Σύνταξη άρθρου: Αναστασία Μοσχόβη

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το κοινωνικό μέρισμα έως τις 26 Δεκεμβρίου και τα χρήματα να καταβληθούν στους δικαιούχους ως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

«Η Η.ΔΙ.Κ.Α. θα αρχίσει να ετοιμάζει απλή εφαρμογή, η οποία λογικά θα ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προαναγγέλλοντας την ημερομηνία για την καταβολή του Κοιωνικού Μερίσματος.

«Ετοιμάζεται πλατφόρμα παρόμοια με την περσινή πλατφόρμα της Η.ΔΙ.Κ.Α. κυρίως επειδή είναι απαραίτητη η δήλωση ενός αριθμού λογαριασμού, όπου και θα πιστωθούν τα 700 ευρώ του κάθε δικαιούχου.», συμπλήρωσε ο υπουργός οικονομικών.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 26 Δεκεμβρίου και τα χρήματα θα καταβληθούν έως τις 31 του μήνα.

Οι δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα

  1. Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ. Αριθμός οφελούμενων νοικοκυριών: 19.140.
  2. Οικογένειες με τουλάχιστον τον έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο (άνω των 12 μηνών) και τουλάχιστον ένα προστατευόμενο παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Αφορά και μονογονεϊκές οικογένειες. Πρόκειται για 163.778 νοικοκυριά.
  3. Οικογένειες με τους δυο γονείς βραχυχρόνια άνεργους (κάτω των 12 μηνών), τουλάχιστον ένα παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Περιλαμβάνονται και μονογονοεϊκές οικογένειες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 40.927 νοικοκυριά.
  4. Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα Α.μ.Ε.Α. ανεξαρτήτου ηλικίας. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 25.632 νοικοκυριά.

Περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο μας, «Κοινωνικό Μέρισμα 2019, ποιοι το δικαιούνται, πώς και πότε το παίρνουν».

Ποιοι χάνουν το κοινωνικό μέρισμα

Οι κύριες κατηγορίες που θίγονται από τις κυβερνητικές αποφάσεις, για το κοινωνικό μέρισμα, καθώς μένουν εκτός είναι οι εξής:

– Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι έλαβαν την «13η σύνταξη» τον περασμένο Μάιο, και θεωρείται πως έχουν βοηθηθεί για φέτος. Δεν έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια για αυτήν την κατηγορία, μέσα στο 2019.

– Οι χιλιάδες δικαιούχοι Κ.Ε.Α., παρότι στις αρχικές διαρροές από κυβερνητικές πηγές, θεωρούνταν σίγουροι.

– Οι περισσότεροι από τους 483.000 μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 12 μήνες εκτός εργασίας) που κόπηκαν, μέσω των νέων κριτηρίων, αν και ήταν ψηλά στη λίστα των υποψηφίων για διάθεση του κοινωνικού μερίσματος 2019.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τις πληρωμές

Προβληματισμός και ασάφεια προκύπτει όσον αφορά στην ημερομηνία πληρωμής του κοινωνικού μερίσματος.

Από το Υπουργείο Οικονομικών είχε διαρεύσει ότι ίσως η πληρωμή του Κοινωνικού Μερίσματος θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου 2019, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Όμως αφού το άνοιγμα της εφαρμογής της Η.ΔΙ.Κ.Α. θα γίνει μέχρι τις 26 του μήνα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, γίνεται κατανοητό ότι η μόνη διαθέσιμη ημερομηνία για την πληρωμή του βοηθήματος είναι η 30η Δεκεμβρίου 2019.

Συγκεκριμένα, η μόνη εργάσιμη ημερομηνία μετά τις 26 Δεκεμβρίου είναι η Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, κατά την οποία θα πρέπει το Δημόσιο να καταβάλλει τα 175.000.000 ευρώ στις τράπεζες, ώστε να γίνει η πληρωμή. Επομένως, η ημερομηνία που θα «φανούν» τα λεφτά στους λογαριασμούς των δικαιουχών είναι η Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019, δηλαδή 10 ημέρες μετά τον αρχικό προγραμματισμό. Περαιτέρω διευκρινίσεις αναμένονται από το Υπουργείο των Οικονομικών.

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης

Οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα είναι βέβαιο πως θα κυμανθούν σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό, οποίος υπολογίζεται περίπου στο 1.000.000. Επίσης υπολογίζεται πως μεγάλος θα είναι και ο αριθμός των αιτήσεων, που θα απορριφθούν. Η απόρριψη θα φτάσει έως και στο 85% των περιπτώσεων. Η πλατφόρμα του Η.Δ.Ι.Κ.Α. σε κάθε περίπτωση αιτιολογεί την απόρριψη. Καθώς όμως για τεχνικούς ή άλλους λόγους, σε κάποιες περιπτώσεις δεν εμφανίζεται η αιτιολόγηση της απόρριψης, το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει στους αιτούντες έναν αριθμό τηλεφώνου, ώστε να καλέσουν και να λάβουν την απαραίτητη βοήθεια και καθοδήγηση για την περίπτωσή τους. Σημειώνεται πως ο αριθμός αφορά μόνο σε αυτούς που η αίτησή τους απορρίφθηκε αλλά η πλατφόρμα του Η.Δ.Ι.Κ.Α. δεν εξηγεί το γιατί. Ο αριθμός είναι: 2131621000.

 

 

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Λίνα Ριζκάλα

Οικονομολόγος

 

Αναστασία Μοσχόβη

Λογίστρια