Σύνταξη άρθρου: Μαριάνθη Ζαχαράκη, Κωνσταντίνος Μιαρίτης

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Η κάνναβη, στο συλλογικό υποσυνείδητο είναι παρεξηγημένη, καθώς είναι γνωστή κυρίως ως «ψυχαγωγική» ψυχότροπη ουσία. Η κάνναβη όμως, ως φυτό, έχει πολλές ποικιλίες, οι οποίες δε διαθέτουν μέρη από τα οποία παράγονται παραισθησιογόνες ουσίες που προκαλούν εξάρτηση. Αντιθέτως, οι ποικιλίες αυτές είναι εξαιρετικά χρήσιμες και χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για την κατασκευή ιδιαιτέρως ανθεκτικών σχοινιών, σάκων και σακιών.

Η βιομηχανική κάνναβη

Εκτός από τα προαναφερθέντα προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλούς αγροτικούς, βιομηχανικούς και βιοτεχνικούς τομείς, η σύγχρονη βιομηχανία υφασμάτων χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια την κάνναβη για να παραγάγει νήματα για μία ποικιλία υφασμάτων. Μεγάλες εταιρείες της βιομηχανίας μόδας ενέταξαν στις συλλογές τους τα υφάσματα αυτά και τους έδωσαν τη θέση και την αναγνωρισιμότητα, που τους αξίζει.

Πώς φτιάχνεται το ύφασμα από κάνναβη

Το ινώδες εξωτερικό τοίχωμα του βλαστού της κάνναβης που αποσπάται και χρησιμοποιείται στη βιομηχανία

Για την παραγωγή του υφάσματος από κάνναβη χρησιμοποιείται ο βλαστός τόσο του θηλυκού όσο και του αρσενικού αντιπροσώπου. Η συγκομιδή των βλαστών γίνεται προς τα μέσα Αυγούστου που είναι οι μέγιστες συνθήκες ανάπτυξης του φυτού. Αφού συλλεχθούν οι βλαστοί με ειδικά μηχανήματα, αφήνονται στα χωράφια τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να αποβάλουν κάποιες υγρές ουσίες τους (πηκτίνη). Ύστερα, δένονται σε δεμάτια και με θραυστικές μηχανές διαχωρίζεται το χρήσιμο εξωτερικό ινώδες τοίχωμα από το εσωτερικό ξυλώδες. Οι φυτικές ίνες μετά κόβονται και καθαρίζονται για να απομακρυνθούν οι βρωμιές. Αμέσως μετά οι ίνες υποβάλλονται σε μια διαδικασία με έκρηξη υδρατμών όπου τελικά παράγεται το προϊόν των ινών του υφάσματος που στη συνέχεια υφαίνονται και φτιάχνουν το ύφασμα από κάνναβη.

Ιδιότητες της βιομηχανικής κάνναβης

Υφάσματα από κάνναβη

Το ύφασμα από κάνναβη είναι ελαφρύ, μαλακό, αντιμικροβιακό, έχει την καλύτερη ικανότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας (θερμομονωτικό), δεν «μαζεύει», βάφεται εύκολα και ξεθωριάζει δύσκολα. Η υφή του μοιάζει με αυτή του βαμβακιού, ενώ έχει την αίσθηση του υφάσματος καμβά. Η καλλιέργειά του επίσης είναι ελάχιστα επιβαρυντική για το περιβάλλον καθώς είναι φυτό που μεγαλώνει γρήγορα, χρειάζεται πολύ λίγο νερό, δεν χρειάζεται ζιζανιοκτόνα και παρασιτοκτόνα. Καλλιεργείται δε κατά μέγιστη πυκνότητα στο χωράφι και, κατά συνέπεια, παράγει περισσότερο προϊόν από άλλα φυτά, όπως το βαμβάκι λόγου χάρη.

Ρούχα και αξεσουάρ από ύφασμα κάνναβης

Ρούχο από ύφασμα από κάνναβη

Το ύφασμα από κάνναβη χρησιμοποιείται για την παραγωγή μιας πληθώρας προϊόντων. Από το ύφασμα αυτό φτιάχνονται ρούχα όπως μπλούζες, πουκάμισα, φορέματα, φούστες, παντελόνια, φούτερ, κάλτσες άλλα και είδη για το σπίτι όπως τραπεζομάντηλα, κουρτίνες, ταπετσαρίες και άλλα.

Επίλογος του Εκδότη

Καθώς η κλιματική αλλαγή είναι εδώ με όλα της τα εφιαλτικά παρελκόμενα καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως και τα αποθέματα κατάλληλου νερού για άρδευση θα μειωθούν πολύ αλλά και τα καλλιεργήσιμα εδάφη (ερημοποίηση, άνοδος της στάθμης των θαλασσών). Αυτό σημαίνει πως χρειαζόμαστε στις καλλιέργειες φυτά με υψηλή στρεμματική απόδοση και φυτά που χρειάζονται λίγο νερό για να αναπτυχθούν. Δεν είναι άποψη. Πρόκειται για μονόδρομο επιβίωσης. Καλό επίσης είναι να καταργηθούν και οι καλλιέργειες φυτών με μηδενική χρησιμότητα, όπως τα πάσης φύσεως είδη καπνού, φέρ’ ειπείν, τα οποία απαιτούν εκατομμύρια στρέμματα εξαιρετικά γόνιμης γης και εκατομμύρια κυβικά μέτρα πολύτιμου νερού ετησίως. Ας πάρουμε τις αποφάσεις μας.

 

Πηγή

European Industrial Hemp Association (EIHA)

 

Ηλ.Ταχ.: [email protected]

Μαριάνθη Ζαχαράκη

Σχεδιάστρια Μόδας

 

Κωνσταντίνος Μιαρίτης