Σύνταξη άρθρου: Ευμορφία Δήμζα

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Έφτασε η 28η Οκτωβρίου! Η εθνική μας επέτειος! Οι μικροί μας φίλοι ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη μαθητική παρέλαση. Στο σπίτι επικρατεί μια μικρή, αλλά ευχάριστη αναστάτωση σχετική και με τα ρούχα των παρελάσεων.

Συνήθως, τα περισσότερα σχολεία επιλέγουν για τα αγόρια μπλε παντελόνι με άσπρο πουκάμισο και για τα κορίτσια μπλε φούστα με άσπρο πουκάμισο, εύλογα στα χρώματα της ελληνικής σημαίας! Βέβαια, πολλές ομάδες, όπως οι πρόσκοποι λόγου χάρη, επιλέγουν την επίσημη ενδυμασία της ομάδας τους, καθώς θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο τιμούν πρώτα απ’ όλα τη χώρα μας και ταυτοχρόνως αποδίδουν φόρο τιμής και στο δικό τους σωματείο! Φυσικά, ξεχωριστή περίπτωση είναι και τα σχολεία ή τα σωματεία, τα οποία επιλέγουν να φορέσουν παραδοσιακές στολές της πατρίδας μας.

Εδώ είμαστε εμείς λοιπόν, να σας βοηθήσουμε να προετοιμαστείτε ενδυματολογικά κατάλληλα με τις παρακάτω συμβουλές:

  • Τα ρούχα πρέπει να είναι πεντακάθαρα και σιδερωμένα, όπως όταν πηγαίνουμε στην εκκλησία.
  • Το πουκάμισο καλά κουμπωμένο και μέσα στο παντελόνι ή τη φούστα κι όχι ατημέλητα έξω, έστω κι επιτηδευμένα.
  • Τα παπούτσια πρέπει να είναι σε σκούρες αποχρώσεις, καθαρά και λιγάκι πιο επίσημα από τα αθλητικά καθημερινά μας παπούτσια, τα οποία καλό είναι να αποφεύγονται! Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ένα μικρό ατόπημα των κοριτσιών. Πολλά κορίτσια, επιθυμούν να φορούν παπούτσια με τακούνια κατά την παρέλαση. Κατά την άποψή μου, μια τέτοια επιλογή καλό θα ήταν να αποφευχθεί, καθώς δε βρισκόμαστε σε επίδειξη μόδας, αλλά και το περπάτημα με τα τακούνια, ιδίως για κοριτσάκια μικρής ηλικίας, δεν είναι ούτε βολικό για τις ίδιες ούτε και ένα όμορφο θέαμα για αυτούς που παρακολουθούν την παρέλαση. Επιπλέον έχουν απαγορευτεί, και μάλιστα αυστηρά, με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

  • Φροντίστε ώστε να ακολουθήσετε όσο γίνεται με μεγαλύτερη ευλάβεια τους κανόνες και τις προτροπές του σχολείου ή του σωματείου σας σχετικά με την ενδυμασία των παιδιών, καθώς σκοπός της παρέλασης είναι η οπτική ομοιογένεια και όχι το να ξεχωρίσει κάποιος για τις στυλιστικές του επιλογές!
  • Τέλος, πάλι θα ήθελα να επισημάνω μια μικρή ατασθαλία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και πάλι από τις μικρές μας φίλες. Πολλά κοριτσάκια, ανεξαρτήτως σωματότυπου ή ηλικίας, επιλέγουν φούστες αρκετά κοντού μήκους. Θα σας συμβούλευα να φορέσετε μια τέτοια φούστα, αν σας κολακεύει ή αν το θέλετε πολύ, σε μια ιδιωτική σας έξοδο. Η μαθητική παρέλαση που γίνεται για να τιμήσει τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους για τη δική μας ελευθερία, δεν είναι η κατάλληλη εκδήλωση για μια τέτοια επιλογή!

Με αυτές τις συμβουλές, θεωρώ πως δεν θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα να προετοιμαστείτε! Το αποτέλεσμα θα βγει αξιοπρεπές και αντάξιο του φόρου τιμής που επιθυμούμε να αποδώσουμε στα πρόσωπα που πολέμησαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι, αξιοπρεπείς και ανεξάρτητοι.

Και μην ξεχνάτε πως η παρέλαση είναι πάνδημη εκδήλωση τιμής, όχι γιορτή της παρέας!

 

Ηλ.Ταχ.: [email protected]

Μαριάνθη Ζαχαράκη

Σχεδιάστρια Μόδας

 

Κωνσταντίνος Μιαρίτης

Μοντελίστ – Πατρονίστ