εύκολα να επηρεάσουν το σωματικό μας βάρος.

Αύξηση του σωματικού βάρους

Σύμφωνα με έρευνες, που έχουν πραγματοποιηθεί φαίνεται πως η αύξηση του σωματικού βάρους που συντελείται κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών είναι της τάξης του μισού έως ενός κιλού για τους ενήλικες. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η ετήσια πρόσληψη βάρους για τους ενήλικες κυμαίνεται από 200 έως 800 γραμμάρια, μπορούμε να καταλάβουμε την σημασία της πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια των εορτών, που χαρακτηρίζεται κυρίως με την αύξηση του σωματικού λίπους και την συσσώρευσή του στην περιοχή της κοιλιάς. Όσον αφορά στα παιδιά φαίνεται πως το μεγαλύτερο ποσοστό επιπλέον σωματικού βάρους, συγκριτικά με την ετήσια πρόσληψη, δεν προσλαμβάνεται και τη διάρκεια των εορτών αλλά στις καλοκαιρινές διακοπές. Αυτό, φυσικά δε σημαίνει πως  οι γονείς δε θα πρέπει να προσέχουν πέρα από τη δική τους και τη διατροφή των παιδιών τους την περίοδο αυτή.

Θερμίδες και θρεπτικά συστατικά

Οι εχθροί της σιλουέτα μας κατά τη διάρκεια των εορτών είναι πολλοί, αλμυροί και γλυκοί. Ομολογουμένως όμως τα πάσης φύσεως γλυκίσματα αποτελούν τον κατεξοχήν πειρασμό την περίοδο αυτή. Και ιδιαίτερα τα χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά γλυκά, που τρώμε μόνο αυτές τις μέρες και θέλουμε να τα ευχαριστηθούμε όσο αυτά είναι διαθέσιμα. Οι επιλογές είναι πολλές. Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες, βασιλόπιτα, πανετόνε, ακόμη και το χριστόψωμο. Με μαύρη σοκολάτα, με λευκή σοκολάτα, με πραλίνα, με καρύδια, με αμύγδαλα, με ζάχαρη άχνη. Και η λίστα συνεχίζεται. Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε το ποσό των θερμίδων και των λιπαρών, που περιέχουν κάποιες από αυτές τις επιλογές.

Είδος/Μερίδα Θερμίδες (kcal) Λιπαρά (γρ.)
Κουραμπιέδες, 1 τμχ (40γρ.) 210 9,2
Μελομακάρονα, 1 τμχ (30γρ.) 130 7
Δίπλες, 1 τμχ (40γρ.) 170 4,5
Βασιλόπιτα (κέικ), 1 κομμάτι (100 γρ.) 350 20
Βασιλόπιτα (τσουρέκι), 1 κομμάτι (80 γρ.) 255 7,5
Πανετόνε, 1 κομμάτι (115 γρ.) 405 18

Φυσικά η εκάστοτε συνταγή, τα συστατικά και η μερίδα του κάθε γλυκού παίζουν καθοριστικό ρόλο στον αριθμό των θερμίδων και των λιπαρών που περιέχει.

Η χρήση ελαιολάδου, φυσικού χυμού πορτοκαλιού, μελιού, ξηρών καρπών, όπως λ.χ. τα καρύδια με την ταυτόχρονη αποφυγή της χρήσης βουτύρου και ζάχαρης, θα δώσει στα γλυκά αυτά μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου και των καρυδιών, το κάλιο, το ασβέστιο, οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά συστατικά του μελιού, η βιταμίνη Ε και το μαγνήσιο των αμυγδάλων, η βιταμίνη C του πορτοκαλιού είναι μερικά παραδείγματα θρεπτικών συστατικών, που περιέχονται σε διάφορα χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Η σωστή επιλογή των πιο υγιεινών γλυκών αποτελεί πάντα το κλειδί!

Βάσει όλων των παραπάνω, μπορούμε να πούμε πως στον «θρεπτικό» αγώνα δρόμου νικητές βγαίνουν αναμφισβήτητα τα μελομακάρονα και οι δίπλες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως «ξορκίζονται» όλες οι υπόλοιπες επιλογές.

Μαγειρεύοντας και δημιουργώντας στην κουζίνα μαζί με τα παιδιά μας και εξηγώντας τους όλα τα παραπάνω, κάνουμε και αυτά αλλά και εμάς τους ίδιους συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε όλοι πως οι ημέρες αυτές είναι μέρες χαράς και απόλαυσης. Μην ξεχνάτε πως το πρόβλημα είναι πάντα η ποσότητα. Άλλωστε «παν μέτρον άριστον»…

 

Πηγές

Díaz-Zavala  et al., (2017). Effect of the Holiday Season on Weight Gain: A Narrative Review. Journal of Obesity

Yanovski JA. et al., (2010). A Prospective Study of Holiday Weight Gain, New England Journali of Medicine, 342(12, 861-867

Schoeller DA., (2014). The effect of holiday weight gain on body weight, Physiol Behav. Jul;134:66-9

 

Ηλ. Ταχυδρομείο : [email protected]

Ευγενία Γεωργακοπούλου

Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη Πυρηνικής Ιατρικής

 

Ηλ. Ταχυδρομείο : [email protected]

Αναστασία Γερογιάννη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης