Σύνταξη άρθρου: Μαριάνθη Ζαχαράκη, Κωνσταντίνος Μιαρίτης

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Nymféas, effet du soir , Κλωντ Μονέ, Μουσείο Μαρμοττάν (Musée Marmottan), Παρίσι. Πρόκειται για άνθη λωτού, που ο διάσημος ζωγράφος φιλοτέχνησε το 1893 στον υδατόκηπο του σπιτιού του, στο Ζιβερνύ

Όσον κι αν ακούγεται παράξενο στην Ταϊλάνδη και στη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) αλλά και στο Βιετνάμ κατασκευάζεται ένα πολυτελές ύφασμα από ένα υδρόβιο φυτό, το οποίο ο υπόλοιπος κόσμος το γνωρίζει από το άνθος του, το λεγόμενο «άνθος του λωτού». (Καλό είναι να γνωρίζουν οι αναγνώστες μας πως δεν πρόκειται για τον πορτοκαλί καρπό/φρούτο του λωτού, που απαντάται σε όλη την Ελλάδα). Ας δούμε λοιπόν πώς παράγεται το ύφασμα από τον υδρόβιο λωτό και πώς χρησιμοποιείται.

Οι ίνες και το ύφασμα του λωτού

Οι ίνες από υδρόβιο λωτό χρησιμοποιούνται για την ύφανση σπανίων και ακριβών υφασμάτων εδώ και αιώνες. Γενικώς το ύφασμα που παράγεται από ίνες λωτού έχει πολυτελή εμφάνιση και συνδέει την αίσθηση του μεταξωτού με αυτήν του λινού, σε όλες τις παραλλαγές του. Στην Ινδία, όπου ο λωτός είναι το εθνικό λουλούδι, υπάρχει εταιρεία που κατασκευάζει αποκλειστικά λευκά πουκάμισα και μόνο από ύφασμα από ίνες λωτού. Μάλιστα τα πουκάμισα αυτά, παρόλο το υψηλό του κόστος, αγοράζονται καθώς πολλοί εκτιμούν την όμορφη εμφάνισή τους, την απαλότητά τους καθώς και το πόσο ελαφρύ είναι το καθένα. Μεγάλο του προσόν επίσης είναι ότι δεν λεκιάζει και πως δεν τσαλακώνεται.

Η διαδικασία παραγωγής των ινών και του υφάσματος

Εξαγωγή των ινών από τον βλαστό του λωτού

Οι ίνες, που χρησιμοποιούνται στην υφαντική, βρίσκονται στο εσωτερικό του κοτσανιού του άνθους. Αφού συλλεχθούν τα κοτσάνια λωτού από τις λίμνες, μεταφέρονται σε δεσμίδες στα εργαστήρια. Εκεί οι τεχνίτες κόβουν την άκρη του κοτσανιού και στη συνέχεια τραβούν έξω τις λεπτές μακριές ίνες από το εσωτερικό του. Αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μέσα σε 24 ώρες από το κόψιμό τους αλλιώς δε θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς οι ίνες ξηραίνονται και δεν είναι πια επεξεργάσιμες. Για τον λόγο αυτό γίνεται συγκομιδή συγκεκριμένων ποσοτήτων κάθε μέρα, ώστε να μη χάνεται η πρώτη ύλη. Οι αποκτημένες κλωστές στη συνέχεια πλένονται και κρεμιούνται, ώσπου να στεγνώσουν. Στη συνέχεια στρίβονται σε νήμα και κατόπιν υφαίνονται χειροποίητα στον αργαλειό και γίνονται ύφασμα. Πρόκειται για διαδικασία επίμοχθη και χρονοβόρα. Ενδεικτικά αναφέρεται το γεγονός πως για την παραγωγή ενός κασκόλ από το ύφασμα άνθους λωτού απαιτείται ποσότητα ινών, ίση με τη συγκομιδή ανθέων δυο μηνών. Από όλα αυτά γίνεται αντιληπτή η δικαιολογημένα μεγάλη ανωτερότητα της ποιότητας και κατά συνέπεια του κόστους ενός τέτοιου υφάσματος σε σχέση με αυτά του γενικού εμπορίου, σε σχέση με αυτό που ονομάζουμε «γρήγορη μόδα».

Προϊόντα από ύφασμα λωτού

Ανδρικά ενδύματα από ύφασμα από ίνες του λωτού

Παραδοσιακά, το ύφασμα από το άνθος του λωτού χρησιμοποιήθηκε για την ύφανση τελετουργικών ενδυμάτων για τους βουδιστές μοναχούς. Σήμερα, με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη, που έχει επιφέρει η τεχνολογία, κατασκευάζονται πολλά και διαφορετικά προϊόντα από το ύφασμα από το άνθος λωτού. Ρούχα καθημερινά και υψηλής ραπτικής, κασκόλ και καπέλα μεταξύ των πιο γνωστών. Ήδη από το 2010 χρησιμοποιείται από έναν γνωστό μεγάλο ιταλικό οίκο μόδας πολυτελείας για την κατασκευή πανωφοριών και άλλων πολλών ενδυμάτων.

 

Πηγή

Samatoa Lotus Textiles, Lotus Silk

 

Ηλ.Ταχ.: [email protected]

Μαριάνθη Ζαχαράκη

Σχεδιάστρια Μόδας

 

Κωνσταντίνος Μιαρίτης