Σύνταξη άρθρου: Σοφία Πρωτογεράκη

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

Λίγα λόγια για τα υφάσματα, την προέλευση και τα χαρακτηριστικά τους.

Τα υφάσματα μπορεί να είναι:

1.Φυτικής προέλευσης

  • Από Βαμβάκι: Το βαμβάκι είναι μια ινώδης κλωστική ύλη, η οποία προέρχεται από το χνούδι του υποτροπικού θάμνου βαμβακιά. Τα βαμβακερά υφάσματα είναι ανθεκτικά, απορροφητικά και πολύ δροσερά! Η επαφή με το δέρμα είναι ιδιαίτερα ευχάριστη λόγω της μαλακής υφής τους γεγονός που τα καθιστά ως καταλληλότερα υφἀσματα βρεφικών και παιδικών ενδυμάτων. Δεν κολλάνε στο δέρμα, αντιθέτως του επιτρέπουν να αναπνέει. Τα βαμβακερά ρούχα απορροφούν το 65% του βάρους τους σε νερό χωρίς να στάζουν, ενώ μπορούν να απορροφήσουν μέχρι 20% υγρασία σε μορφή ατμού, χωρίς να φαίνονται υγρά! Το μειονέκτημα των υφασμάτων από βαμβάκι είναι ότι τσαλακώνουν σχετικά εύκολα. Για τον λόγο αυτό, δηλαδή επειδή τσαλακώνουν, για να είναι πιο ευκολοφόρετα, τα συναντάμε συχνά με συνθετικές προσμίξεις, όπως το βαμβάκι στρετς, βαμβακολίκρες κ.α. Η άνεση που προσφέρει η ελαστικότητα των υφασμάτων αυτών, συνδυάζεται με την ωραία εφαρμογή στο σώμα και την διατήρηση της φόρμας του ενδύματος. Βαμβακερά υφάσματα που συναντάμε συχνά στο εμπόριο είναι η ελαφριά ποπλίνα, το βουάλ, το πικέ, οι καμπαρτίνες, οι βαμβακολίκρες, τα μακό κ.α. σε διάφορες  αποχρώσεις, μονόχρωμα, εμπριμέ, καρό, ριγέ, αλλά και πουά!

  • Από Λινό: Το ύφασμα από λινάρι είναι πιο ανθεκτικό και γυαλιστερό από το βαμβάκι, καθώς και ένα από τα πιο παλιά γνωστά υλικά. Από τις κιτρινωπές ίνες του φυτού αυτού κατασκευάζεται η συνώνυμη κλωστή, η οποία είναι ανθεκτική με υπέροχη γυαλάδα. Είναι ιδανικό για το καλοκαίρι, διότι είναι δροσερό και απορροφητικό, αφήνοντας το σώμα να αναπνεύσει ελεύθερα! Τσαλακώνει όμως σχετικά εύκολα, σε αντίθεση με τα λινά με συνθετικές προσμίξεις. Οι τσακίσεις που δημιουργούνται με τη χρήση του ενδύματος τονίζουν τον πολύ κομψό αλλά ταυτόχρονα και κάζουαλ χαρακτήρα του λινού ενδύματος.

 

2. Zωικής προέλευσης

  • Από μετάξι: Το μετάξι είναι ένα από τα πιο γνωστά και φυσικά υφάσματα στον χώρο της μόδας! Ύφασμα πολυτελές, μαλακό συνήθως και ανθεκτικό. Οι ίνες μεταξιού παράγονται από το έκκριμα των αδένων του μεταξοσκώληκα όταν φτιάχνει το κουκούλι του, καθώς στερεοποιείται όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα και παίρνει τη μορφή συνεχούς και πολύ λεπτής ίνας. Μπορεί να είναι γυαλιστερό, ματ, «άγριο», ή μαλακό, ανάλογα με την επεξεργασία του. Τσαλακώνει σχετικά εύκολα, είναι δροσερό, με βελούδινη συνήθως υφή και φοριέται όλο τον χρόνο! Το μετάξι θέλει προσεκτική μεταχείριση στο καθάρισμα, ενώ είναι ευαίσθητο στο σιδέρωμα και στα αποσμητικά.
  • Από Ανκορά: Το νήμα από ανκορά έχει αφράτη και χνουδωτή υφή, καθότι προέρχεται απ’τον ομώνυμο λαγό.

  • Από Κασμίρ: Προέρχεται από το τρίχωμα της κατσίκας από το Κασμίρ.
  • Από Λάμπσγουλ: Μαλακό και ελαστικό μαλλί που προέρχεται από νεαρά πρόβατα.
  • Από Μερινό: Είναι από τα πιο λεπτά και φίνα νήματα και δεν τσιμπάει καθόλου. Αυτό γιατί προέρχεται από πρόβατα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, τα οποία λόγω κλίματος, έχουν πολύ μαλακό τρίχωμα.
  • Από Μοχέρ: Ελαφριά ίνα που μοιάζει με το ανκορά αλλά είναι εμφανώς πιο άγρια.

 

3. Χημικής προέλευσης -Συνθετικά

  • Από Ακρυλικό: Βασική πρώτη ύλη στη βιομηχανία των πλεκτών και των μαλλιών. Δεν τσαλακώνει και πλένεται στο πλυντήριο. Κάνει τα πλεκτά πιο ανθεκτικά, αλλά δεν εμποδίζει την δημιουργία κόμπων.

  • Από Ρεγιόν ή Βισκόζ: Στην αρχή λεγόταν τεχνητό μετάξι και είναι η πρώτη συνθετική ίνα (1891 έτος κατασκευής). Ουσιαστικά πρόκειται για ένα συνθετικό ύφασμα από φυσικές όμως πρώτες ύλες, όπως ο πολτός ξύλου και τα κατάλοιπα από την επεξεργασία βαμβακιού. Το ύφασμα αυτό είναι ελαφρύ, «πέφτει» και δημιουργεί πτυχώσεις με την ομορφιά ενός φυσικού υλικού.
  • Από Λύκρα: Το ύφασμα από λύκρα μπορεί να τεντώσει 500% χωρίς να σπάσει ή να χάσει τη φόρμα του! Είναι βαρύ ύφασμα και «πέφτει» ωραία, δημιουργώντας εξαιρετικές πτυχώσεις. Συνδυάζεται με πολλά άλλα υφάσματα και δίνει ελευθερία κίνησης. Ιδανικό για τις διακοπές και για συχνές μετακινήσεις, διότι είναι πολύ πρακτικό, διπλώνεται και πλένεται εύκολα, στεγνώνει αμέσως και δεν τσαλακώνει καθόλου.
  • Από Microfiber: Μια νεότερη πολυεστερική ίνα η οποία μιμείται καλύτερα από τις υπόλοιπες τις ιδιότητες των φυσικών. Μαλακή, ελαφριά, δημιουργεί υφάσματα που αφήνουν το δέρμα να αναπνεύσει και πολλές φορές έχουν ένα απαλό φινίρισμα που θυμίζει το μετάξι ή το σουέτ. Την ίδια στιγμή συγκεντρώνει τα καλύτερα χαρακτηριστικά των συνθετικών, ανάμεσα σε άλλα: εύκολη φροντίδα, αντοχή στη φθορά, στο νερό, στο τέντωμα.
  • Από Νάιλον (πολυαμίδη): Είναι παράγωγο του πετρελαίου, η πρώτη αμιγώς συνθετική ίνα στην ιστορία. Σε μια πρόσμιξη, αυξάνει την ανθεκτικότητα του ρούχου, βοηθά ή και καταργεί το σιδέρωμα, στεγνώνει σε χρόνο ρεκόρ, δεν τρώγεται από τον σκόρο. Μειονεκτήματα της ίνας αυτής είναι το πολύ γυαλιστερό της φινίρισμα, η παραγωγή στατικού ηλεκτρισμού και το κόμπιασμα.
  • Από Νεοπρέν: Συνθετικό λάστιχο με τις ιδιότητες του φυσικού. Αντοχή στο λάδι, στα χημικά, στη φωτιά, ελαφρότητα, αγκαλιάζει το σώμα και συγκρατεί την θερμότητά του – κατεξοχήν υλικό για δύτες, σέρφερ κ.λπ. .
  • Από Πολυέστερ: Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη συνθετική ίνα, δεν «μπαίνει», στεγνώνει εύκολα και είναι πολύ ανθεκτικό υλικό. Ιδανικό για τις διακοπές και για συχνές μετακινήσεις, διότι είναι πολύ πρακτικό, διπλώνεται και πλένεται εύκολα και δεν τσαλακώνει καθόλου!

  • Από Πολυεθουράνη: Συνθετικό υλικό που μιμείται την όψη και την υφή του δέρματος. Παρουσιάζει ιδιαίτερη αντοχή στις καιρικές συνθήκες και είναι πολύ ελαστικό, γι’αυτό χρησιμοποιείται ως εξωτερική στρώση.

 

4. Σύμμεικτα (μαλλί με πολυέστερ, βαμβάκι με πολυέστερ, λινό με πολυέστερ, μαλλί με πολυέστερ & ελαστίνη)

 

 

Ηλ.Ταχ.: [email protected]

Μαριάνθη Ζαχαράκη

Σχεδιάστρια Μόδας

 

Κώστας Μιαρίτης