Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
Επιμέλεια: Περίανδρος Καράλης


Κάθε χρόνο, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, λαμβάνουν χώρα πολλοί διαγωνισμοί με θέμα και περιεχόμενο τα μαθηματικά. Χιλιάδες μαθητές από πολλές σχολικές μονάδες σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας συγκεντρώνονται στα σχολεία, που έχουν επιλεγεί ως εξεταστικά κέντρα. Διαγωνίζονται στη λύση ασκήσεων και προβλημάτων στα μαθηματικά, στη γεωμετρία, στη μαθηματική σκέψη και αντίληψη. Στο παρόν άρθρο παρουσιάζουμε τους διαγωνισμούς αυτούς.

Η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες μαθηματικές διάνοιες ως διαγωνιζόμενους μαθητές. Η απόκτηση ενός μεταλλίου στον διαγωνισμό αυτόν συνιστά ύψιστη διάκριση στον κόσμο.

Η Ελλάδα πετυχαίνει πάντα μεγάλες επιδόσεις και κατατάσσεται στις μεγάλες δυνάμεις του πνευματικού αυτού αθλήματος. Καλύτερή της χρονιά σε συλλογή μεταλλίων ήταν το 2017 (Ρίο ντε Τζανέιρο, 12 με 23 Ιουλίου) με ένα χρυσό (Βασίλης Γεωργιάδης), τέσσερα αργυρά (Δ. Μελάς, Δ. Λώλας, Ραφ. Τσιάμης, Δ. Τσιντσιλίδας) και ένα χάλκινο (Ραφ. Ψυρούκης).

 

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία είναι ένας οργανισμός, ο οποίος οργανώνει και επιβλέπει τους πανελλήνιους μαθητικούς μαθηματικούς διαγωνισμούς κύρους: Θαλής, Ευκλείδης, Αρχιμήδης και Προκριματικός Διαγωνισμός. Οι δύο τελευταίοι διαγωνισμοί αποτελούν πρόκριμα για τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών. Η Ε.Μ.Ε. εκδίδει επίσης τα μαθητικά περιοδικά μαθηματικών Ευκλείδης Α‘ (για το γυμνάσιο), Ευκλείδης Β’ (για το λύκειο) και Ευκλείδης Γ’ (για καθηγητές).

 

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Καγκουρό δεν απαιτεί την υψηλή ειδίκευση, που απαιτούν η Μαθηματική Ολυμπιάδα και οι διαγωνισμοί του Ε.Μ.Ε. . Πρόκειται περισσότερο για έναν διαγωνισμό διασκεδαστικών μαθηματικών και μαθηματικών αντίληψης και πρακτικού νου. Για τον λόγο αυτό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές και από τις δύο βαθμίδες, ξεκινώντας από τη β’ δημοτικού και φτάνοντας έως τη γ’ λυκείου, χωρίς μάλιστα να έχουν κάνει ιδιαίτερη προετοιμασία ή να παρουσιάζουν ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά. Αξίζει να σημειωθεί πως ο διαγωνισμός γίνεται ταυτοχρόνως σε πάνω από 75 χώρες και είναι ένας διαγωνισμός για όλους.

 

Η Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία είναι ο οργανισμός, ο οποίος προετοιμάζει την κυπριακή ολυμπιακή ομάδα μαθηματικών. Διοργανώνει επίσης πολλούς παγκύπριους μαθητικούς διαγωνισμούς για τα μαθηματικά. Παρουσιάζει πλούσιο έργο, διαγωνιστικό, εκδοτικό και συνεδριακό. Αρκεί να αναγνώσει κάνεις την επίσημη ιστοσελίδα της και θα λάβει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

 

Οι διαγωνισμοί μαθηματικών προσφέρουν στους μαθητές μιαν άλλη οπτική πάνω στα μαθηματικά, πέραν της σχολικής ύλης και ρουτίνας. Μην ξεχνάμε πως τα μαθηματικά είναι γλώσσα διεπιστημονική, διεθνής, διαπολιτισμική, γλώσσα διαχρονίας. Ένα παιδί, που συμμετέχει σε έναν τέτοιο διαγωνισμό, γίνεται κοινωνός όλων αυτών. Δεν αξίζει τον κόπο;

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος

 

Ιωάννα Ασυλογιστάκη

Δασκάλα

 

Τάσσος Κυρίκος

Μαθηματικός

 

Αγάθη Πατσιούδη

Δασκάλα – Ειδική δασκάλα επί των Διαταραχών Λόγου

 

Χριστίνα-Μαρίνα Κακλαμάνη

Νηπιαγωγός