Σύνταξη άρθρου: Σοφία Πρωτογεράκη

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός, Μαριάνθη Ζαχαράκη

 

Ορολογία

Διαγωνάλ: Διαγωνάλ είναι τύπος πλέξης υφάσματος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τις διαγώνιες γραμμές του.

 

Ζακάρ: Όρος για όλους τους ιστούς που έχουν πλεχθεί-υφανθεί με έναν συγκεκριμένο και περίπλοκο τρόπο ώστε να δημιουργούν σχέδια στην ύφανση.

 

● Μπροκάρ: Το μπροκάρ ύφασμα έχει την ύφανση του ζακάρ, είναι σκληρό και έχει ανάφλυφα μοτίφ.

 

 Μελανζέ: Η γαλλική λέξη μελανζέ σημαίνει ανακατεύω. Όταν δηλαδή λέμε ότι ένα ύφασμα είναι μελανζέ, σημαίνει ότι έχει ανακατεμένα χρώματα. Τα μελανζέ υφάσματα υπάρχουν σε διάφορες ποιότητες, όπως μελανζέ μουσελίνες και σουά σοβάζ (άγριο μετάξι).

 

Ντεγκραντέ: Είναι το ύφασμα που σταδιακά κάνει μια αλλαγή από το ένα χρώμα στο άλλο ή από τη μία απόχρωση του ιδίου χρώματος στην άλλη.

Σανζάν: Πολυτελές ύφασμα το οποίο ανάλογα με το πώς πέφτει το φως λαμπιρίζει σε διάφορα χρώματα. Αυτή η όψη επιτυγχάνεται με τη βαφή – συνήθως δύο γυαλιστερών νημάτων – σε διαφορετικούς χρωματισμούς, τα οποία στη συνέχεια υφαίνονται μεταξύ τους και δίνουν μία πολύ μοντέρνα όψη!

Πετροπλυμένο (Stone-washed): Τρόπος επεξεργασίας ιδίως για τα ενδύματα τζιν (denim). Τα ενδύματα πλένονται μαζί με ειδικές πέτρες σε μεγάλα πλυντήρια. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο προκύπτει το στυλ του «ήδη φορεμένου, μεταχειρισμένου».

 

«Πιε ντε πουλ» ή «Πιε ντε κοκ»: Το ύφασμα αυτό έχει πάρει την ονομασία του από το μοτίφ του, το οποίο μοιάζει με τα σημάδια που αφήνει στο χώμα το πόδι της κότας (πιε ντε πουλ) ή του κόκκορα (πιε ντε κοκ). Το μοτίφ εναλλάσσει μικρά καρό, σε σκούρο και ανοιχτό χρώμα, στις τέσσερις άκρες, οι οποίες φτάνουν μέχρι τα διπλανά καρό του αντίθετου χρώματος.

 

Στρετς (Stretch): Ποιότητες ιδανικές για στενά, εφαρμοστά ρούχα, λόγω της χρήσης στην ύφανση ελαστικών ινών. Τα υψηλής ποιότητας ελαστικά υφάσματα συνδυάζουν την εξαιρετική άνεση στο φόρεμα με τη μόνιμα καλή εφαρμογή. Επειδή τσαλακώνουν ελάχιστα, δεν απαιτείται σιδέρωμα μετά το πλύσιμο.

 

● «Ψαροκόκκαλο»: Ως «ψαροκόκκαλο» ονομάζουμε το στυλ της πλέξης του υφάσματος. Στην ύφανση του υφάσματος αυτού υπάρχουν διαγώνιες γραμμές, οι οποίες όταν ενώνονται μοιάζουν με κόκκαλο ψαριού, εξ΄ου και η σχετική ονομασία.

