Σύνταξη άρθρου: Ελευθερία Κρασσά

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Μιλώντας για τη Νεανική Επιχειρηματικότητα, είναι σημαντικό, να ορίσουμε, καταρχάς, τι εννοούμε με τον όρο «νεολαία». Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και την κουλτούρα της κάθε χώρας, η ηλικία κατά την οποία κάποιος χαρακτηρίζεται ως νέος, διαφέρει. Λόγου χάρη, κατά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, (UCL Institute of Education), Φράνσις Γκριν (Francis Green), η νεανική επιχειρηματικότητα αποτελεί το ρίσκο για το άνοιγμα μιας επιχείρησης, όταν τη λαμβάνουν άτομα έως το 30ό έτος της ηλικίας τους. Συνεπώς, ο όρος αυτός αφορά σε επιχειρηματίες με ηλικία έως 30 ετών.

Σύμφωνα με έρευνες, αλλά και βάσει της κοινής λογικής, η επιχειρηματικότητα είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος και θέσεων εργασίας. Για τον λόγο αυτό, αποτελεί από τις κυβερνήσεις και άλλους φορείς το επίκεντρο πολιτικών στρατηγικών, με την παροχή εναλλακτικών ευκαιριών απασχόλησης, την ανάπτυξη περισσότερων θέσεων εργασίας και την απορρόφηση των νέων στην αγορά εργασίας, να βρίσκονται στους βασικούς στόχους.

Οι νέοι επιχειρηματίες

Οι νέοι επιχειρηματίες χωρίζονται σε δύο βασικές ομάδες:

• Όσοι γίνονται επιχειρηματίες από ανάγκη. Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται οι νέοι οι οποίο καταφεύγουν στην επιχειρηματικότητα καθώς δεν μπορούν να βρουν άλλες μορφές επίσημης απασχόλησης ή δεν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Η ομάδα αυτή συνήθως δημιουργεί μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις.

• Οι «επαγγελματίες επιχειρηματίες». Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται οι νέοι, οι οποίοι βρίσκουν κενά στην αγορά, έχουν ιδέες και τεχνογνωσία και εκμεταλλεύονται επιχειρηματικές ευκαιρίες.

 

Δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Νέοι Επιχειρηματίες, τα συχνότερα λάθη

Η επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια και δυσκολίες και ειδικά, όταν αναφερόμαστε στη νεανική επιχειρηματικότητα, οι προκλήσεις αυτές τείνουν να εμφανίζονται ως δυσθεώρητες κι αξεπέραστες. Φυσικά, οι παράγοντες που προκαλούν αυτού του είδους τις δοκιμασίες είναι τόσο εξωγενείς όσο και προσωπικοί. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό περιοδικό Forbes, στο συμβούλιο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (Young Entrepreneur Council) το 2021 διατυπώθηκαν οι βασικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι επιχειρηματίες του σήμερα, οι οποίες είναι οι εξής:

 Η επιθυμία τους να αναλάβουν όλες τις εργασίες προσωπικά. Με αυτόν τον τρόπο, αποσπάται συνεχώς η προσοχή τους και δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν πραγματικά οποιαδήποτε εργασία. Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να αναζητάται η βοήθεια από έναν επαγγελματία ή έναν συνεργάτη.

 Η τάση τους να «βλέπουν το δάσος και να χάνουν το δέντρο». Ειδικότερα στην αρχή, είναι πολύ σημαντικό και εύκολο για έναν επιχειρηματία να σκέφτεται τη μεγάλη εικόνα και τους μελλοντικούς του στόχους. Δεν πρέπει, όμως, να χάνει την επαφή με την πραγματικότητα και ούτε να αδιαφορεί για τις μικρές νίκες.

 Η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Συνήθως, το αίσθημα αυτό εμφανίζεται λόγω έλλειψης γνώσης, εμπειρίας ή υπερτίμησης αυτής της έλλειψης. Ακόμη και σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, γνωρίζουμε πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε.

 Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Ειδικότερα οι νέοι επιχειρηματίες, συνηθίζουν να παρακολουθούν και να ανημερώνονται από μεγάλους επιχειρηματίες του κλάδου – μέντορες. Αν και η συγκεκριμένη πρακτική είναι θεμιτή, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες οι επιτυχίες δεν είναι αποτέλεσμα μιας ημέρας, αλλά σκληρής δουλειάς και με κόπο χρόνων.

 Η νοοτροπία του «μη εφικτού». Είναι συχνό φαινόμενοι, οι νέοι στη χώρα μας να καταδικάζουν το όραμα και το έργο τους πριν προλάβουν να το υλοποιήσουν, υπό την σκέψη του ότι δεν θα πετύχει. Έτσι παραμένουν στο θεωρητικό στάδιο της ιδέας χωρίς καν να δοκιμάσουν. Δυστυχώς η νοοτροπία αυτή αφορά σε ένα μέγιστο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας.

 Η ανάγκη για υπομονή. Η ανάπτυξη μια νέας επιχείρησης, δεν είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται σε ένα βράδυ, αλλά ούτε και σε ένα μικρό γενικότερα χρονικό διάστημα. Για αυτόν τον λόγο η υπομονή, η επιμονή και η συνέπεια στο όραμα, την ιδέα, είναι το κλείδι της επιτυχίας.

 Η έλλειψη γνώσης και εξειδίκευσης. Αν και με τον χρόνο και την τριβή, οι δεξιότητες και οι πληροφορίες προσκτώνται, είναι σημαντικό οι νέοι επιχειρηματίες να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους από τον ίδιο κλάδο, όπου θα μπορούν να ανταλλάξουν γνώμες, απόψεις και γνώσεις. Καλό είναι επίσης να συμμετέχουν σε σεμινάρια και ημερίδες, να εγγράφονται σε συλλόγους και ομάδες του αντικειμένου τους, ώστε να είναι πάντα και άμεσα σε επαφή με τις εξελίξεις του κλάδου.

 Το ότι δεν τους παίρνουν στα σοβαρά. Αυτή η συμπεριφορά λαμβάνεται κυρίως από συνεργάτες και συναδέλφους μεγαλύτερης ηλικίας, θέσης και εξειδίκευσης/εμπειρίας. Το ίδιο πράττουν όμως συχνά και υποψήφιοι πελάτες. Αξίζει, όμως, πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι το πλέον σωστό και παραγωγικό  να «μπαίνει» κάποιος στον χώρο της επιχειρηματικότητας, όταν είναι μικρότερος σε ηλικία, καθώς χρειάζεται χρόνος για να ωριμάσει κανείς σε αυτόν τον τομέα. Κι ας φοβάται πως δεν θα τον παίρνουν στα σοβαρά. Η αναγνώριση κερδίζεται.

Άρα…

Η γνωριμία με αυτό που ονομάζεται νεανική επιχειρηματικότητα αφορά στις επιχειρήσεις νέων επιχειρηματιών, που φέρουν ακέραια τα χαρακτηριστικά του «Νέου Επιχειρηματία». Για να αντιληφθούμε πληρέστερα περί τίνος πρόκειται, ας δούμε κάποιες ενδεικτικές περιπτώσεις, που αφορούν και στη χώρα μας αλλά όχι μόνο.

Diana Paredes – Suade

H Ντιάνα (Diana), σε ηλικία μόλις 33 ετών, δημιούργησε μια πλατφόρμα λογισμικού αναφοράς που επιτρέπει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κατανοούν και να εκπληρώνουν τις ρυθμιστικές απαιτήσεις τους. Μάλιστα, η τράπεζα της Αγγλίας, έχει θεωρήσει το συγκεκριμένο λογισμικό ως λύση απέναντι στην πολυπλοκότητα των ρυθμίσεων.

Vibin Joseph – BiOZEEN

Ο Βίμπιν (Vibin), νέος 31 ετών από την Ινδία, δημιούργησε μια εταιρεία μηχανικής βιοδιαδικασιών που είναι υπεύθυνη για την ανοσοποίηση ενός στα τρία παιδιά  σε όλον τον κόσμο με τα δικής της κατασκευής εμβόλια.

Aλέξης Σουλόπουλος – Mad Paws

Ο Αλέξης Σουλόπουλος, μαζί με τον συνέταιρό του, Ζαν Πάκας (Jan Pacas), δημιούργησε το 2014 το Mad Paws. Το Mad Paws είναι μια startup με έδρα το Σίδνεϊ, που δημιουργήθηκε για να καλύψει την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη στην αγορά, φροντίδας των κατοικίδιων ζώων. Παρέχει υπηρεσίες φύλαξης σκύλων, εκπαίδευσης σκύλων, έως και περιποίησής τους.

Stavros Tsompanidis – PHEE

Ο Σταύρος Τσομπανίδης, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα της PHEE, είχε την ιδέα για τη δημιουργία αυτής της start up, μέσα από τη χρήση και την εκμετάλλευση ενός υποθαλάσσιου φυτού, του Posidonia Oceanica. Έπειτα από μια σειρά ερευνών και μελετών, η PHEE δημιουργεί πλέον προϊόντα από φύκια, τα οποία είναι 100% οικολογικά και ελληνικά.

Katerina Gavrielidou – The European Cyprus Society

H Κατερίνα Γαβριηλίδου δημιούργησε το 2016 τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό «The European Cyprus Society». Σκοπός του οργανισμού είναι η ανάπτυξη δράσεων σε ζητήματα νεολαίας, Ευρωπαϊκών & Διεθνών Σχέσεων, Πολιτικής και Διασποράς, οι οποίες απευθύνονται στους νέους και νέες της Κύπρου σε όλη την Ευρώπη. Αν και δεν είναι ακριβώς νεοφυής επιχείρηση, ούτε επιχείρηση με την στενή έννοια του όρου, όμως η δομή, η λειτουργία και η δυναμική της προσιδιάζει ιδιαιτέρως στο επιχειρείν, με κύριο χαρακτηριστικό, αυτό που λείπει από πολλές επιχειρήσεις, την εξωστρέφεια.

Όλοι αυτοί οι νέοι επιχειρηματίες, αλλά και τα εκατομμύρια των υπολοίπων σαν κι αυτούς, διακινδυνεύουν, δοκιμάζουν και προσπαθούν να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή να καταστήσουν την επιχείρησή τους βιώσιμη και κερδοφόρα. Παράλληλα, βελτιώνουν -από όποια σκοπιά κι αν το δει κανείς- την κοινωνία.

Φορείς που Στηρίζουν τη Νεανική Επιχειρηματικότητα

 Στη χώρα μας, υπάρχουν φορείς, ιδιωτικοί, κρατικοί και ευρωπαϊκοί, που στηρίζουν έμπρακτα τη νεανική επιχειρηματικότητα, μέσα από σεμινάρια, διαγωνισμούς και χρηματοδοτήσεις. Παρακάτω μπορούμε να βρούμε μερικούς από τους φορείς αυτούς.

 

Πηγές

  • Green, F. (2013). Youth entrepreneurship. Background paper for the OECD Centre for Entrepreneurship, SMEs and Local Development, Paris.
  • Llisterri, J. J., Kantis, H., Angelelli, P., & Tejerina, L. (2006). Is youth entrepreneurship a necessity or an opportunity. Washington DC: Inter.-american Development Bank.
  • Eight Obstacles Young Entrepreneurs Often Face (And How To Overcome Them), Forbes, April, 2021

 

Ηλ.Ταχ.: [email protected]

Ελευθερία Κρασσά

Φοιτήτρια στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ο.Π.Α.

 

Βιολέττα Κόκοβα

Οικονομολόγος, MBA

 

Αναστασία Μοσκόβη

Λογίστρια

 

Λίνα Ριζκάλα

Οικονομολόγος