Σύνταξη άρθρου: Ευμορφία Δήμζα

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Τι να φορέσω πάλι σήμερα στο σχολείο;

Καθώς περνάει ο καιρός και πια το σχολικό πρόγραμμα γίνεται όλο και πιο πυκνό, η καθημερινότητα της οικογένειας επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο. Οι γονείς λοιπόν προσπαθούν να την ελαφρύνουν, τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά, και να την απαλλάξουν από ανούσια και ασήμαντα προβλήματα.

Ένα τέτοιο πρόβλημα αποτελεί η καθημερινή επιλογή ρούχου για το ντύσιμο των παιδιών στο σχολείο. Όσο ασήμαντο και να φαίνεται στα μάτια των μεγάλων, φαντάζει τεράστιο για τα παιδιά. Και το αποτέλεσμα; μόνιμη γκρίνια, αναστάτωση και χάσιμο χρόνου κάθε πρωί.

 

Ωστόσο, αυτή η σπαζοκεφαλιά θα μπορούσε να λυθεί ολοκληρωτικά, είτε να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

  • εξηγήστε στα παιδιά ότι δεν ταιριάζουν όλα τα ρούχα για το σχολείο. Το καθένα προορίζεται για διαφορετική περίσταση. Κάποια τα φοράμε ως επίσημα, κάποια πιο πρόχειρα μόνο για το σπίτι, άλλα για την παραλία, κ.λπ.. Μάλιστα, καλό θα ήταν να είναι διαχωρισμένα στη ντουλάπα.
  • Όσο είναι εφικτό, προσπαθήστε να πηγαίνετε για ψώνια με τα παιδιά σας. Τα σημερινά παιδιά έχουν ισχυρή γνώμη και θέλουν να επιλέγουν το ντύσιμό τους. Δώστε τους το περιθώριο να έχουν άποψη και την ευκαιρία να νιώσουν ελεύθερα. Μάλιστα, είναι κι ένας τρόπος να περάσετε εποικοδομητικό χρόνο μαζί τους, ενώ ταυτόχρονα θα κάνετε και τις δουλειές σας! Επίσης, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για ένα πρακτικό μάθημα οικιακής οικονομίας!!
  • Για μεγαλύτερη ευκολία και ηρεμία για τους γονείς, συνεννοηθείτε με τους μικρούς μας φίλους να επιλέγετε από το βράδυ τα ρούχα της επόμενης μέρας. Έτσι, θα γλιτώνετε τόσο χρόνο όσο και κόπο από τα δύσκολα πρωινά. Βέβαια, αν έχετε αρκετό χρόνο την Κυριακή, μπορείτε να αποφασίζετε για όλα τα σύνολα της εβδομάδας, να τα τοποθετείτε με τη σειρά των ημερών στη ντουλάπα και να ξενοιάζετε για ολόκληρη την εβδομάδα.
  • Από μικρή ηλικία μάθετε στο παιδί να ντύνεται μόνο του. Στην αρχή είναι φυσικό να δυσκολευτεί και τα αποτελέσματα να είναι αμφιλεγόμενα, αλλά εντέλει θα τα καταφέρει. Διότι αυτή η λεπτομέρεια στην καθημερινότητά του θα το βοηθήσει να αυτονομηθεί σταδιακά, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση και να αισθάνεται όμορφα με τον εαυτό του.

Ακολουθώντας, λοιπόν, αυτές τις απλές και πρακτικές συμβουλές θα καταφέρετε να μειώσετε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του καθημερινού ντυσίματος των μικρών μας φίλων. Και θα δείτε πως όσο περνούν τα χρόνια και μπαίνουν τα παιδιά στην εφηβεία, το συγκεκριμένο πρόβλημα σιγά σιγά θα αποτελεί παρελθόν, καθώς οι ώριμοι πια έφηβοι θα έχουν σχηματίσει μια πλήρη αισθητική και θα έχουν ολοκληρωμένη αντίληψη αυτού που ονομάζουμε «καλό γούστο».

Ηλ.Ταχ.: [email protected]

Μαριάνθη Ζαχαράκη

Σχεδιάστρια Μόδας

 

Κώστας Μιαρίτης

Μοντελίστ – Πατρονίστ