 

Τύποι (ονομασίες) υφασμάτων 

Για να ξέρεις ακριβώς πώς να ζητήσεις το ρούχο που ψάχνεις σ’ ένα κατάστημα, αλλά και για να αναγνωρίζεις μόνος/η σου τα υφάσματα !!):

●Αλπακάς: Είδος ύφανσης, η οποία κάνει οριζόντιες και κάθετες ρίγες σαν τετραγωνάκια, σχεδόν αόρατα από το μάτι. Ο αλπακάς είναι συνήθως σε ύφασμα ελαφρώς γυαλιστερό.

 

●Chenille (Σενίλ): Λεπτός και απαλός ιστός με χνούδι που προεξέχει. Λόγω της βελούδινης υφής του χρησιμοποιείται ιδίως για πολύ μοντέρνα γυναικεία πλεκτά.

 

●Βελούδο: Είναι ύφασμα με πέλος, ενώ η υφή του είναι απαλή και αφράτη. Η επιφάνεια του βελούδου έχει χνούδι κατανεμημένο ομοιόμορφα. Η αντίθετη φορά από το πέλος κάνει το βελούδο να αλλάζει χρώμα.

 

●Βελουτέ: Έχει πέλος σαν το βελούδο, αλλά είναι πιο μαλακό και σχεδόν πάντα ελαστικό. Είναι βαρύ και «πέφτει» εξαιρετικά ωραία, δημιουργώντας υπέροχες πτυχώσεις. Το βελούδο αυτό χρησιμοποιείται όχι μόνο για ένδυση, αλλά και για διακοσμήσεις, όπως για βιτρίνες καταστημάτων, για κουρτίνες, ριχτάρια, θεατρικά κουστούμια κ.τ.λ. .

 

●Βουάλ: Το βουάλ είναι ημιδιαφανές ύφασμα, πολύ μαλακό και εξαιρετικά δροσερό! Ιδανικό για το καλοκαίρι, ιδιαίτερα για πουκαμισάκι, ή αέρινο φόρεμα!

 

●Δαντέλες: σαντιγύ, κιμπούρ, κεντημένες, ακέντητες, ελαστικές ή μη, συνθετικές, βαμβακερές, μεταξωτές, σε τούλι, ή όχι, οι δαντέλες παραμένουν διαχρονικά η σταθερή αξία για το cocktail και το βραδινό ντύσιμό σας!

 

●Δερματίνη-απομίμηση του φυσικού δέρματος: Οι απομιμήσεις δερμάτων είναι πολύ απαλές, έχουν λεία επιφάνεια και συχνά πλένονται στο πλυντήριο. Η απομίμηση δέρματος, ενώ καταρχήν δημιουργήθηκε ως μία οικονομικά συμφέρουσα λύση σε σχέση με το γνήσιο δέρμα, έχει γίνει πολύ της μόδας, καθώς είναι πολύ μοντέρνα, ανθεκτική, ευκολοφόρετη και μοιάζει πολύ με το γνήσιο δέρμα!

 

●Ζέρσευ (jersey): Λεπτό, ελαστικό, μαλακό ύφασμα. Μπορεί να είναι μάλλινο, βισκοζένιο ή συνθετικό. Δεν ξεφτίζει όταν κόβεται.

 

●Ζορζέτα (Georgette): Ονομάζεται και κρεπ ζορζέτα (crepe georgette). Πρόκειται για ένα ύφασμα σχεδόν διάφανο, όπως η μουσελίνα και πολύ χυτό και ατσαλάκωτο! Έχει επιφάνεια κρεπ με μικρούς κόκκους και κατασκευάζεται συνήθως από λεπτό μετάξι, βισκόζ ή λεπτό πολυεστέρα. Η ζορζέτα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για κομψά βραδινά γυναικεία ενδύματα!

 

●Καμπαρντίνα: Ονομάζεται η ανεπαίσθητη διαγώνια ύφανση του υφάσματος. Η καμπαρντίνα μπορεί να είναι από βαμβάκι, μαλλί, σύμμεικτη, ή συνθετική, ματ ή γυαλιστερή, ελαστική ή σταθερή.

 

●Κασμιροφανέλα: Το ύφασμα αυτό είναι ένα καμπαρντινέ ύφασμα, επίσης με χνούδι, όπως η φανέλα. Υπάρχουν μάλλινες, αλλά και συνθετικές κασμιροφανέλες.

 

●Κοτλέ: Το κοτλέ ύφασμα είναι το βαμβακερό βελούδο με τις ραβδώσεις. Είναι ιδιαίτερο, ακριβώς επειδή έχει αυτές τις ανάγλυφες, φαρδιές ή στενές ραβδώσεις κατά μήκος στην ύφανσή του. Το ύφασμα αυτό είναι πολύ ανθεκτικό! Χρησιμοποιείται ιδίως για παντελόνια, γιλέκα και σακάκια σε κάζουαλ (casual) στυλ.

 

●Κρέπ: Το απλό κρέπ είναι ύφασμα που έχει κίνηση, πέφτει και δεν είναι σκληρό. Υπάρχουν συνθετικά κρέπ σε χειμερινή, αλλά και καλοκαιρινή ποιότητα, μονόχρωμα-ματ, με μικρούς ανάγλυφους «κόμπους» στην επιφάνεια.

 

●Κρέπ Σατέν: Το κρέπ σατέν συνδυάζει το κρέπ με το σατέν. Δηλαδή η μία πλευρά του υφάσματος είναι ματ και «κρεπάρει», κάνει δηλαδή στην επιφάνεια μικρούς ανάγλυφους κόμπους, ενώ η άλλη είναι γυαλιστερή και λεία. Και οι δύο όψεις του υφάσματος αυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αφού είναι διπλής όψης. Το κρέπ σατέν ανήκει στην κατηγορία των βραδινών υφασμάτων, είναι μαλακό, πέφτει, κάνοντας υπέροχες πτυχώσεις και είναι κατάλληλο για όλες τις χρήσεις.

 

●Λύκρα (lycra): Γυαλιστερό, συνθετικό, ελαστικό και ανθεκτικό ύφασμα το οποίο χρησιμοποιείται για καθημερινά εφαρμοστά ρούχα. Σαν υλικό, είναι ζεστό για το καλοκαίρι.

 

●Μουσελίνα: Η μουσελίνα είναι ένα ύφασμα απαλό, ελαφρύ, μαλακό και πολύ διάφανο. Έχει κίνηση, είναι αραχνοΰφαντο, γι΄αυτό και η μουσελίνα είναι ιδανική για αέρινες εμφανίσεις!

 

●Μπουκλέ: Μπουκλέ λέγονται τα υφάσματα τα οποία στην ύφανσή τους κάνουν κόμπους-μπούκλες. Κατασκευάζονται από ειδικές κλωστές με κόμπους ή πολύ στριμμένα νήματα, έτσι ώστε να έχουν αυτή την εντυπωσιακή σγουρή επιφάνεια. Δεν τσαλακώνουν και είναι εξαιρετικά για όλες τις χρήσεις, κυρίως για ντεπιές, ή φόρεμα στυλ σανέλ.

 

●Ντένιμ (Denim): Ανθεκτικό βαμβακερό υλικό το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για τα ρούχα τζιν. Τα υφάσματα αυτά μπορεί να είναι ελαστικά ή μη ελαστικά, πετροπλυμμένα ή απλά .

 

●Οργάντζα: Η οργάντζα είναι σκληρό και διάφανο ύφασμα.

 

●Πετσετέ: Ύφασμα με μικρές θηλιές στην επιφάνεια που προεξέχουν και δημιουργούν στο δέρμα μία ευχάριστη αίσθηση. Είναι πολύ απαλό. Λόγω της απορροφητικότητάς του χρησιμοποιείται κυρίως για πετσέτες μπάνιου και χεριών, για μπουρνούζια και σεντόνια.

 

●Πικέ (piqué): Κυματιστή επιφάνεια ενός υφάσματος, βαμβακερού νήματος, η οποία θα μπορούσε να θυμίζει βάφλα!

 

●Ποπλίνα: Η ποπλίνα είναι ένα αρκετά λεπτό, βαμβακερό ύφασμα, το γνωστό σε όλους μας «πουκαμισόπανο». Μοιάζει με λεπτή καμπαρντίνα, είναι ύφασμα αρκετά ανθεκτικό και δροσερό. Είναι κατάλληλη όχι μόνο για ένδυση, αλλά και για διάφορες κατασκευές, όπως μπομπονιέρες για γάμο, ή βάφτιση!

 

●Ραζμίρ: Το ραζμίρ είναι ύφασμα σκληρό και χοντρό, ελαφρώς γυαλιστερό από τη μία μεριά και ματ από την άλλη. Το ρασμίρ είναι ύφασμα κατάλληλο για νυφικά, αλλά και για τα παρανυφάκια σας.

●Σατέν: Σατέν ονομάζεται το γυαλιστερό ύφασμα. Σατέν είναι και οι φόδρες, οι οποίες είναι κατάλληλες για επένδυση ρούχων, αλλά και για διάφορους στολισμούς και διακοσμήσεις, ή αποκριάτικες στολές.

 

●Σουά σοβάζ (ακατέργαστο, άγριο μετάξι): Το ύφασμα αυτό ξεχωρίζει για την ακατέργαστη υφή του, καθώς στην ύφανσή του διακρίνονται μικροί ανάγλυφοι κόμποι.

 

●Τουίντ: Το τουίντ (tweed) είναι το μάλλινο, φθινοπωρινό ή ανοιξιάτικο ύφασμα, λεπτό ή πιο χοντρό, το οποίο έχει υφανθεί με κλωστές διαφορετικού χρώματος, με αποτέλεσμα να δημιουργεί εντυπωσιακούς «σβόλους» στην επιφάνειά του.
Τα τουίντ, γνωστά επίσης και από τον οίκο μόδας Chanel καθιερώθηκαν ως υφάσματα διαχρονικά, τα οποία δίνουν ένα στυλ εξοχής.

 

●Ταφτάς: Ο ταφτάς είναι ένα ύφασμα αρκετά σκληρό, το οποίο δεν ντραπάρει, είναι πυκνό, στέκει και θροΐζει. Είναι ιδανικός για εντυπωσιακό φόρεμα που «στέκει» για τη βραδινή σας εντυπωσιακή εμφάνιση!

 

●Τσόχα: Η τσόχα είναι ένα ύφασμα που έχει βάση το μαλλί, το οποίο μετά την ύφανσή του δέχεται μία επεξεργασία ξυρίσματος και βαψίματος. Το χαρακτηριστικό της τσόχας είναι ότι δεν έχει πέλος και δεν ξεφτίζει. Είναι κατάλληλη όχι μόνο για ρούχα και παραδοσιακές στολές, αλλά και για διάφορες κατασκευές, καθότι είναι ιδιαιτέρως ανθεκτική.

 

Φανέλα: Είναι ύφασμα που έχει χνούδι είτε από τη μία μεριά είτε και από τις δύο.

 

Φλίς (Fleece): Ιδιαίτερα πρακτικό για αθλητικά ρούχα και ρούχα κάζουαλ. Για ρούχα χειμωνιάτικα κατασκευάζεται σε πυκνή, χνουδωτή και ζεστή ποιότητα ενώ για ρούχα καλοκαιρινά σε ποιότητα πιο ανάλαφρη. Πάντοτε όμως χαρακτηρίζεται για τη μεγάλη του ανθεκτικότητα και ευκολία στην περιποίηση!

 

 

Ηλ.Ταχ: [email protected]

Μαριάνθη Ζαχαράκη

Σχεδιάστρια Μόδας

 

Ευμορφία Δήμζα

Δασκάλα – Ειδική Δασκάλα – Ερευνήτρια Μόδας