Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Η ταινία «Το κόκκινο μπαλόνι» (Le Ballon Rouge), μία από τις ωραιότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Με ελληνικούς υπότιτλους.
Το 1956 ο Γάλλος σκηνοθέτης και ποιητής, Αλμπέρ Λαμορίς, γύρισε μια από τις ομορφότερες ταινίες με παιδιά και μια από τις ομορφότερες ταινίες εν γένει, διάρκειας λίγο πάνω των 32 λεπτών. Πρωταγωνιστές, ο μικρός τότε γιος του, Πασκάλ Λαμορίς, ένα κόκκινο μπαλόνι, οι μικροαστικές και εργατικές συνοικίες του Παρισιού, οι κάτοικοι της πόλης, τα παιδιά. Εξαιρετικός γαλλικός κινηματογράφος.
Η Ιστορία απλή, στα όρια ενός φωτεινού, μέρα μεσημέρι, «μαγικού ρεαλισμού». Ένα μπαλόνι, κατακόκκινο, ακολουθεί παντού ένα παιδί. Ένα παιδί έχει ως φίλο ένα μπαλόνι. Με τον τρόπο τους αλαφροΐσκιωτοι κι δυο. Κι ως τέτοιοι αντιμετωπίζονται από όλους. Γλυκιές φιγούρες μα παράξενες. Εξαιρετικά τα παιδιά της ταινίας στον ρόλο των ζωηρών και σκληρών συμμαθητών του μικρού Μπαστιέν. Τα χρώματα της ταινίας μπεζ, γκρίζα και καφέ, οι παραλλαγές της ατμόσφαιρας του παλιού Παρισιού, χρωματιστές πινελιές, το κόκκινο.
Είναι εμφανές πως το θέμα της ταινίας είναι η αχλύς που περιβάλλει εξιδανικευτικά την παιδική μας ηλικία, οι παλιές ιστορίες από τότε που αφηγούμαστε ξανά και ξανά, τα τραύματα, που δε θυμόμαστε αλλά που δε μας αφήνουν ποτέ. Πρόκειται περί Μεγάλου Κινηματογράφου, απολαύστε τον.
Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος